2010. november 16., kedd

November 16.

Világéletemben szerettem a születésnapomat. Az a nap tényleg más, mint a többi. Mind a 24 órája. Amióta Tibit ismerem, és amióta gyerekünk van illetve gyerekeink vannak, az a 3 szülinap még fontosabb, mint a sajátom. (És nem csak azért mert fiatalságom erősen fonnyadóban van, koromból pedig tizest levonva sem tizenéveket kapok....)

Ma reggel ez volt az első gondolatom, ma van Tibi születésnapjaaaa! Aztán még a nap folyamán kb. 100x ez átfutott az agyamon. Reggeli közben, mosogatás közben, séta közben, a játszótéren, onnan hazafelé...stb stb stb.

Délután, ahogy Zalán elszunnyadt a kiságyában, ünnepélyesen kivonultunk Rékával a konyhába, MOST PEDIG SZÜLETÉSNAPI TORTÁT SÜTÜNK felkiáltással. Egészen meg voltam ettől illetődve és hatódva, hiszen még soha az életben ilyenre nem volt példa. Kicsit bonyolult volt a receptre is figyelni,  semmit nem elrontani és Rékát is lefoglalni (aki minden áron petrezselymet akart pakolni a tésztába...nem jöttem rá, miért) de végül sikerült. Ő kapta a nemes diódaráló szerepet. 

Eredetileg nem ez volt a kiszemelt recept, a véletlenek sorozatosan összejátszása végett mégis ennél kötöttem ki. Egy biztos, a Jóisten velem volt. A piskóta a sütőben gyönyörűen megemelkedett, öröm volt nézni (Réka nem nyitotta rá a sütőt, amiért külön hálás voltam neki). És ami még fontosabb, a sütés végére sem esett össze. Hurrá! Nem akartam hinni a szememnek. A krémet is sikerült összehozni, bár megbántam, hogy nem a kiszemelt mascarponés-fehércsokis változat került kivitelezésre. (majd legközelebb!). 

Némi hűlnihagyni után torkomban dobogó szívvel felkaptam a legnagyobb és legélesebb konyhakést és nekiestem a tortát 3 vízszintes szeletre bontani. Itt előbújt azért belőlem az amatőr és a rutintalan, mert a legfelső réteg kétszer olyan vastag lett, mint mondjuk a legalsó, semmi gáááz...Arról nem is beszélve, hogy a 3 szelet minden volt, csak nem vizszintes. Sebaj. Ekkor nem néztem se jobbra, se balra, utánam az özönvíz alapon összepakoltam a tortát sietősen, mint aki túl akar lenni az egészen (és ez így is volt). 

Olvasztott csokival nyakon öntöttem a tortát, majd jött a legnehezebb rész. A maradék krémmel az oldalát is be kellett vonni....Itt jött el a mélypont. Türelmileg és technikailag egyaránt. Nem mellesleg Zalán időközben jelezte, hogy felébredt...Egy darabig késsel kenegettem a tortát a csokikrémmel, majd belecsaptam a lecsóba és puszta kiskacsómmal adtam neki, ami belefért. Gyorsan meglett, úgyhogy nem, nem volt gusztustalan az egész. Annyira....

A torta oldalának darált dióval való bevonása könnyen ment, felvittem az anyagot, mint kezdő kőműves a ház oldalára a maltert. Vagymit. Immáron nem csak csokiban, hanem dióban is úszott a konyhapult egy bizonyos régiója. De már olyan közel volt a cél, hogy nem bántam. Sőt, ezzel a torta majdnem készen is volt. A tejszínhab díszítéssel megvártam az ünnepeltet. 

És a mű emígyen nézett ki. Csokoládétorta. Standart méretben. (Mire előkapta kameráját, a tejszínhab kezdte megadni magát...) Hátttöö..van lehetőség fejlődni bőven, de én most beérem annyival, hogy a dolog ehető, sőt, finom és nem vallottam totális kudarcot. 


Isten éltessen sokáig, Tiborom! Nagyon boldog szülinapot! 

Ahogy indul a nap és ahogy általában végződik - Zalán szemszögből



Zalán mindig frissen és fiatalosan ébred, előszeretettel mászik rá nővérére, aki rendszerint még aludna és úgy kell kirobbantani az ágyból. Amióta rájöttem, hogy Zalán sokkal nagyobb hatásfokkal ver életet a leánykámba "hajnali" 8 óra, fél 9 magasságában, egyre kevesebbet erőlködöm azon, hogy én ébresszem fel. Csak Réka mellé fektetem Zalánt és a kívánt hatás ritkán marad el....

A kép értékén sokat ront, hogy Tibi "kicenzúrázta" magát a fotográfiából. Amit nem tud, hogy az alábbi videón így is és úgy is szerepel, hihihihihi....






Zalánnak egyik nagy érdeme a sok közül, hogy magától elalszik a kiságyába téve, ha bizonyos körülmények adottak, nevezetesen tiszta a pelenkája, tele a pocakja és kellőképpen lestrapálta magát előzetesen. Eme képességét azonban csak akkor gyakorolja, ha az anyukája fekteti le este. Apa jobban szereti keveset látott kicsi fiát álomba ringatni. Egy percig sem hibáztatom .... (amíg Zalán le nem szokik a "magamtólelalszom"-tól....)