2023. május 26., péntek

A péntek 2

 

Nemrégiben eszembe jutott, hogy totálisan elfelejtettem visszaigényelni Réka nyelvvizsgaköltségét, amely 35 000,- Ft volt (BME-s írásbeli + szóbeli), valamikor tavaly áprilisban fizettem be a nyelviskolának, amely szervez nálunk ilyen típusú nyelvvizsgát. Egy éven belül lehet visszakunyerálni a bizonyítvány kiállításától számítva és hát mint a viccben mondja a nyuszi a csigának, már eléggé szorult a hurok. Ügyfélkapun keresztül pikk-pakk kitöltöttem, még egy hibakeresőt is rászabadítottam a kitöltött kérdőívre, jelezte, hogy hibátlan, csatoltam a számlát és láss csodát, egy héten belül, vagyis az 5. munkanapon, vagyis ma már  a bankszámlámon találtam a lóvét.

Ma intéztük Réka lovas táborát is, amely majd július elején lesz ugyanott, ahol általában jár lovagolni. Azt leszögezte a lány, hogy a nyelviskola nyári intenzív angoljára NEM hajlandó járni. Nekem eszembe sem jutott eddig, hiszen év közben tanul eleget (illetve nem tanul semmit, állítása szerint mindent megtanul az órán....Ezt csak addig veszem be, amíg a tesztjei 90% felettiek) Zalán nyilván semmiféle táborba nem hajlandó menni, majd eljárnak úszni Tibivel hetente párszor...legalábbis az a terv. Már az is eredmény, hogy ma negyed órát rollerezett az utcában, szívott egy kis friss levegőt...

Délután elhoztuk a "Kosártól" a finom házi tejet, kovászos cipót,  salátát, péksütiket, egy nagy csomag spenótot és pár doboz friss, meseszép epret. Ez már azután volt persze, hogy hazakarikáztam és ámultam, hogy eltűnt a ház körül az állvány és hűűű mennyi hely van és húúú milyen szép lett a szigetelés. Most látszik igazán a ház színe, hogy milyen napfényben és árnyékban. A lábazathoz csak majd kedden fognak hozzá és várhatóan szerdára be is fejezik. Kész a garázs és minden melléképület is. Szóval hihetetlen, de majdnem kész....Sőt, Tibi úgy is vette már ,hogy finishben vagyunk, lehet szabadon örülni. 

Itt a hosszú hétvége, kár, hogy jövő szerdán még matek tz és nyelvtan doga a névmásokból, de azok már az utolsó vonaglásai lesznek szerintem a tanévnek, csütörtöktől kirándulnak Zalánék. Igaz, még utána is marad két hét a suliból, de a tavalyi évet leszámítva mindig az a tapasztalat, hogy a június nem a tanulásról szól Zalán sulijában. Hogy ősztől jön a hetedik osztály, az nagyon durva - bár az is, hogy Rékának a 10....... - Fizika, kémia új tantárgy, de ismerem a tanárnőt - folyamatosan kell majd tanulni, mert a számonkérés is az lesz és a dolgozatok egyáltalán nem könnyűek. A természetismeret, ami célnyelven volt, most szétválik a magyar nyelvű bioszra és a német nyelvű földrajzra. Szerintem nagyobb mennyiségű anyag jön újra, de persze meglátjuk. A töri anyag becsapós, mert valamiért nagyobb arányú magyar törire számítottam erre a tanévre, de kiderült, hogy a kétharmad idén is németül ment, ami nem könnyű, bár ahogy öregszenek a gyerekek, tanulnak egyre több nyelvtant, talán egyre kisebb kihívás. Talán....Ja és bejön még az angol is hivatalosan is, mint második idegennyelv, de ötödiktől ők már tanultak angolt heti egy , azaz EGY órában, csak éppen eddig jegyet nem kaptak rá. Kéttanon sok jelentősége nincs a másodnyelvnek, van, ahol nem is oktatnak, de én azért annak örülök, hogy van, mert valamiért az angolt nagyon szereti mindkét gyerkőc és könnyűnek találják....No azért óvatosan azza a könnyűvel! Majd meglátják ők is, hogy azért meló nyelvvizsgát tenni ebből is.

Rékának a 10. osztály még sima lesz, abban az értelemben, hogy minden tartárgyat visz, amit egy mezei, ártatlan gimnazista (gondolom én) . Van heti 4 matek órája, 2+1 irodalom, 1 nyelvtan, 2+1 töri, 3 angol, 3 német, 3 biosz, 1 kémia, 2 fizika + tesi, ének, rajz, infó. szerintem ez így is marad még jövőre is. A bioszból marad 2, de cserébe a kémiából is 2 lesz. 11- től eltűnik a fizika, biosz, kémia és föci, kivéve azoknak, akik emelteznek vagy érettségiznek belőle és maradnak az alap tárgyak, csak magasabb óraszámban. Réka most azt állítja, hogy várja ezt az időszakot, de van egy olyan gyanúm, hogy akkor fognak igazán eldurvulni a dolgok....Mindegy, szerencsére még az az aktuális, hogy kilencedikes. 

Diót megfürdettük, mert a tiszaparti séta során egyszer arra fordultunk hátra holvanmárezakutya füstölgéssel, hogy négy lába az égnek és vadul hembereg valami illatosban....Na ez minden kutyásgazdi réééémálma, hogy vajon rotható hal, más kutya kakája vagy valami más??? Mert illatos holmiba ritkán gurulnak jobbról balra és vissza ilyen élvezettel. Bár futólag megcsapott egy kis könnyed dögszag, szerintem csak a sok esőtől befülledt szénába hempergett az eb. Mindegy, biztos, ami biztos , megfürdettük, ha már kanapékutyánk van....Úgyhogy hozzá képest bármelyik plüsskutya csak hanyag utánhat, isteni a bundája.

Most eltesszük magunkat holnapra, mert már leragad a szemem.......