2021. szeptember 7., kedd

Hétfő

Nem volt túl jó éjszakánk hétfőre virradóra, mert ahogy beköszöntött a szeptember, a nyest is úgy gondolta, hogy megszemlézi a territóriumát és csapott egy kis rammmmazu
rit a a padláson. Biztos csodálkozott, mert a nyáron került oda egy kis „paplan” szigetelésképpen, szóval vége a rohangálásnak. Talán pont ezért nem volt nagy buli, de elég volt ahhoz, hogy a kutya ugasson – az okos kutya – odalentről halljak motoszkálást és a frász kitörjön. Negyed háromkor, 5 percnyi rettegés után állapította meg Tibi, hogy ez a nyest, addig én meg voltam győződve róla, hogy betörő van….
A gyerekek már hoztak haza házit, naná, pünkösdi királysághoz hasonló volt a múlt hét.
Zalán egy német feladatlapot töltögetett, Akk., Dativ…nem tudtam eldönteni, hogy ez új anyag vagy csak Zalánnak az, mert igazából lila ibolyája nem volt szegénynek, bár miután átvettük, hogy „anyának” – részes eset – vagyis die-ből der lesz, stb stb…. már ment neki. Szerintem volt benne új anyag is vastagon, az ofő tapogatolózik, hogy mit tudnak, mit nem. Nehéz 4 év után új némettanárnak lenni, kb . félévre kitalálja, meddig terjed a tudásuk.
A magyar tanár (Zaláné) idegesített még fel, mert 6 féle színes csipeszt kér, piros tollat, zöld tollat….Mikor én nem is használok szinte csipeszt. Feketét meg végképp nem.
A ofő is bejelentette este hétre a facebook csopiban, hogy na akkor szerdán, nyolcadikán szülői, még mielőtt online lenne a suli, még gyorsan….Hát optimista a nő, nem mondom. Azért 1-2 hetet még kibírtunk volna. És ő is, legalább megismeri az osztályt egy picit . Könyörögtem egy sort Tibinek, hogy nem menne-e el helyettem, de kétséges még, hogy hajlandó-e. Mikor legutóbb elengedtem szülőire, fánkot kellett sütnöm a farsangra, máskor meg 1,5 órás hangfelvételt készített telefonnal, azt nyújtotta át , amikor hazaért és egyetlen sort sem írt le……Érdemes lehet őt delegálnom?
Közben Rékának komoly órarend kihívásai támadtak. Kezdődött úgy, hogy unszolásomra, hogy akkor mégis mikor lesznek a matek órák, végül választolt a különmatek tanárunk, K…..Sokat nem kell most már gondolkodni, hogy Réka felvegye-e a külön angolt, heti 1 órában, mert K. nem tartotta meg neki a tavalyi helyet – szerda- 14:45.
Kérdésemre, melyet letolás helyett neki szántam kb. , hogy arra gondolt talán, hogy felvételi előtt pár hónappal már nem tartunk majd igényt a matek órájára, különös tekintettel a júniusi, nyári szünetes kurzusra…..azt felelte előbb, hogy nem küldtem órarendet, ami félig igaz, mert megírtam, hogy Rékának minden nap 7-8 órája van, a szerdai óra mehet? Később azt írta, hogy későn küldtem az órarendet, mert már aug. 30-31-én lefoglaltak minden időpontot. Augusztus 1-én , nem? Kinőttem már a mesékből. Na, mindegy, nem volt értelme vitatkozni, ha hozzá akarunk járni, szóval ráhagytam. Egy ponton aztán bocsánatot kért. Vagy kellett az óra valaki másnak, fontosabbnak, vagy csoportot rakott be arra az időpontra…végülis, azt többet hoz a konyhára. Neki.
Az angolt beáldoztam volna a matek oltárán, de így adott a helyzet. Ennek úgy tűnik így kellett lennie. A szerdai nap egyébként nulladikkal kezdődik és még nyolcadik órája is van a csajnak…. Nincs is miről beszélni, ide már nem fér be semmi…..
Marad az, hogy csoportos matek, csütörtökön, 4-en vannak összesen, szorgalmasak és ügyesek, szerintem jót fog neki tenni, a versenyszellem mindig hajtja Rékát, legalábbis eddig így ismertem. Legalább látja, hogy a többiek gyorsak, ezt is tudják és azt is, nem ül a babérjain.
A magyar szombatonként van, 10 órától, ott egyelőre heten vannak, de várhatóan ez a létszám emelkedni fog szerintem. Vannak kételyeim, hogy kell-e nekünk a magyar egyáltalán, egyelőre jár, ártani biztosan nem árt. Nem szívesen nyúltam hozzá a hétvégéhez, de januárig kibírjuk. Ez az új jelszavunk, januárig kibírjuk.
Na szóval aztán jött a nagy sakkozás, mert németből is van középfokos csoport, oda is jelentkezett. Nem sok igazából egyelőre, félévig, heti 1 óra, de ütközött volna a csütörtöki matekkal is, a csoportossal, míg végül Réka megszülte, hogy szerinte azon a héten van csütörtökön, amikor belefér az órarendbe, másik héten pedig kedden sima ügy….
Szóval összesítve van heti 38 órája, ebből 1 db plusz angol, 1 db plusz német, 2 matek felvételi előkészítő, 2 magyar felvételi előkészítő. Ezen kívül külön órák: 2 db, fuvola felejtős, lovaglás heti 1, ha belefér….Röviden ez a lényeg. Mindenesetre az órarendje valami borzalom.

Már kiszámoltam, hogy 4 hónap és kevesebb, mint 3 hét….. a felvételiig.
Mondtam Rékának – persze könnyű mondani – hogy csak ne idegeskedjen, csinálja a dolgát, tanulja meg amit kell, ne maradjon le az anyaggal, mert aki itt lemarad, az nagyot koppan, és akkor minden rendben lesz.
Ennek megfelelően németből rögtön felelnek holnap az Umwertverschmutzung-ból, az új anyagból.

Zalán még nem csapott bele a töri mélységeibe németül, de azt már láttam, hogy a „régész munkája” témájú mondatban minden szó idegen volt…Jó lesz ez!

Nincs idő már visszaolvasni, remélem, nem pötyögtem félre sokat...