2012. január 10., kedd

Réka mondta - 30. rész

Nagy nehezen szétrobbantjuk a barátnőket, PaffKatát és Rékát, majd hazajövünk az oviból kéz a kézben. Itthon Réka és Zalán kiborítják a kockákkal teli dobozt és játszani kezdenek. Réka nagyon lelkes.
- Építsünk várat, Kata, jó? 

***


Híradó fut a tévében, melyben az ortodox karácsony a téma.
- Mi ez, anya? - figyeli a tévét Réka.
- Hát....őőő...istentisztelet, azt hiszem. - felelem bizonytalanul, nem tudván, hogy az ortodoxok hogy hívják azt, amikor a templomban összegyűlnek. Azóta, hála neked, Internet, rájöttem, hogy ők is, ahogy a katolikusok, misét tartanak. 
- Isten tiszta lett? - kérdezi zavarodottan Réka. 
Az "istentisztelet" szó eme félrehallásán aztán el is gondolkodtam később, hogy vajon hogy is áll az Isten a tisztasággal? Mindig tiszta, gondolom. Vagy tud tisztább lenni?


***


Picit cukormázas, picit rózsaszín, de igaz:


- Te vagy a legaranyosabb kislány a világon! - ölelem meg leánykámat egy este, miután valami helyeset mondott nekem.
- Igen... - mondja Réka szerényen - Meg a PaffKata. - aki olykor már PappKata, mert fejlődik a leánykám az oviban.


***


A hétvégén a drogériában Réka kikunyizik még egy kék, szívecskés hajgumit a 2 kiló hajcsat és hajgumi mellé, amit itthon mókus módjára gyűjtöget (csak éppen nem nagyon használ) Másnap, meglepő módon, kéri, hogy készítsek neki cicafarkat, de olyat, amit ő is lát a tükörben. Elkészül a remekmű, meg is kérjük együtt Tibit, hogy készítsen róla fotót. A dolog valahogy elmarad, egyszer csak azt látom, hogy Réka haja ismét le van engedve.
- Ó, kivetted a hajadból a hajgumit? - kérdezem. Réka széttárja a karjait.
- Hiába kérlek, hiába kértelek, nem fotóztatok le....


***


Kapott karácsonyra egy Hello Kitty-s tusfürdőt. Már az ajándék kibontásakor képzeletben vakartam a fejem, hogy lehetne visszatekerni az időt és eltűntetni ezt a csomagot a fa alól....Hiszen Réka bőre nem szokta bírni a túl illatos, mesehősös, nemtoménmilyen  tisztálkodási szereket, nem is vásárolunk ilyesmit. No, persze nem létezhetett olyan, hogy ki sem próbáljuk. Pár nappal később jelentkeztek is a száraz foltok, kiütések itt és ott a habtestén. A következő napon diffundált valahogy a rózsaszín flakon és csak reménykedtem, hogy ami nincs szem előtt, azt hamar elfelejti Rékám "out of sight, out of mind"  alapon. Másnap Réka máris kereste a Hello Kittys izét és mélyen felháborodott, hogy "kidobtam".
- Persze, aztán majd kipattogsz tőle. - emeltem fel némileg a hangom, kezdtem elveszteni a türelmem a felém áramló nyafi áradatban. Réka egy pillanatra meghökkenve elhallgat:
- Nem is pattogok.....