2022. július 28., csütörtök

Aktualitások 1

 Hát itt van például az elszálló rezsi költségek ügye Európa-szerte, világszerte. Most abba ne menjünk bele, hogy ez minek köszönhető, csak arról könyvet lehetne írni! Az bizonyos, hogy nem az orosz-ukrán (amerikai) háborúnak tudható be, a gubancok régebben, tavaly ősszel már bőven tekeredtek. Nem is Orbán hibája, mint sokan szeretnék elhitetni magukkal, de tény, hogy a mindennapjaink részévé vált a probléma.

Amikor én megszülettem a hetvenes évek közepén, a szüleim éppen építkeztek. Azt a házat is ők húzták fel, amiben az építkezés alatt laktak. Valahogy szenvedélyük volt az kéglik alkotása, vagy inkább emeletes házra vágytak, nem tudom.

Amikor beköltözhettünk végre az új házba, az emeletesbe - nem nagyon figyeltem oda 1 évesen, de - olajkályháink voltak. Egyedül a nappaliban levőre emlékszem, ott állt, ahol most a tévé. Ma már ez számomra olyan hihetetlen és korszerűtlen, hogy 40 éve ezzel fűtöttünk. Meg az is hihetetlen, hogy az 40 éve volt.
9
Valamikor 5-6 éves korom körül érkezett az utcába a gázvezeték és akkor konvektorok/parapetek kerültek beépítésre. arra voltak hivatottak, hogy biztosítsák a meleget. Ez több-kevesebb sikerrel járt, mert pl. a nappali és a háló között kapott helyet az előszoba, onnan vezetett a lépcső az emeletre, a szobámba...de az előszoba fűtetlen volt. Nem is terveztek oda konvektort.... Kemény téli napokon nem volt 9 foknál melegebb. Meg is fogadtam, hogy ha nagy leszek és saját lakásom lesz, akkor abban mindenhol egyenletes meleg lesz. Nem szenvedtünk azért, megszoktuk ezt, volt egyfajta kastély feeling-je az egésznek, ha kastély méretű nem is volt a házunk. Jelzem, hogy a fürdőszobát sem fűtöttük csak este, fürdési időben. jszakára, amikor már mindenki megfürdött, a fűtést lezártuk. Hasonló volt a helyzet a szülők hálószobájával, ahol én gyerekkoromban aludtam egész sokáig – mai szemmel meg aztán végképp. 16-17 foknál nem volt több a hálószobában, igaz, hogy vastag pehelypaplan vagy dunna alatt aludtunk. Ma is azt szeretem, ha hűvös a hálószoba éjjel, ezzel Tiborom, nem feltétlenül ért egyet….

Villamos áramot sem fogyasztottunk túl sokat, anyunak semmilyen konyhagépe nem volt és nincs is a mikrohullámú sütőn kívül ( a tűzhely és a sütő gázüzemű). A mikro is azért volt hangsúlyos, mert abban melegítette a kutya vacsoráját minden este. Sokra másra nem becsülték nagyon.
2000-ben vettek automata mosógépet, előtte félautomata tombolt centrifugázás közben. Anyu a mai napig ragaszkodik a külön centrifugához, hogy ha kézzel mos, akkor is gyorsabban száradjanak a ruhák. Légkondi, szárítógép, mosogatógép, számítógép nincs, egy ideje már – az utóbbi 20 évben – alig vasal és a porszívója is eléggé elavult, bár létező.

Ezt csak azért meséltem el, mert ez fontos háttérkép ahhoz, hogy elmagyarázzam, hogy mi hogy élünk most és hogy spórolunk, spórolhatunk-e többet. Az az igazság, hogy nem nagyon tudunk. Nyilván egy adott kényelmi szint fenntartása mellett. A fűtésünk nem a legmodernebb passzívházas, de a kazán korszerű kategóriáján belül és 9-14 óra között nem fűtünk télen sem, a kutya van otthon egyedül és ő be tudja takarni magát, ha akarja. Éjszakára nálunk is 17 fokra van véve a termosztát télen és soha nem vesszük a légkondit tartósan 25 fok alá. A ruhák tavasztől őszig a kertben száradnak, télen mondjuk a lakásban, szárítógépünk akkor lesz, ha a mostani mosógép kinyiffan. Egyelőre nem szándékozik. A lakás mellett ugye még hűtjük, de főleg fűtjük az irodát is a kertben, ami csak bővül, tehát nem gondolom, hogy a rezsicsökkentés keretibe beleférnénk, valamilyen szinten biztosan pluszt is fogunk fizetni. Az áram még hagyján, a gáz a gázzal van igazán.


Vegyünk fel egy pulóvert télen? Már van rajtunk egy. 17 fok legyen éjjel a lakásban? Most is ennyi.
Tibinek mindig mániája volt az energiatakarékos izzók vásárlása. Én afféle hóbortnak tekintettem ezt és néha rácsodálkoztam némelyik izzó árára….Jó kis takarékosság, ha arany árban mérik az izzókat. Persze megtérül. Szóval nálunk már a legelső közös lakásban is takarékos izzók voltak.
Nem azt akarom nyilván mondani, hogy mi milyen okostojások vagyunk, mert nem, hanem hogy most olyan ötleteket dobnak fel a médiában takarékosság címén, amit józan, egyszerű ésszel nem nehéz kitalálni az embernek magától is. Azért a legtöbb ember próbál spórolni, gondolom, nem 25 fokra fűti a lakását télen vagy hűti 18 fokra....

Nem tudom, mire akartam kilyukadni. Arra, hogy max úgy tudunk tovább spórolni, ha szobákat zárunk le..... Összeköltözünk a nappaliba, egy halomba, mind az öten a kutyával....Szép lenne. Az is biztos, hogy a szobakerékpár nincs kellőképpen kihasználva, hiszen kerékpár szezonon kívül napi 1 órát, olykor másfelet is tekerek rajta, ha formában vagyok. Még nem termel áramot.....