2016. március 16., szerda

Logopédia 3



Hazudnék, ha azt mondanám, hogy vígan és dalolva hagytuk el ma a Nevtant. Igazából pedig semmi meglepő nem történt. E. már felkészített rá (vagy legalábbis próbálta), hogy Em. néni (a logopédus) nem fogja tudni Zalánt heti rendszerességgel elvállalni, majd csak a következő tanévben. Óra után ennek megfelelően Em. elmondta, hogy nincs szabad helye a heti rendszerességhez,döntsem el, hogy őt kérem, de akkor csak ősszel kezdünk heti sűrűséggel vagy átirányít egy másik kollegához. Az utóbbit kértem. Kért két hetet, hogy kiderítse, van e olyan logopédus, aki el tudná vállalni Zalánt. Igazából nem ragaszkodom Em.-hez annyira, még....úgyhogy bár nem örülök a cserének, talán lesz eredménye még ebben a tanévben a heti óráknak. Attól, hogy nem megy suliba, azért nem ártana, ha a helyükön lennének az S, C betűk és még egy pár, ami nem 1000. Értem én, hogy a kapacitás véges, értem én. 

Hát nem egyszerű, E. otthagyja a nevtant, úgyhogy pszichológus támogatásunk nincs. Az egy dolog, hogy szerinte nincs is rá szüksége Zalánnak, azért ha marad, nyilván konzultáltunk volna, lett volna még mit átbeszélni, azt gondolom. Ezt most is megtehetem a költségterítéses szektorban. Logopédus meg nincs igazából és érdemben csak annak, aki a köv. tanévben iskolás lesz. Havi rendszeresség vajon mit ér? 

Hazafelé belebotlottunk egy iskolából hazafelé tartó középiskolás bandába. Azt is tudtam, hogy nem a város legelitebb iskolájának diákjai. Pont előttünk dobták szét magukat az üléseken. Elég félelmetesen néztek ki, remélem, az ijesztő külső érző szíveket takart. Az egyik lánynak valami fekete orr piercingje volt a két orrnyílása között, áttetsző bőrével és kék szemével valami mély szomorúság áradt belőle. A másik folyamatosan kacsaszájat csücsörített és olyan volt a szemöldöke, mintha szigetelő szalagot ragaszott volna a meglépő szemszőrzete helyére. A harmadiknak fültágító volt a fülében, fehér és olyan zsíros volt a haja, mint aki oliva olajban fürdött. Két megálló között lassított a busz egy helyen, pont ott ,ahol néhány iskolatárs sétált szintén hazafelé irányba. Gondoltam, hogy majd integetnek nekik, esetleg elsütnek pár poént, de nem, csak erőteljesen meglengették a középső ujjukat. Zalán nem szólt semmit, nem kérdezett semmit, szerencsére. Erről eszembe jutott az a bőrnadrágos lány, aki a múltkor hagyott el bennünket a Tiszavirág hídon. Helyesnek tűnt, csinosnak, kedvesnek, egészen addig, amíg az ugyancsak helyes és csinos kerékpáron közelítő fiú ismerősének eképpen viszonozta annak "Helló" köszönését. 
- B....dj meg.....
Gondolom, a pontok helye nem nagy rejtély a többségnek. Olyan rémisztő idulattal köpte ezeket a szavakat a fiú felé, hogy egészen megrendültem. A fiú tekert tovább az uszoda irányába, minta mi sem történt volna, a lány pedig barátnőjével egymást támogatták széles jókedvükben.
Hát remélem, azért nem ilyenek a mai fiatalok, csak rossz volt a mintám! 

Holnap suli, ovi



Délután elgaloppoztunk a szitáló esőben az uszodába, mintegy lezárandó ezt a szép négy napot, amit együtt tölthettünk, családi körben (kiscsaládiban és kicsit kibővítettben egyaránt) Zalán ma a háton siklást gyakorolhatta, túl azon, hogy a mellúszás technikáját is tovább tökéletesíthette. Be is gyűjtött egy TAXIT, ami ugye a fő jutalom Gy.-nél. Úgy vigyorgott sugárzóan Tibi felé, mint tán még soha. Megörökíteni sajnos nem volt lehetőség, mert a vaku nem akarta, de  én még most is látom magam előtt...A mélyvizes úszást lekéstük sajnos, hát majd leközelebb láthatja apa a fiát ott is úszni, ahol nem ér le a lába. Egyikőjüké sem.

Az autóban odafelé Réka kibökte véletlenül , hogy a legokosabb Nyúúúl című Zelk Zoltán verset ... izé....hogy is mondta É. néni??? Szerdára tudni kellene. Mert fellép majd vele a Tehetség napján. Ezt utóbbit tudtam, a szerdát nem, node Réka nem egy felejtős nőszemély, úgyhogy bíztam benne, hogy nem kell a fél iccakát a versnek szentelni. Na nem mintha nulla tudással ez lett volna Réka végzete...Itthon átvettük egyszer és még jövő keddig átvesszük minden nap, annyi elég lesz. 

Este fél 9 körül Réka felsikoltott, hogy a matek házija nincs kész. Jellemző! Minden nap tanultunk egy kicsit délelőttönként, hogy a nap többi része szabad legyen, ez a lap (tagozatra bontós gyakorló) csakis a föld alól bújhatott elő. Mindegy, nekiült rögtön, hat feladat, fél óra alatt kb. készen lett. A tagozatos dogák ilyen terjedelműek amúgy is. 

Furulyát is gyakorolta Réka, mert R. néni (aki a furulyatanár) elejtett valami olyasmi megjegyzést, hogy ha minden nap gyakorol egy picit vagy hetente háromszor valamennyit ,akkor év végén is kitűnő lesz furulyából....Khm....Ami számomra azt jelenti magyar felnőtt nyelven, hogy jelen állás szerint meg nem...de Réka is értett belőle, ha előkapta a zeneszerszámát....hónapok óta érdemben nem fújt bele. Nagy kérdőjel ez a fuvola tanszak, de nekem még mindig egál....

Kengurura is készültünk egy kicsit. Annyit elértünk, hogy az elmúlt évek tesztjeit átrágtuk és a 3-4 pontos feladatok jelentős része könnyedén megy, ami marad, azok az öt pontos feladatok. Nos, ott már van némi elakadás, de nem is igazán foglalkozom még az öt pontosokkal, most a cél, hogy a négyeskékből minél több jól sikerüljön. Azt szeretem a Kengurus feladatokban, hogy utána a sima házi gyermekdednek tűnik. A tagozatra bontó is majdnem. Ez a sikerélmény....- nos, afféle - pedig úgy látom, hajta előre Rékát, még akkor is, ha nem teljesen tudásszomj és lelkesedés hajtja a felkészülésben. Csillog a szeme, ha bonyolultabb dolgora ráébred és számomra is fantasztikus, hogy tavaly még azt tanulták, hogy 1+1 az kettő, most meg.....Pl. rögtön vágja, hogy 2 macska 2 év alatt 4 évet öregszik(vagy hogy is volt az a feladat???) és bár nem önként és dalolva, da hajlandó rajzolni a feladatoknál, mert látja, hogy olykor bennük van a megoldás, ordítják egyenesen. Az némileg aggaszt, hogy a 3-4 osztályos öt pontos feladatok nekem nem mindig mennek. ÁÁÁÁÁ! Tök gáz! Remélem, együtt okosodom majd Rékával.

Amit kihagytunk ebből a hétvégéből, az a mozi, amit kicsit bánok, mert ez a Zootropolis (vagymi) nagyon érdekli a gyerekeket a trailer-e alapján (amelyikben minden ügyintéző lajhár.....)Ha ügyesebb vagyok, a hétfői napunkba valahogy befért volna. Bár akkor Tibinek kergettünk cipőt....névnapoztunk is....Na mindegy, csak adják még egy pár hétig, a tavaszi szünetben tökéletes program lenne. 

Holnap újra ovi és suli. Jól jön majd a tavaszi szünet, akkor túl leszünk a Kengurun és a tagozatos dogán is....De addig még egy hátra van hat kerek tanítási nap.