2019. január 20., vasárnap

Fánkos



Mindig elvesztem a fonalat a bloggal kapcsolatban, szerintem ez már a szenilitás jele. 

Na mindegy, folytassuk ott, hogy péntek este van és Zalán hazaesik az úszóversenyről. Akkor sütöttem az első adag fánkot a héten (vasárnap meg a másodikat) és valami fantasztikusan sikerült. Egyszerűen olvadt az ember szájában a habkönnyűt tészta, anyu féle baracklekvár is volt hozzá, hát totális hepinessz.... Az viszont nem volt valami nagy öröm, mikor kiderült, hogy Zalán reszket és valamennyi ruhája a medence szélén vizes lett. Nem csak úgy itt-ott, mindenhol. Átázott a farmerje, a pulcsija, még a pólója is. Első gondolatom a hisztériáé volt, de inkább száraz, meleg ruhát adtam rá pillanatok alatt és becsavartam a legmelegebb puha takaróba, amit csak találtam. Ott is maradt a következő 2 órában. Szegény, megkérdezte, hogy most ő is úgy fog e járni, mint a Nemecsek és meghal (hiába, van itthon egy ötödikes, ez látszik messziről). Megnyugtattam, hogy van már antibiotikum, semmi vész, max. egy kis vesemedence- vagy tüdőgyulladás bekacsint hozzánk pár hétre. Másnapra tényleg náthás lett, de egyelőre csak az orra folyik. Remélem, hogy nem megy tovább a dolog. Kiderült, hogy a medence mellé pakolták a ruháikat, és valami oknál fogva, talán mert a medencében többnyire víz is van, a nagy pancsolásban a ruhák eláztak. Hogy más gyerek ment e haza talpig vizesen vagy csak az én magzatkám, nem tudom. 

A jó periódus folytatódott szombaton, amikor a drága, bársony bundájú, péntek este megfürdetett ebünk a nappali szőnyegre kakilt valamikor szombat reggel. Szóval amikor reggel kilustálkodtuk magunkat, felkeltünk puha ágyikónkból és reggeli után néztünk lenn, arra léptünk a nappaliba, hogy....a többit tudjátok. Hát nem ideális hétvége indító.

Mi mást csináltunk volna álló hétvégén, mint tanultunk. Zalán matek felmérőt fog írni és nem nagyon vágja a szorzótáblát. Plusz a pénteki úszóverseny miatt pótolnia is kellett. Réka is ír egy halom felmérőt a jövő héten, de csak a töri miatt drukkolok neki nagyon. Szolfézs vizsgáról hírem sincs, de kettessel csak átcsúszik (négyes volt a legrosszabb).

Olvastunk, filmet néztünk, Aldiztunk, kutyát sétáltattunk, nagyokat aludtunk. Ennyi volt a hétvége. 


Utóirat: Aki tökéletes fánkot szeretne sütni, leírom az én receptemet, ami  Gabicsek konyhájából van.  Én nagyon szeretem ezt a gasztroblogot, mert még akármit sütöttem innen, mindig tökéletes lett. A kakaós csiga, a bukta és még számos finomságot innen koppintottam. 

Ennyi hozzávalóból nagyjából 20-25 db kisebb fánk lesz. 

50 dkg liszt
1 csomag porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
2 evőkanál porcukor

2 tojás sárgája
5 dkg vaj
egy löttyintés rum
némi reszelt citrom ízlés szerint ( én 3 foltot szoktam reszelni a citromra kb.)
3 dl tej
csipet só


Felfuttatjuk langyos tejben az élesztőt a cukor segítségével. Ha ez megtörtént, az összes hozzávalót összedagasztjuk illetve mindent bedobálunk a dagasztógépbe/kenyérsütőbe. 20 perc dagasztás után nagyjából 1,5 szeresére kelesztjük. Én rendszeresen túlkelesztettem zsengébb csibe koromban a kelt tésztát, hát nem szabad. 1,5-2x eredmény tökéletes. Kinyújtom nagyjából ujjnyi vastagságra a puha tésztácskát, ne túl vékonyra, majd kiszaggatom egy maxi méretű pogácsa szaggatóval. Anyukám annó pohárral szaggatta, úgy is finom. Konyharuha alatt pihennek 20 percet a leendő fánk korongok, majd olajat forrósítunk. A már megkelt fánkocskák közepébe az ujjunkkal mélyedéseket alkotunk, lefelé fordítva tesszük az olajba, fedő rá. Kivárunk egy kicsit, majd amikor szép barna, megfordítjuk a fánkokat, de már nem tesszük vissza a fedőt. Baracklekvárral, rumos baracklekvárral, porcukorral tálaljuk. Nagyon gyorsan el fog fogyni. Nyammmm.....