2023. szeptember 17., vasárnap

Heti kedvenc - túrós pite

 

Rupáner-Gallé Margó receptjeit nagyon szeretem, tőle hoztam most ezt a túrós pitét. Leírom, én hogy készítettem ma...

Először mindig a töltelékhez nyúlok,  nem tudom, miért, talán ha az már készen van és ínycsiklandó finom, egyszerűbb összedobni a tésztát lelkileg vagy ki tudja. Az aranygaluskánál is a sodót főzöm meg először...

Nagyjából 75 dkg túrót áttöröm krumplinyomóval némileg - attól függ, mennyire rögös, adok hozzá 10 dkg porcukrot, 1 zacskó vaníliás pudingport, 2 tojás sárgáját, 2 evőkanál tejfölt, egy citrom (bio) héját.  Félreteszem, majd még jön hozzá összesen 4 tojásfehérjéből a hab.

A tésztához kimérek 50 dkg lisztet és elmorzsolok benne 25 dkg vajat. Ha ez megvan, eltűnt szinte a lisztben a vaj, csak morzsákat alkot, akkor  hozzádobok egy zacskó sütőport, 18 dkg (lehet 20 is) cukrot, 2 tojás sárgáját, csipet sót és annyi tejfölt, amitől klasszul összeáll, kb. 2 evőkanál. Jól kezelhető tésztát kell hogy kapjunk, ha szakad, ragad nyújtáskor, akkor még tolni kell bele lisztet. 

A tésztát megfelezzük és lisztes felületen nyújtunk két lapot belőle, majd sütőpapíros, nagyjából 35x35-ös tepsibe rakjuk az egyiket. Jól megszurkáljuk villával. A kimaradt négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, előbb a felét jól elkeverjük a túróban, majd a másik felét óvatosan, nehogy összetörjön. Lehet a tésztára egy kis zsemlemorzsát szórni, de én most elfelejtettem, simán a lapra borítottam az összes túrókrémet. .... Óvatosan elegyengetem, majd mivel elfelejtettem a reszelt citromhéjat is, gyorsan pótolom. Egyszerűbb akkor a túróba tenni a citromhéjat, amikor még nincs a tésztán a túró. Kinyújtjuk a másik lapot is, majd feltekerjük a sodrófára és ráhelyezzük a túróra. Megszúrkáljuk sűrűn villával, és 170 fokos előmelegített sütőbe toljuk, alul-felül sütésre.

35-40 perc múlva készre sül, látni fogjuk a szélén, hogy sötétebb arrafelé a tészta. 

Hagyjuk szépen langyosra hűlni, nagyon szépen szeletelhető, finom süti. Egy kis porcukor nem árt a tetejére, ha teljesen kihűlt. Meglepően finom a tésztája is, az ember csak tolja és tolja az arcába.....