2021. április 25., vasárnap

Új, de nem friss....

Félbehagyott bejegyzések az elmúlt napokból 

Hétfő

Zalán visszatér...


….Mint hős lovag, az iskolába. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy vége lett számára a home school, azért azt nagyon élvezte, hogy napi 3 órát tartottak meg neki órarend szerint és 2 órányi házit adtak (pl. ha nem volt matek, volt matek hf) Most meg lesz napi 6 órája egy 29 (azaz 27 fős) osztályban, temérdek tanulnivaló és napi szintű számonkérés. . Persze tudom, tudom, az én anyai szívem túlfélti a szívemből szakadt kis magzatkámat, de mit csináljak? Akkor is így éreztem, ha a fejem tetejére álltam.

Józan ésszel mérve egyébként tök jó, hogy újra suli van, azért az nem élet, hogy itthon rostokol a fiúcska közösség nélkül, mozgás nélkül (mert nem sokat rollerezett vagy biciklizett, max hétvégente túrázott), nagyjából egyedül. Réka egy másik szinten van, mármint helyrajzilag, a saját szobájában tölti a legtöbb időt. Az sem állapot, hogy távollétünkban, mi meg folyton dugdossuk a tabletet, telefont, tv távirányítót, hogy a gyereket szabadidejükben ne a neten lógjanak. Ami elég elvetélt ötlet home school esetében....
Zs. néni, aki az ofő leszögezte valamelyik online órán, hogy ő aztán nem tanít online és nem is kapcsolja be a webkamerát magyar órákon azok számára, akik inkább otthon maradnak és nem szeretnének valamilyen okból visszatérni a suliban. Ennek ellenére ketten is úgy gondolták az osztályból, hogy inkább otthon maradnak. Hogy aztán lesz-e feltéve házi legalább a Classroomba, azt nem tudom. Gondolom, valamilyen módon csak hozzájutnak a leckéhez ezek a gyerekek is.….

Szóval Zalán visszatér a suliba, rögtön hétfőn németből felelnek a Der Sommer szövegből, holnap matek kidoga, csütörtökön vagy pénteken matek tz, kedden írnak a madarakból Der VOGEL 1, ez környezet és még olvasásból is lesz valami. Persze Réka sem marad ki a bulitól, ma matek tz, holnap német tz, földrajz kidoga, USA gazdasága és Amerika vízrajza. Csütörtökön töri tz és kémia kisdoga. Szóval jól rájuk öntötték, akár visszamennek, akár nem….Ennek megfelelően a hétvége jelentős részét tanulással töltöttük.

Annyit tudtunk Zalán látványos szenvedésén enyíteni, ami a suli szó hallatán tört ki rajta, hogy órák után hazajöhet, nem kell napköziben maradnia. Elvileg fél kettőig van órája, 13-25-ig, szinte mindig 6 órája van, szóval fél kettőre már otthon is lesz a negyed öt helyett. Hogy aztán otthon neki fog-e esni a házijának, hát az én még nem tudom, hamarosan kiderül.

KEDD


Zalán nagyon bírja, hogy nagyfiús módra hazajöhet a suliból ebéd után, tisztára ragyog a boldogságtól. Az első napról úgy nyilatkozott, hogy tök jó volt, együtt a többiekkel, úgyhogy megkönnyebbültem. Mégsem következett be a világvége a home school végével, huhhh.....

Bosszankodom viszont Réka miatt eleget, rajta egyáltalán nem látszik, hogy hetedikes lenne, általában úgy kezdi a tanulást, hogy vááááááá, neki ehhez annyira-de annyira nincs kedve….Most szívesen ugornék június elejére, legyen már ennek vége. Vagy ezt már mondtam? Mindegy, gyűrjük a napokat, én egyre inkább csikorgó fogakkal. A május már mindig szenvedés szokott lenni, de most ez az idegőrlő hetedik hamarabb leszívja az erőmet….főleg, hogy a jegyek sem olyan fényesek, mint amilyeneket szeretnénk sajnos. MItől is lennének, ha egyszer nem tanul?

Oltás ügyben még mindig semmi…Állítólag ott kapják meg hamar a körzetben az oltást, ahol az idősek nagyobb arányban elutasítják. Hát nem tudom, olyan sok idős szerintem nem meri nem beadatni magának, de ki tudja. Elég nagy az Isten állatkertje. Ezek szerint a mi körzetünk nagyon oltáspárti…vagy nagyon sok az idős.

Hogy közeledik a nyár, azzal lemérhető, hogy máris foglaltam egy tábort Rékának, egy kreatívot, nem a suli rendezi, hanem egy nagyon kedves tanárnő, akivel mindenféle csodákat alkotnak egy héten át és még az ebéd is finom ott, ahová ebédelni betérnek, utána mindig kapnak egy gombóc fagyit a szomszédos fagyizóban. Zalán – csak hogy legyen kontraszt – minecraft online táborba vágyik. Hagyom, hogy ez kicsit ülepedjen. Pedig olyan ügyes lehetne sok sportágban, de nem. Ő kockulni akar...

SZERDA

A mélypont

Ma este 10-ig tanultunk, mivel Zalán az 5-8 óra közötti időszakban NEM kezdett el vagy fejezett be sok feladatot, pedig lett volna mit.... Hármast kapott idegen szöveg olvasásából, amin mélyen fel volt háborodva. Vigasztaltam, hogy felsőben nem osztályozzák az olvasást – mivel feltételezik, hogy mindenkinek megy. Mivel hiányzott a fogalmazása kedden ,szerdán kapott egy egyest, ami aztán végképp kinyiffantotta és elvette a kedvét mindentől. Este, utolsó lehelettel még ezt a fogalmazást is pótoltuk. Hátha eltűnik az az egyes….eddig nem volt ilyen jegye és erről sem gondolom, hogy korrekt. Mindegy. 

Rékával töriztünk, majd kémiáztunk….szerintem kémiából megint nincs képben, nem készült eléggé, de fene tudja, azért este 8-re elfáradt és még akkor kezdtük a kémiát….elem molekula, vegyület molekula. Nem nehéz anyag, de K. néni, aki a kémia tanár eddig még mindig meglepetést okozott minden dolgozat. Mivel ez most online lesz, most sem várok mást….. 

Eléggé el vagyok keseredve, hogy ahhoz képest amennyi energiát fektetünk a tanulásba, nem nagyon van látszatja, bár ezen Réka megsértődött. Én nem tudom értékelni, ha 1 max 2 négyesnél több lesz neki, bocs.  Ha eddig mindig könnyedén volt kitűnő.  Persze nagy kettő az ötödik, még a hatodik is, mint a hetedik…..Én  nem emlékszem saját gyerekkoromban ekkora terhelésre, igaz, mi csak oroszt tanultunk idegen nyelvként, azt is inkább jelképesen általánosban, gimiben húztunk bele.

Magyaráztam neki egész évben, hogy májusra el fog fáradni,  tanácsosabb stabil jegyeket szerezni a tanév során, ne az utolsó hetekben kelljen idegbajban javítani.  Hát pedig az lesz. Nyűgösen, fáradtan, fásultan küzd majd, már amennyire küzdelem az , amit  ő csinál, de mindegy. A május 10 utáni 3-4 hét pedig megint nagyon gyötrelmes lesz.

Viszont ötös lett a német tz, aminek örültem, bár genitiv is volt benne, amiről szó sem volt, át sem ismételtük, mindegy ide is, megvan és kész. A matek tz-ről még nincs hír, de a hétvégén sok hibával dolgozott , hirtelen nem láttam a heti egy külön matek tanár varázsütéseit a munkáján. Bízom benne, hogy azért az ötös meglett, utólag láttam a feladatsort, nem volt nehéz…

Kimondhatatlanul sóvárgom a tanév vége után, legyen vége már. Legyen béke már, legyen vége már. Erőm és főleg az idegeim végén járok….


CSÜTÖRTÖK

Fáradt voltam egész nap. Reggel bringával tekertem dolgozni, de négy körül elkezdett szakadni az eső, úgyhogy Tibi inkább értem jött, a bringát hátrahagytuk és elrobogtunk vásárolni ezt és azt az Aldiba. Hogy az milyen jó buli volt! Vettünk zöldséget , gyümölcsöt, valami napelemes lámpát, cserepes mentát és petrezselymet, csokit.

Este hívta a házidoki Tibit, hogy lenne Moderna oltás, elfogadja-e. Rábólintott, majd megkérdezte, hogy viheti-e a feleségét is. Hát nem egy drága ember? Valószínűleg hívtak volna engem is, már sosem derül ki. Hirtelen zavarba jöttünk a Modernától, mert mindenre számítottunk kb. , csak erre nem, de nem volt kifogásunk ellene, ellenérve vagy bármi. Örültünk, azt hiszem, már akkor is, hogy végre jut valami, sorra kerültünk és rá két hétre nagyjából védettek leszünk.


Péntek

11-re mentünk, hajszál pontosan érkeztünk a rendelőbe, pedig mindig késünk mindenhonnan. Már ki volt töltve a nyomtatvány, a beleegyező nyilatkozat, ami rosszul töltöttem ki, egy bizonyos gyógyszer miatt krónikus betegnek számítok. Hát oké. Ahhoz képest nem kaptam meg semmivel sem hamarabb az oltást, mint a makk egészséges férjem. A doki mondta, hogy bocs a szúrásért, de én nem éreztem semmit a világon. Kinn kellett ücsörögni még negyed órát és annyi volt. Amíg letelt a negyed óra, húsz perc, kibámultam a rendelő ablakán - mindegyik tárva - nyitva volt, sütött a nap és fúj a szellő. A szomszéd telekre a rendelő mellé felhúztak egy vadiúj családiházat. Amikor legutóbb erre jártunk,még csak az alapok voltak, ha jól emlékszem, most meg ott feszített a ház.....és nem gondoltam semmire, csak ezt a vityillót bámultam. Nem lett allergiás reakció, semmi, de ahogy telt a nap, egyre jobban érzékeny lett az oltás helye. Estére már kimondottan fájt, ha felemeltem a karom vagy az oltás környéként megérintettem. Olyan fáradtnak is éreztem magam, álmosnak, de hogy ebből mennyit magyarázok be magamnak, nem tudom. Nehéz hét volt....

Este hajnali fél egyig Réka félbehagyott lovát festettem. Kapott egy olyan számozós festős képet, de húsvétkor nem fejezte be és ami azt illeti nekem sem sikerült péntek éjjel, de már alakul.

Szombaton újra kirándulni mentünk a Pilisbe, de azt majd holnap mesélem el.