2013. november 25., hétfő

Farsang hátán



Az úgy kezdődött, hogy M. a NevTanban egy szép őszi napon, amikor már mindenféle fajta és formájú felmérésen túl esett Réka, letett elém egy pár oldalas anyagot. Ezekben változatos témájú "iskola előkészítő-szerű" illetve készségfejlesztő foglalkozások sorakoztak szépen betáblázva. Morfordíroztam, gondolkodtam, és bár azért voltam ott, hogy végre eljussunk idáig, hirtelen egyik sem igazán tetszett. Pontosabban egyik hallatán sem csillant fel a szemem, hogy no EZ AZ, ezt Rékának találták ki. M. sem nagyon lobbizott egyik mellett sem, főképp mert ő már a legelején leszögezte, hogy iskola előkészítésnek Réka nem szenvedi hiányát egyáltalán. 

Ahogy ott vacilláltam, megakadt a szemem az utolsó ponton. LOVAGLÁS. Sajnos gyorsan kiderült, hogy ez az egy olyan foglalkozás szerepel  a Nevtan programjában, ami nem ingyenes (leszámítva persze a magán órákat)....Kaptam egy nevet és telefonszámot (annak a bizonyos Hedvigét, akiről tudjuk,hogy valójában férfinév az övé ;), amelyet aztán elsüllyesztettem az egyik mappám mélyére. Vagy elvesztettem, nem tudni, a lényeg, hogy odalett az elérhetősége. 

Legutóbbi alkalommal ahogy ültem a "társalgóban" és vártam, hogy Réka végezzen I. nénivel, feltűnt egy új szórólap a faliújságon. Egy fedett lovardában álldogált egy ló, mellette bizonyára a Hedvig néven futó szakember mosolygott, egy szőke hölgy. Elmentettem a számát a telefonomba, mit lehet tudni. Következő szerdán éppen úgy adódott, hogy ráértünk, felhívtam, beszélgettünk, fél óra múlva már a város határában zötykölődtünk a Millér felé, ahol  a lovaglás folyik, alig elhagyva a város határait.

Réka kicsit szégyellős volt az új arcok láttán, szótlan, de egyetlen bólintással belement, hogy felüljön a lóra. Úgy hívták, Farsang, 15 éves gesztenyebarna kanca csikorgó izületekkel. Ez utóbbit Tibitől tudom, aki velem ellentétben látott már testközelből lovat. Magyarán ült rajta. Réka sem volt teljesen kezdő, jártak középsőben az egyik ovis társa apukájának lovas tanyáján. Ahhoz képest, hogy csak nézelődni mentünk, simán végig nyomta egy egész órás lóterápiás foglalkozás 50%-át, megosztva egy kisfiúval. 

Először csak körbe-körbe vezették a lovat, amin ült. Meglepő nyugalom áradt az arcáról.  Míg nekem el kellett rejtenem aggodalmam, mikor a ló 15 centire ment el mellettem....remélem, Farsang nem nagyon érezte rajtam a majrét....Próbáltam vigyorogni. Később Hedvig körbe állította a bámészkodó szülőket és afféle állomásokat kreált belőlük. Az volt a feladat, hogy minden állomásnál bizonyos mozdulatokat tegyenek a szülők, melyet a gyerkőc a lovon viszonoz, mint egy köszönést. Pl. az én feladatom az integetés volt, Tibié a kopogtatás a saját fején. Mások tapsoltak, csípőre tették a kezüket, stb. A harmadik körnél a szülők nem segíthettek, milyen mozdulat kötődik az egyes emberkékhez, a negyediknél az anyukák sorrendje megváltozott a körben. Réka ügyes volt. Végül labdáztak még egy kicsit (egyik oldalon elkapta a labdát Réka, a másik oldalra ledobta Hedvignek.). Ennyi volt kb. az óra fele, innen egy másik kisfiú következett, amiben ugyan segédkezett Réka, de szemlátomást már unta a többnyire tétlen bámészkodást.

Óra után jött a simisimi, kapott belőle bőven a lovacska, plusz élelmesebb és felkészültebb szülők, akik nem csak úgy beestek a lovardába, mint mi Pilátus a Credóba, vittek almát és répát, amit Farsang méretes fogaival meglepő gyorsasággal és étvággyal betermelt. Nehezen szakadt el Réka a lótól, de végül hiszti nélkül, méltósággal távoztunk. :) 

Hogy pontosan mire jó ez a terápia Rékának, bevallom, nagyon nem néztem utána, inkább csak az járt az eszemben, hogy a lóimádó Réka ennek a programnak örülne. Hetente, kéthetente egyszer. M. elbeszéléséből annyira emlékszem, hogy Rékának is hasznos (mint ahogy bárkinek az), fejlesztheti az irány érzékét (jobb és bal), ami még nem tökéletes. Koncentrációt is javítja, hiszen ahogy a ló jár, közben különböző feladatokat kell végezni. Nem mellesleg, ez az egész egy nagy élmény, hatalmas, olyannyira, hogy talán egyszer még én is felülök egy lóra. Olyan nagyon jó lenne!

Ne vakard!



A hét végén gyújtjuk majd az első gyertyát az adventi koszorún és úgy néz ki, a héten megérkezik a tél is. Érdekes, hogy eddig őszi cipőben jártunk, csak múlt héten vettem elő a téli cipőket. Na nem mintha mennék mostanában valahová....

Réka megvan, valahol jobban viseli a himlőt, mint gondoltam, pl. nincs láza, sem semmilyen más tünete, csak a viszketés. Talán egy kicsit levertebb az átlagnál. A viszketést viszont kifejezetten rosszul viseli, főleg, hogy sokat nem tudok tenni az enyhítés érdekében. Egy kis fenistil csepp (ami egyelőre még nincs itthon), mentholos hintőpor (amit este mindig le kell mosni), bethadine-os lemosás a fertőzések ellen....Ebből nem tudom, mi enyhíti a viszketést, de gyanítom, hogy érdemben egyik sem.

Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy mi mostanság a leggyakrabban elhangzó mondat itthon? 

NE VAKARD!

Nem tudom elmondani, hányszor kiejtettem a számon eme két szót csak tegnap.

Egészen elképesztő, milyen helyeken találunk pöttyöt Rékán. Orrocskában, fülben, szeme mellett közvetlenül (nem is egy) és akkor még az intim helyeket nem is elemeztem. Mára virradóra újra megtöbbszöröződött rajta a pöttyök száma, túlnyomó részük aprócska, csak néhány nagyobbat találni. Igazi Pöttyös Panni lett. Nekem borzasztó, a Doktornéni szerint ahhoz képest, hogy ez ma a harmadik nap, egész enyhe az a himlő, amiben éppen Réka dekkol. Sokkal nagyobb pöttyök is lehetnének rajta, jóval sűrűbben. Hát viszketni viszont sajnos nagyon viszketnek.

A hétvégén sokat lamentáltam azon, hogy mi legyen Zalánnal az elkövetkezendő hetekben, amíg ki nem tör rajta a himlő. Menjen oviba? Ne menjen? Nem szerettem volna lefertőzni senkit gondatlanságból. Az élet megoldotta ezt a problémát is. Ma reggel Tibi vitte volna oviba Zalánt, amikor is 1) nem akart felkelni az Istennek sem 2) borzasztó, ugató köhögés jött ki a torkán, amilyen még soha sem. Némi tanakodás után felnyaláboltam őkelmét és mivel újra elaludt a kanapén a nyolc órás híradó kellős közepén, hát visszavittem az ágyba. Ovi sztornó.

A doktornéni ebédidő magasságában ugrott be hozzánk egy gyors vizitre. Hagyott itt egy halom receptet plusz jegyzeteimben is akad majd néhány olyan szer, ami nincs itthon. Zalánnak nagyon ronda a torka, azt mondta, olyan csúnya, hogy olyat ritkán látni.  Torokgyulladás, mandulagyulladás egyaránt lehet belőle. Ehhez képest Zalán egyelőre tünetmentes, a reggeli köhögést sem hallottam viszont a nap folyamán.Szóval szerintem a karácsonyig hátra levő négy hétig meglesz a program nyavalyailag. Abban viszont reménykedem, hogy Réka Mikulásra vissza mehet az oviba, jövő péntekre esik hatodika, hátha. Idén a Mikulás nem a tornateremben landol, hanem végig jár minden csoportot (végre....), úgyhogy biztosan klassz lesz.