2017. február 11., szombat

Tanítónéni


Ma beugrottunk vásárolni az Aldiba (nagybevásárlás). Egyszer csak, ahogy a kínai nyalánkságok között böngésztem (végül nem vettem semmit onnan, csak valami stir-fry fűszert), egyszer csak megláttam a hátunk mögött nem sokkal Zalán leendő tanítónénijét közeledni. Mármint akkor, ha németes osztályba kerül és nem lesz változás a tantónénik személyében. Erről eszembe jutott, hogy szerintem még nem is írtam itt, hogy kb. 1-2 hete bejelentették iskolán belül, hogy a mostani tagozatos páros kap két tanítási nyelvű osztályt, a sima osztályosak pedig sakkpalotás osztályt. Szóval a tavalyi évtől eltérően, amikor alaposan kavartak, most papírforma minden.

Na most az újakról az első gondolatom az volt, hogy hinnye, jobban jártunk volna a sakkpalotás tanárokkal...Zs. néniről én  még csak hallottam 2,5 éves iskolai "pályafutásom" alatt,  de nem tudtam volna hozzá arcot csatolni. A farsangon aztán megmutatta nekem egyik anyatársam, ki is az a ZS. néni. Hm...elég szigorú képe van. Ötvenen túli, konzervatív figura, fekete keretes szemüveggel, értelmes képpel...az egyik nőgyógyász fődoki felesége a városban.

Állítólag van az anyatársnak egy ismerőse, akinek a gyerekének jelenleg ofője ez a hölgy. Ő nagyon kritikus anyuka, nálam állítólag sokkal jobban, ám ők szeretik ezt a tanítónéni párost, úgyhogy mindenki azt mondja, ne aggódjak, ez egy jó páros. Elsőben még különösen nem lesz velük gond, Zalán meg nem az a rendbontó alkat (eddig tényleg nem) és a képességei is rendben vannak, úgyhogy simán fogja venni az akadályokat. Hát azért én jobban örültem volna Zsó. néninek, aki olyan igazi tyúkanyó típus és sokkal jobban el tudtam volna képzelni az ő szárnyai alatt az én kisfiamat.

A másik tanítónéni, a magyaros A. néni, aki egy korombeli csaj, ha mondhatjuk így, nagyon szimpatikus vonásai vannak, nem tudom róla elképzelni, hogy nem találnánk meg vele a hangot. Ámde úgy hírlik, ő a szigorúbb. Ami nem baj egyébként, mert Réka tantónénije, M. néni is hasonló figura és mi ebből semmit nem érzékelünk. Igaz, nem marad itthon semmi és kész szokott lenni a házi. Legtöbbször. Szóval A. néni okés és Zs. nénivel sincs gond igazából....vagyishát....remélem.

Sokszor mondják, hogy tanítónénit válasszunk, mert az a lényeg. Ha az olyan egyszerű lenne! De nem az. Mert csak a tanítónénik miatt érdemes a csemetét egy sakkpalotás osztályba íratni? Hát nem tudom. Elismerem a sakkpalota érdemeit, de csak alsó tagozatban létezik. Olyat pedig nem mond az iskola, hogy oké, akkor felsőben ráerősítenek az angolra, lesz heti 5 angol, annak, aki ezt igényli, szupi lesz és remek. Egyelőre csak arról van szó, hogy mire odáig eljutnak az osztályok (ugye az első most elsős) hogy na akkor jön a felső tagozat, addigra kitalálnak valamit. Hm....

Sajnos az is igaz, hogy a két osztály összetételét tekintve fény éveknyire van egymástól, ez nagyon jól  megfigyelhető volt a farsangon. Nagyjából akkora a távolság, mint a tagozatos és a sima osztályok között felsőbb évfolyamokon....Aki nem ismerős a suliban, annak ezt nehéz elmagyarázni, de akinek ide jár a gyereke, az pontosan ért engem,  ebből minden következtetést levon  és ettől a ponttól fogva szóba sem kerülhet nála a sakkos osztály...Ez egy ilyen helyzet.

Ebből következően és talán pont ezért Zalán csoporttársainak java, gyakorlatilag MIND sakkpalotás akar lenni.  Ez talán 4-5 sakkos gyerekek jelent. Németes egyedül Zalán és a cimborája lesz a várakozások szerint, bár nyilván ez még változhat áprilisig. Egyikőjüknek sincs nagyobb tesó a sulinkban, engem leszámítva.Nem ismerik a felállást. Vagy ha feltesszük azt, hogy ismerik, általában a szülők félnek attól, hogy harmadiktól németül tanulja a gyerekük a környezetet (na mondjuk, tényleg elég ez magyarul is, de hátha jobb lesz a tananyag :))  illetve a könnyebb utat választják, illetve szimpatikusabb nekik az angol nyelv, a sakkpalotás osztály pedig angolos.

Na hát meglátjuk. Én nem merem betenni a sakkpalotás osztályba Zalánt, megmondom őszintén. Lehet, hogy az könnyebb, a program nagyon jó, a tanárnéni szuper....ez mégsem elég. Nekem nem. Nem biztos, hogy ez a jó döntés....nagyban függ ez az osztályba majdan felsorakozó roma kisebbség számától, akiket lakcímkártya birtokában az iskola köteles felvenni. És nyilván nem a két tanítási nyelvű osztályba fognak kerülni, ez azért borítékolható úgy általánosságban véve....

Az idő repül, hétfőn már alá is írhatom, hogy kisfiam immáron iskolaérett, az erről szóló szakvéleményt, melyet az ovi bocsát ki, majdan az iratkozáskor kell magammal vinnem az iskolába.
A héten lesz Törpsuli, márciusban kettő, egy szülői értekezlet is lesz már a leendő elsősöknek, érdeklődés szinten persze, majd áprilisban az iskola megteszi ajánlását minden Törpsulisnak, ezt zárja a beíratkozás, majd a határozat, hogy végül is melyik osztályba nyer felvételt. Ez reményeim szerint nem lesz már izgalmas, hanem igazgató bácsival meg tudunk állapodni, hogy melyik osztály legyen Zaláné. Az első Törpsuli alapján megnőtt az önbizalmam a németes osztályt illetően, de persze nyugtával....