2021. február 11., csütörtök

Csütörtököt mondok, ja nem

Tegnap kiolvastam a Kőszívű ember fiait és annyira lebilincselő volt, hogy aztán egész sokáig a hatása alatt maradtam. Igen, most olvastam először és ezt nagyon szégyellem, de valahogy Jókai nekem soha nem jön be, csak ha vagy kihagyom vagy végignyüszítem az első 100 oldalt, mert Jókai – szerintem – utána melegedett bele a sztoriba. Szóval élveztem. Még nem volt időm megnézni a tesztet, hogy ki tudnám-e tölteni egy vészhelyzet esetén, tudnék e segíteni Rékának, de bízom benne.

Ma délben meg a fejemre csaptam, hogy basszus, a teszt a Nógrádi Gergely féle rövidített (?) verzióból van, szóval lehet, hogy azért néztem furán, amikor Edit és Palvicz párbeszéde volt a téma, mert az eredeti Jókaiban egész máshogy van. Vannak kettős érzéseim az átirat iránt, khm….mert én most az eredetit olvastam, de nem tűnt zavaróan régiesnek a nyelvezete. Na persze, nem vagyok már 13, sőt….. Szóval hirtelen ötlettől vezérleve megrendeltem a Nógrádi féle kiadást, hétfőre meg is jön, aztán akkor végképp nem lesz Réka számára már lehetőség, minthogy azt kiolvassa.

Jövő héten fizika témazáró…..Hát minimum mini Gábor Dénesnek vagy Eötvös Lorándnak kell lenni, hogy valaki ötöst írjon, de hátha összejön Rékának is. Ma szülői értekezlet van online a 7.B-vel, szerintem kihagyom. Helyette sütök kenyeret. Egyébként az csiperegték a verebek, hogy az egyik téma egy insta oldal, mely a suliról szól, a diákoknak és igyekszik poénos lenni. Nem tudni, ki van mögötte , de tán személyiségi jogokat sért, a tanárok ki vannak akadva, mert egyes tanárokat is tartalmaz az oldal. Azt gondoltam elsőre, hogy ilyet tét nélkül szabad csak csinálni, vagyis volt diák lehet mögötte, de az meg nem logikus. Melyik gimis nyammog az általános iskola életén, a múlton? Senki. Úgyhogy most a 7-8 osztályosok vannak célkeresztben és nyomozás folyik, hogy ki mozgathatja a szálakat ezen az insta suli mémes izé oldalon.....

Tegnap este rám írt az asztalos, hogy ma hozza a gardróbot. Morogtam is, hogy nesze neked én idő, ami nekem általában vasalás időt jelent, meg megetetem a mosogatógépet időt…most mehetek szabaddá tenni a gardrób leendő helyét, takarítani, pakolászni. Jelentem, a gardrób jelenleg is éppen elkészítés alatt van.....Mérges az asztalos, mert ferdék a falak, újra kellett szabni egyes lapokat..

Kiderült, vagyis hát úgy néz ki, hogy mégsem lehet napelem rendszerünk, mert a házrész, ahol lakunk, ugyebár nem családi ház kimondottan, van alattunk is szomszéd és mellettünk is, sőt átlóban alattunk is. Na most az egész bagázsnak egy helyen jön be az áram az utcáról, ez is tudjuk, amióta villám csapott belénk. A gond csak az, hogy ez így, ahogy van nem szabályos bla bla bla és így nem fogja jóvá hagyni az E-on a rendszert. Tibi egyből elkezdett házat nézni, másikat, mert hát nagy álma egy napelem rendszer villanyautóval vagy autókkal és ezt most füstbe menni látszik.... Gyorsan kiderült, hogy 70 millió körül van errefelé egy belvárosi családi ház, és mivel már túl vagyunk két felújítás projekten is két különböző lakással, hát harmadikba biztos nem fogunk bele többet a sok MekkMester és Álmester között, akik mellékesen méreg drágán dolgoznak. Úgyhogy újszerű vagy új jöhetne szóba. De nem jön, maradunk mi itt a kis fenekünkön és toldozgatjuk-foldozgatjuk a kis vityillónkat, van rajta mit, bőven. Ha nem lesz napelemünk, hát megleszünk anélkül biztosan még egy darabig....

Egyébként kihajtottak a virágföld nélkül, tavaly tavasszal elrakott nárcisz hagymáim. De lehet, hogy jácint vagy tulipán, közelebbről még meg sem néztem.

Megjött a Demeter csoki, de még nem kóstoltuk.