2022. szeptember 17., szombat

Szülői értekezlet

 

Érdekes volt Réka szülői értekezlete, mert a pontos dátumról és helyszínről nem kaptunk semmilyen információt. Mondjuk, egy szeletke papírt, ha nem is üzenetre gondolok a Krétában, amiről még most küldte a rendszergazda az email-t vagy facebook csoport, ami nem is létezik még.  Onnan tudtam, hogy lesz értekezlet, hogy Réka mondta. Ennyi lenne? Persze, jó-jó, ez már nem általános iskola. 

Ennek ellenére eléggé egy alap szülői volt, volt is egy olyan érzésem, hogy lehúztunk már 8 évet egy intézményben és a beíratkozáskor kaptunk házirendet, amit én el is olvastam. Megijedtem, mikor az ofő fel akarta olvasni az egészet, szerencsére csak viccelt féli-meddig. Meglebegtette, hogy van otthon nekünk ilyen és sok infó van benne. Majd azért, ha valaki lemaradt volna, a házirend sok pontját ismertette. Főleg azt, hogy órák közben a gyerekek nem hagyhatják el a gimnáziumot, ebédszünetben sem ugorhatnak át a pizzériába pár szeletért, kivéve, ha a szülő állandó kikérőt ír. Én biztos nem fogok, idén még nem. Esetleg, ha jövőben lesz lyukas órájuk. Vagy inkább majd ha érettségizik. 

Érdekes módon pont Réka új barátnőjének az anyukája ült mellém, akivel első nap egymásra találtak. Mondjuk, Réka úgy mesélte, hogy 3-an vannak cimborák, de ott vannak még az ikrek, meg ez, meg az, és amaz... Szóval van egy társaság, amihez tartozik és az szuper jó. Az általános iskolai viszonyokhoz képest. 

És hogy milyen az ofő? Azt nem mondanám, hogy imádom és zseniális, fantasztikus már első látásra. Olyan bölcsésszerű. Itt érettségizett ő is, sokáig tanított Pesten, de már egy évtizede ebben a gimnáziumban.  Valahogy lehetett volna lelkesebb. Hogy lesz a Katalin napi buli és ezt és ezt tervezi a gyerekekkel (azért még gyerekek), hogy lesz kirándulás és ide és oda mehetnének, színes, habos terveket vártam felvázolni, de úgy semmi nem jött belőle. A Kati napi bulin szervezzék meg a gyerekek mit akarnak. Értem, valószínűleg azért csinálja, hogy összekovácsolódjanak, de valami irányvonalat csak adhatott volna.  Az osztálykiránduláson nem mennek sehová, mert szerinte a kirándulások nem arról szólnak. Elmennek ide helyben valahová egynaposra és kész. Majd izé, lesz főzőverseny, vagy ilyenek. Mi meg ugye kb. elsőtől több naposra, majd később, felsőben 3 naposhoz voltunk szokva, kivéve ugye a covid sújtotta világrendet. 

Az sem volt kérdés, hogy lesz a osztálypénz, mert szerinte azt az osztály harmada - fele úgysem fizeti. Ezen én csak pislogtam.  Nekünk soha nem volt probléma az osztálypénzzel. Fizette mindenki. Az sem volt probléma, ha az ofő kitalálta, hogy 8000 Ft-ért csináltassunk bajor táncruhát. Nyilván morgott mindenki és akkor finom voltam, de nem mondta senki, hogy neki erre nincs pénze. Itt úgy tűnik, minden ft meg van becsülve, ami amúgy dicséretes dolog. Mivel az osztály kisebbik fele Arany János programos (pár közös órájuk van csak, de hivatalosan egy osztály), gondolom, ezért is az óvatos bánásmód a pénzügyekkel. Úgyhogy az osztálypénzről is majd a facebook csoport dönt, az ofő ebből kivonta magát (ebből is), sőt, semmilyen pénzt nem fog szedni, az osztálypénzt számlára kell majd utalni. 

Azon tűnődtem, hogy ha ennyi mindenből kivonja magát osztályfőnökként, vajon az oktatásból mennyire fogja kivenni a részét. Remélem, ennél nagyobb erőfeszítéssel. Igazából kételyem még nincs ,nem is lehet, így is megjegyezte, hogy aki tingli-tangli, bulis, beszélgetős, olvasós irodalom órákhoz van szokva, az most csodálkozni fog és  szokni kell az új stílust, mert nála tanulni kell. Hát nyilván. Mi nem is várunk mást. Illetve én.....

Egyébként úgy vettem le, hogy nem egy liberális nő, ez tetszik, inkább konzervatív, úgyhogy szerintem jól megleszünk. Elég sötét véleményem van a mai tanári társadalomról, saját tapasztalat alapján. Minden elismerésem a kiváló tanárok előtt, de nem sok van belőlük. Még a kiváló tanárok között is van, aki sajnos emberileg nincs toppon. A jó tanárból sincs sok, annál inkább van olyan jónéhány, akinek semmi helye a tanítói, tanári pályán. Gimis szinten nem ismerem a Varga K. G. kínálatát, bízom benne, hogy emberileg és szakmailag is tükrözik majd a gimi szinvonalát, hírét.....Eddig még nem mutatta ki a foga fehérjét senki.

Másfél óra volt az első buli, utána hazasétáltam, pont 27 perc alatt. 

Ja a szülőkről nem is írtam semmit. Olyan egyformák vagyunk valamennyien, hasonszőrűek, olyanok, mint Tibi és én. Nem volt cicababa, hisztis tyúk, bunkóapuka, lehetegykérdésseltöbb anyuka, normálisnak tűnt mindenki. Hülyeséget sem kérdezett senki - Zalán osztályával ellentétben - bár ott is nagyon diplomás mindenki. Azt sajnáltam, hogy nem haverkodtam jobban Réka barinőjével, de 5:57-kor lett vége a szülőinek és nekem 5:56-kor jutott eszembe, hogy menni kell a tejért és péksütikért, amiket rendeltünk és nem szóltam erről Tibinek. Erre koncentráltam, bár aztán 1 percen belül lemerült a telóm. Na mindegy, majd az ofő megalapítja a szülői csoportot (amiben szintén nem kíván részt venni, de infó mehet oda) , akkor jobban megismerem a szülői bandát. 

Asszem ennyi volt.