2020. április 23., csütörtök

Ez egy villám hét...



Eljött a csütörtök, vagyis a tanulós hét vége. Az új rendszerünk értelmében a hét négy napján tanulnak a gyerekek, ebből hétfőn és kedden a legtöbbet, szerdán és csütörtökön általában kevesebbet és pénteken önállóan tanulnak, ami azt jelenti, hogy pl. olvasónaplót dolgoznak fel, olvasnak, tesi házit oldják meg, fuvoláznak vagy ilyesmi. Hétvégén nem tanulunk, illetve igyekszünk nem tanulni, aztán hol sikerül, hol nem. 

Mostanában a heti ének házi egyszerre érkezik, tegnap a német csomag is egyben jött, ami jó, mert önállóan, apránként fel lehet dolgozni. Van benne hanganyag, dalok, játékok, tesztek és persze feladatok is szép számmal. Most 3 oldalt kellett írni Zalánnak a szótárfüzetbe és emiatt nem éppen hullámzó volt az öröme....Rékáról kiderült, hogy ellógta a német faktos csoportot, azt ma pótoltuk, ma felvettük a faktos németet is.

Az Egri csillagok dolgozat nem volt nehéz, de nem tudtuk, ki mondta - priviben megegyezünk - idézőjelet nem tudok ide rakni. Ma sem tudjuk. A nyelvtan túl könnyű volt, azt megírta Réka max pontosra. Holnap még német, de nem leszek itthon. Állítólag zoom-on írják és nem lehet majd félrenézni.....?? Hát azt megnézném én is, hogy 14 gyereket hány embernek kell szemmel tartani egyszerre....Elvileg két év múlva ilyenkor már gőzerővel készülnek a gyerekek a középfokú nyelvvizsgára, bár ennek talán pont ez a home schooling tesz be, mert azt a heti 6-7 óra németet nem lehet home school-lal pótolni, legalábbis nálunk nem, egyelőre nem.

Mostanában rengeteg csomagot kapunk, ma jött egy nagy láda csodaszép alma ismét, pár kiló banán és 5 l-es gyümölcslé. Vettem volna további zöldségeket is, salátát, paradicsomot, paprikát, de egyrészt még nagyon drága, de ez a kisebbik ok, ugyanis nem is volt elérhető a zöldséges nagyker oldalán.....


Ja, tegnap ismét vásárolni voltunk, két és fél hét után újra, immáron először maszkban. Sokat rontott a magabiztosságomon, hogy ahogy a maszkot felvettem, a kutya szemei kidülledtek a csodálkozástól, Tibi pedig hangosan felnevetett, amikor meglátott. Sok mindent olvasni a maszkról, a lényeg az, hogy valamicskét véd talán, hogy kevésbé kapja ez az ember a vírust, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy felvesszük. Aztán a gyakorlatban kiderült, hogy ez inkább Tibi mérete és nekem bepárásodik a szemüvegem tőle, amitől még hülyébben érzem magam, ráadásul levegőt is kevésbé kaptam, de ez kevésbé fontos mondjuk. Én is azok közé tartozom, akinek nyilván a rutin hiányzik, így nagy önuralom kellett, hogy ne nyúljak a maszkhoz úgymond már piszkos, esetleg szennyezett kézzel. Viszont, ami jó, hogy így fél óra alatt letudtam a nagybevásárlást az Aldiban (ők újra 8-ig vannak nyitva, úgyhogy hétkor odagurultunk és alig volt valaki, áru viszont minden, kivéve élesztő.....)

Az Aldiban találkoztam egy régi kedves kolleganőmmel, mondtam is neki, hogy úgy megölelgetném, régen nem láttam, de hát most még csak nem is beszélgettünk. Egyeztettünk, hogy jól vagyunk ők is, mi is és ment mindenki a maga útján. Ez olyan szomorú.....illetve annak találtam volna egy hónapja, mint akkoriban kb mindent, ma már csak a rutin része.

A home office hátránya, hogy a mozgás kevésbé jellemző. Esténként megsétáltatjuk ugyan a kutyát, de a Tisza partjára kocsival gurulunk le és ott az a fél óra- óra séta...nem sok. Reggelente és délután ugyanúgy elmehetnék kerékpározni, mintha dolgozni mennék, de egyelőre ez még nem történt meg. Az időjárás sem kedvező és nem is tudom. Reggel olyan jó, hogy nem kell hatkor kelnem....hajlamos vagyok hétig aludni. 

Talán még hat-hét hét van a suliból? Annyi kb., amennyi eddig lement itthon oktatásban. 
Jövő héten át kellene battyogni a suliba, elhozni Zalán minden cuccát a padból illetve kiüríteni a suliboxot az emeleten. Délelőttönként be lehet menni, kézfertőtlenítés után, már minden le van fertőtlenítve régen, még úgy is,hogy elvileg nem volt igazolt fertőzött a suliban, persze ki tudja.....

Múltkor hallgattam Réka egyik zoom-os német óráját, a kispasik hangja az osztályból többnyire mély és nem ismerem fel őket a fotójuk nélkül. A lányokat sem igazán, mondjuk....Mire visszamennek a suliba, addigra hetedikesek lesznek, ősszel...a hagyomány szerint ők fogadják és veszik gondozásukba az elsősöket az első tanítási napon. Megmutatják ( a szülőknek), hol a terem, ilyesmi, már nem is mondom, hogy milyen durva, hetedikes lesz a lány...mert még van addig majdnem fél év, muhahha....

Ja, 50%-os akció van sok könyvre az Alexandrában, szólt az ofő, most érdemes pár olvasnivalót beszerezni! Bár én még nem tartok ott, hogy lenne rá időm, majd a nyári szünetben!