2015. augusztus 14., péntek

Tanévre készen

 
 
Éssss mától újra szabin vagyok egy héten át! Így azért ki lehet bírni az életet.
 
É. tantónéni megküldte e-mail-en a másodikos tanszerlistát. Igaz, hogy akkorra én már mindent megvettem szinte, de szerencsére nem ért meglepetés, a másodikban szokásos 16-32-es vonalas füzetet kéri ő is. Ezen túl tegnap a hétvégi bevásárlás során tényleg mindent megvettem már, ami csak kellhet, kivéve grafit ceruzákat. Egyrészt, mert abból eleve van annyi, amivel el lehet kezdeni egy tanévet, másrészt mert vadászok a Faber vastagabb, háromszög alakú ceruzáira, eddig még csak webáruházban láttam ilyet. Ha füzet, akkor újdonság a leckefüzet, melybe napi bontásban be lehet írni, mi a házi.
 
Az iskolatáskát még nem suvickoltam ki, eléggé el nem ítélhető módon, felvágtam felraktam olyan magasságokba rögtön a tanév végeztével, ahol nincs szem előtt és kb. 4 hete egyfolytában azon vagyok, hogy ki kellene már sikálni, de mindig elfelejtem. Szerencsére szinte újszerű az állapota, oldalt a fényvisszverő narancssárga izéken van néhány folt, ami nem fog szerintem kijönni, de ettől eltekintve hibátlan. Értékelném, ha a harmadik osztályt is kibírná. Szóval a Scout márkának egy pirospont.
 
Elvileg a kék és piros számolós pöttyök a kék dobókockában már nem kellenek, ahogy a pálcikák sem. Legalábbis nincsenek a listán. A logikai készlet és a műanyag óra viszont igen. A mérőszalag és a kis vonalzó is.  Újdonság a rotring ceruza, amit még év végén rebesgettek, hogy ősztől kelleni fog, úgyhogy én még azon melegében beszereztem egyet, hogy lássuk, tud e vele írni Réka. Tud, úgyhogy azóta elő sem vette......most viszont nem látom a tanszerlistán.
 
Rajzlapból vettem egy egész köteggel. 50 az előírt, ez általában el szokott fogyni félévre, nálunk szerintem 2 hónapig sem tartott. Mondtam Rékának, hogy érintetlen az írólag garnitúrája, annak is szenteljen már némi figyelmet....aztán beletörődtem a helyzetbe. Végül is nem olyan drága tétel a rajzlap.
 
Kottafüzethez odaírta a tantónéni, hogy nyugodtan folytathatjuk az elsősben, melyből nagyjából 3 oldalt írtak tele és akkor sokat mondtamm. Szerintem alsó tagozatben elég lesz az a füzet. Nekünk 2 tartalékunk is van, szóval az sem holnap lesz, hogy kottafüzetet kell venni. Habár, hohóóó, nem vagyok tisztában, szolfézsra kell e majd ilyesmi Rékának.
 
Technika-rajz doboza is hiánytalan Rékának, illetve fogyogatott ez és az, de mindenből van elegendő az új tanévre is. Festék, tempera, gyúrma, zsírkréta, ecset, festőpóló, víztartó edény, törlőkendő, rajztábla, műszaki rajzlap, színes papírok. Újdonság a hurkapálca és a filc, melyet persze otthon azonnal ki kellett próbálni, nem mintha nem lenne otthon egy szekérderéknyi filctolla , ilyen és olyan, szerencsétlen gyereknek. Hát igen, az új dolgok mindig zöldebbek! Vagy hogy is mondják?
 
Torna órára "egyenruhájuk" van, póló, piros, címeres rövidnadrág, fehér zokni és tornacipő. Ez utóbbiból nem volt jó a sima tornacipő, a textil, fűzős változat, muszáj volt beszerezni egy edzőcipőnek látszó cipellőt. Nem az iskola igénye ez, Réka királylányé. Vettünk végül egy olyan meghatározhatatlan színű mályvás-lilásat és boldog lett a lányka.
 
Tisztasági csomag, na igen, ez az, amit Réka vagy itthon felejt vagy az iskolatáskában, de legritkább esetben figyel a helyén a suliban. Erre előírás a folyékony szappan (egy egész flakonnyi?) és a kéztörlő. Érdekes, tavaly még fésű és mini szappan dukált hozzá, mára ezek lemorzsolódtak, modernizálódtak. Én kézfertőtlenítőt is szoktam tenni a csomagba a mini szappan mellé, azzal az intelemmel, hogy mossa azt is le, fene tudja, csak vegyi anyag, jobb nélküle, mint vele kézmosás után.
 
Uzsonnához kapott új kulacsot, mert a másik úgy néz ki, mint aki megjárt már legalább egy háborút. Egy év után....Textil szalvéta is dukál még a tízóraihoz, uzsonnához, ebből bőven van készletünk, csíkos, kutyás, baglyos, hófehér. Uzsi doboz marad a tavalyi. Volt kísértés bennem, hogy ebből is újat...de végül erős voltam és a boltban hagytam.
 
Nem vagyok megelégedve azzal a rendszerrel, ahogy az írószerek sorakoznak az asztalon. Erre még kitalálok valamit vagy beszerzek néhány új tárolót, még nem tudom. Az íróasztal védelmére választhatott Réka egy műanyag könyöklőt (laminált mindenféle térképek), egy Magyarország térképet választott végül, miután összetúrta az egészet, mert mindet meg kellett csodálnia.
 
Zalán is kapott szépséges színes ceruzákat. Még Rékánál is előnyben részesítem mindenből a vastag ceruzákat, így Zalán is ilyet kapott. Ő kevésbé volt lelkes, mint Réka. Ahogy az új feladatlapos füzet láttán sem ugrott a nyakamba. Viszont cserébe annyira édes volt. Meglátta mit vettem neki, mire roppant empatikus és együttérzően megpaskolta a karom.
- Anya.... - kezdte, mintha azt jelentené be, hogy elköltözik és összecuccol az aktuális barátnőjével.
- Nem csinálom most rögtön.... - azzal tartotta a szemkontaktust, amíg ki nem robbant belőlem a nevetés az arckifejezése láttán. Aztán megölelt. Én meg visszaöleltem, megszorongattam az imádnivaló fajtáját. :)


Ui: A csillaghullásról lemaradt a banda. Engem annyira nem izgatott, leszívta az erőm nagyon a meleg és még vasalnom is kellett.....A gyerekek Tibivel lementek ugyan a kertbe, de 10 perc múlva fel is trappoltak, hogy nem láttak semmit, túl sok a fény. Először én voltam a hibás, mert a konyhában égett a lámpa és az PONT a hátsó kertet világítja meg, aztán meg a közvilágítás, ahogy van. Úgyhogy marad az egy szem hulló csillag, amit tegnap állítólag elkaptak az erkélyen. Én kétlem, de nekik adom.

Ui2: Címkepapírból Excel segítségével előállítottam névcímkéket, amelyekt MINDEN iskolai holmira rá kell ragasztani. Loptak már el Rékától ceruzát, tanszert úgy, hogy a címke le volt tépve, ám nem maradéktalanul, úgyhogy maradok ennél a módszernél. Bizonyos anyagokról az alk. filc is lekopik idővel, az sem tart örökké, sem a tanév végéig....