2018. augusztus 26., vasárnap

Mi van a hűtőben?


Csak az érdekesség kedvéért.

Ha még lesz blog 5 év múlva, majd akkor is leírom.

1) Tej - mostanában nagyon sok tej fogy, általában 5-6  literrel szoktam beszerezni, nagyjából fele részben 3,5-eset a gyerekek, 2,8-asat magunknak. Legszívesebben 1,5-eset vennék magamnak, de Tibi azt utálja. Az Aldiban finom a bio tej, de nem magyar, hm...ennek ellenére szoktam olyat is venni, pont mert bio és mert finom. Öt liter kb. szerdáig elég, hiszen egy reggelinél egyből elfogy egy liter....

2) Vaj - már jó ideje nem használok margarint, a gyerekek is sokkal jobban szeretik a vajat a szendvicsekben. Vészhelyzet esetére (sürgős szendvicskészítés és melegszendvicshez) margarint azért tartok itthon, általában a legkisebb kiszerelést, hogy ne romoljon ránk. Süteményekhez is inkább vajat használok, esetleg olajat.

3) Sajt - Gouda, Edami van mostanában, 25 dkg, fél kiló  mindig figyel a polcokon. Réka szereti a parenyicát, én a mozzarellát is. Ez utóbbi kettő nem állandó vendége a hűtőnek, de sűrűn van itthon.

4) Mama lekvárja - barack .Az enyém már elfogyott. Isteni, E betűben szegény....

5) A zöldséges rekeszben amíg szezonja van, mindig sok a paradicsom, paprika és az újhagyma. Itt tartom a fokhagymát is, ami szintén kötelező eleme a háztartásnak. Most éppen két érett avokado is van, mert Zalán is imádja szendvicskrémként. Ha már nincs szezonja a zöldségeknek, átállunk a savanyúságokra, káposztára, de olykor befigyel télen is egy kígyóuborka vagy zöldpaprika....A zöldséges rekeszben tartózkodik még a citrom és lime is, most mindkettő. Kéthetente legalább zöldsalátát is szoktam venni, most éppen nincs. Bio répa is van. Tibi szereti ropogtatni. Most szerintem nekem is az lesz a vacsorám, bár én előtte le szoktam reszelni.

6) Készételek - mama féle sóskafőzelék általam alkotott roston csirkével. Jó sokáig pácoltam, finom lett.

7) Vödrös tejföl - ebből csak ez a mennyiség tart ki egy hétig

8) Mustár, majonéz, piripiri szósz, grill szósz (füstös ízű ketchup), üveges salátaöntet

9) Cékla - savanyúság

10) Paradicsom püré - félig teli

11) Ásványvíz hűtve- na már nem sokáig. Ugyanitt szörpök, málna és eper

12) Virsli - mert akciós volt, magas hústartalmú

13) Tojás - mama féle és bolti. A boltinak sokkal vastagabb a héjja, a mamáénak jóval sárgább a sárgája. Hogy mamáé finomabb e, azt még nem vettem észre, de biztosan egészségesebb, mert ezek kapirgálós tyúkoktól származnak.

14) Mégis van mozzarella.

15) Pálinka- barack. Még tavaly kaptuk, apósom főzése és afféle gyógyszerként tartjuk illetve ha jön vendég...Hát nem nagyon fogy.

16) Két féle kolbász, mert rakott krumplira készülök és mert szeretjük. Sokkal jobban, mint a különböző felvágottakat.

17) Sonka, csemegeszalámi, a kutyának párizsi, mind magas hústartalmú. Múltkor láttam E betű mentes Pick szalámit a Lidliben...finom volt, az ára picit magasbb, mint a sima Pick csemegéé.

18) Gyümölcsjoghurt , két pohár, málnás

19) Banán

20) Szőlő - akciós volt

21) Gomba - valamiba majd jó lesz alapon

23) Libazsír - bizonyos ételek finomabbak, ha zsíros alapról indulnak. Plusz Tibi szereti a libazsírt. Zalán is, ő először azt hitte, az valami szendvicskrém.

24) Szokott még lenni, de most nincs: leveszöldség, sör (alkoholmentes), bor (akár ételbe is), májkrém, csokoládé, gyümölcslé, narancslé, még több zöldség, túró, szalonna, bacon

25) Ja, van sajttal töltött olivabogyó is. Az valami mennyei....

26) A kutya vacsorája, ami nálunk nem bizonytalan, mindig van előtte kaja (táp). A hűtőben a farhátat tartjuk, már zöldségekkel készre főzve.





1-2 nap a nemtomhányból

Fűtésfelújítás 1. nap, csütörtök (augusztus 23 volt egészen pontosan)
Reggel két vigyorgó srác fogadott a kapuban, legalább mintha a Mikulás érkezett volna….Gyorsan lehervasztottam őket, mert kedves vagyok. Megkérdeztem, hogy ők e a dupla csapat, amit ígértek. Nem pont ők, a Főni. Fél perc spéttel azért válaszolt az egyikük, hogy majd később jönnek a többiek, egyelőre ők ketten is elegendőek.
Leszerelték az összes meglévő csövet és fűtőtestet. Ez az első nap mérlege.
Tibi kicsit túlzásba vitte az összepakolást, egy métert kértek szabadon a fal mellett, ahol a cső fut, erre ő összetolt mindent…majdnem sírva fakadtam, amikor megláttam a nappalit…Mindegy, szétpakoltam annyira, hogy le lehessen ülni tévét nézni.
Este az Eurovision Young Musician-t néztük a tévében, ahol Bencze Máté képviselte a hatos döntőben Magyarországot….Hát élmény volt .Ő is, a többiek is. Közben a kutya a lábunknál aludt, a gyerekek az emeleten játszottak, közben jeges kávéban olvadó vaníliafagyit kanalaztam. Idilli volt. Mondjuk a vanília fagyi felejtős, mert a súlycsökkenés lelassult…vajon miért??

Fűtésfelújítás 2. nap péntek

Majdnem minden fűtőtest a helyén. Kis szépséghiba, hogy csövek viszont sehol. Ma rájöttem, hogy nem csak abban az idősávban nem lesz meleg vízünk, amíg távol lesz a gázóra, lesz még itt egyéb is...Na mindegy. Reméljük, forró szeptemberünk lesz.
A srácok hétvégén nem dolgoznak, így folytköv. hétfőn.