2013. december 31., kedd

2013



Milyen év is volt ez? Pont ilyen!

Januárban ráébredtem, hogy kilómnak száma több, mint amennyi ideális volna. Ebben a hónapban sütöttem meg életem első kenyerét is, egy kilós, tökéletes szépség formájában. Zalánnál folytattuk újra kísérleteinket a szobatisztasággal kapcsolatban (most meglepődtem egy picit, hogy nem VILÁGÉLETÉBEN szobatiszta volt) , bemutattam őt újfent a bilinek és a vécészűkítőnek is. Mese fronton Peppa malac volt a sztár, szinte mindegy volt, milyen nyelven ment a tévében. Fogadóórára is hivatalos voltam, a középsős Rékát értékelték az óvónénik.  Ed. tesztelte Difer-re, kiemelkedő eredményeket produkált.

Februárban Zalán fej-láb emberkékkel örvendeztetett meg rajzaiban. Stabilan szobatiszta lett őkelme, némi hibaszázalékkal bár, de éjszakára is. Pár hónapig azért jól jött még az ágyában a matracvédő lepedő.....Akkoriban eszébe sem jutott velünk, közöttünk aludni. Réka kinőtte az ágyát, kihúztuk 160 centis nagylányággyá. Hol köztünk alszik, hol a aját kuckójában. A farsangot is ebben a hónapban rendezték Pitypangék, zárt körű buli volt "felmenők" nélkül. Réka balerinának öltözött, az általam varr tütü csinos volt, csak baromi szúrós. Hatalmas hó esett februárban, hóemberünk a kertben bő egy hétig látogatható volt.

Márciusban sokat jártunk orvoshoz anyuval, szegénykém csak a nyárra gyógyult meg, még jó, hogy ezt akkor előre nem tudtuk, milyen hosszadalmas felépülése lesz...A hónap elején dupla szülinapot ünnepeltünk, anyu 70, apu 80 éves lett. Rékáék ugyan az ovis csoporttal eltemették a telet a Tiszánál, mégis hideg és sok hó jellemezte ezt a hónapot. Húsvéti hangulatom végképp nem volt a tavaszi télben. Márciusban beírattam  Rékát a könyvtárba, Zalánt megajándékoztuk egy klassz tanulóbicajjal, Thai masszázson is nyögtünk (azóta sem...) és Tiborommal megünnepelhettük fennállásunk kerek 10 éves évfordulóját (a bőrdzseki ünnepe, ugyebár...)

Áprilisban úgy nézett ki, meghal a mosógépünk, bár aztán feltámadt valahogy. Sajnos elfogyott a lendület ami a fogyásomat illeti. Nem vagyok elég elégedetlen magammal, ott a gond. Kitavaszodott végre, valahára. Ekkor jártunk legutóbb fogorvosnál családi kontrollon és állatkertben Jászberényben, ahová legalább 1-2-szer bekukucskálunk minden évben. Intenzíven gondolkodtam, mi legyen Zalánnal oviilag, bár a helyzet igazából adott volt. Tiborjaink névnapjukra finom Dobos tortát kaptak, melyet magam sütöttem. 

Májusban Zalán betöltötte a harmadik életévét, nem sokkal később beadtam a felvételi kérelmet a Pitypang oviba (=Réka ovija). Zalán először látogatott úgy fodrászhoz, hogy maga is olló alá került. Májusban úgy döntött a mosógép, hogy feladja a harcot, így a hó végén új masina költözött a kamrába, azóta is imádjuk. Májusban Réka korai fürdőzést tartott a Holt Tiszában biciklistül, Tibi húzta ki és az ő lélekjelenléte. A sokkból felépülve nyugtáztuk, hogy megtanult segédkerék nélkül is bicajozni. Logopédus először látta Zalánt május hóban. Az ovis anyák napját letudtuk, Réka elmondott nekem egy verset az egyik sarokban, elnyammogtam egy kókusz golyót, azzal távoztunk.

Júniusban kiderült, hogy Zalánt felvették abba a csoportba, ahová én igazából szántam őt, Napraforgóékhoz. Hatalmas kánikula zuhant ránk akkortájt, a szülői értekezletet is csak egy flaska vízzel lehetett túlélni. Sebaj, hónap közepén kitört a nyári szünet, Réka nagy örömére. Szülinapom táján el is utaztunk pár napra nyaralni, a "fagyos" Sümegre. Itthon indultunk a 31 fokból és 300 km-rel arrébb kiszálltunk a 13-ban....Meseileg Mia lett az abszolút sztár!

Július elején, ahogy Sümegről hazacammogtunk vérző szívvel, úszótanfolyamra írattuk be Rékát bizonyos Gyuri bácsihoz, akiről az a hír járta, a legjobb a városban. A második órán Réka hiszti parádét mutatott be a fegyelmet tartó úriember előtt, a harmadikra alig tudtuk elrángatni Récit, végül mégis betörte őt Gyuri. Azóta imádja, felnéz rá, legszívesebben minden nap úszna. Igazából az egész hátralevő nyár egy nagy úszótanfolyam volt számunkra. Hatalmas örömforrás és boldog kikapcsolódás Rékának. Tizedik órától a mély vízben is megmártózott. Sok-sok halogatás után látogatást tettünk a gyermek sebészeten Zalánostul, eldőlt, lesz fütyi műtét és már dátumunk is volt hozzá.

Augusztusban Réka tovább mélyítette úszás tudását a nagymedencében. Zalán óvónénijei is ellátogattak hozzánk egy meleg, nyári napon. Huszadika előtt leruccantunk a Balatonra pár napra, nagyon jól éreztük magunkat ott is, akkor is. A tűzijátékot azonban már itthon néztük a Kossuth téren, ahol a szokásokkal ellentétben a zenés program zajlott. Hónap végén majré, para és izgulás beindult a műtét miatt. Zalán túl esett élete első vérvételén. Közben megtanul társasjátékozni (lépni) és triciklit hajtani.

Szeptemberben ovikezdés helyett Zalán egy reggelen átformált szerszámmal tért vissza szobájába a kórházban. Az ébredését követő 1 órás pokolra inkább nem emlékeznék.....Ha belegondolok, az egész hónap, négy hosszú hét arról szólt, hogy iszonyú lassan bár, de gyógyult a fütyi. Négy hétig nem igen léptünk ki az ajtón, Zalán Ádám kosztümben....Úszni azért eljártunk Rékával immáron heti 3-4 óra helyett kétszer. Folytatódtak hát a Gyuri bácsis úszás órák. Az ovit örömmel és boldogan kezdte Réka, egyik nap a bolognai spagettiben maradt egyik alsó tejfoga, így 19 fogúvá vált. Szeptember végén életében először Réka iskolapadba ült, a Rákóczi suli TörpSuli programjának keretében. Akkor még csak 7-8-an pislogtak a padokban, mára alig van hely a tanteremben...Réka először járt életében moziban egy nyárias szeptemberi napon, Tisza Mozi, 3D film. Tetszett neki. 

Októberben Zalán végre elkezdhette az óvodát. Két hét beszokás után egész jól elfogadta a helyzetet, óvónői tanácsra egész napos lett, bár tavaszig úgy terveztem, ebéd után mindig hazahozom. Zalán nem volt valami lelkes, reggel útálta az ovit, délután boldognak tűnt, amikor mentem érte (mert hazajöhetett?:))  Rékával ellentétben nem töri ki kezét lábát, hogy gyerekek között legyen, így picit nehezebb neki a kiscsoportos lét. Ebben a hónapban látogattunk el a Nevtanba Rékával, hogy iskola választás ügyben tanácsot kérjek. Igazából csak iskolára felkészítő foglalkozást kerestem neki, végül ilyet nem ajánlottak, tehetséggondozó programba viszont felvették. Hááát, hogy ennek mennyi értelme van, majd tavasszal megmondom. Mia ejtve, Állati küldetés mánia indul. Meseileg persze.
Réka folytköv úszás, immáron sátor alatt. (Nem is volt durva október végéig szabad téren úszni!)

Novemberben megérkezett a Nevtanos írásos értékelés 3 oldalban taglalja Réka erényeit - főleg azokat. 2 hét hörghurutos kínlódás után Réka bárányhimlős lett, két hét hatásszünet után pedig Zalán is követte példáját. Mindkét csemete kipottyant az oviból röpke 1 hónapra...Réka első lovagló órája is novemberre datálódik, bár a folytatás az új évben igen kétséges, mivel ide csak Tibi tudja elvinni. Réka kedvet kapott az írásra, olvasásra. Immáron bármit elolvas, ami nagybetűs és olykor azt is, ami írott, valamint szinte bármit leír, amit szeretne ("dupla betűk", sz, zs, cs azért még kemény dió neki). Anya - azaz én - rákattan a Mentalista hatodik évadára, függő lesz Simon Baker-ileg.

December, Mikulás, karácsonyi ünnepség az oviban, születésnap két fordulóval, zsúr a játszóházban. Réka először látogatott színházba, a Csipkerózsikát látták a csoporttal. Zalán hóembert rajzolt illetve bármit, kedvvel és sok fantáziával, spermának látszó krokodilt pl.. Apa nyomdagépet vesz. 6 év után először újabb profilbővítés ez neki vállalkozásilag. Remélem, sikere lesz vele. Volt még fogadóóra, melyen hisztis lettem, mert az eredmény nem 100 százalékos lett. :). Jelentős változás, hogy Zalán már nem cumizik. Az utolsó cumi kilyukadt, kidobtuk, nincs másik, elfogadta. Már a macis takaró nélkül is van számára éjszaka és alvás. Viszont csak közöttünk hajlandó aludni. Valamit valamiért? Letudtuk a bárányhimlőt is mindkét csemeténél egy életre éppen az ünnepel előtt. Majd jött a karácsony, a szokásos év végi számadások ideje minden területen....az év utolsó napja.

Nohát, rendszertelen blogolvasóknak összefoglaltam az idei év eseményeit frankón! :)


Szép év volt, jó év volt, mozgalmas. 2014, remélem, te is hasonló leszel! 

Nagyon boldog új esztendőt egészségben és boldogságban mindenkinek!!!!!