2015. szeptember 2., szerda

Első napról

 
 
Tegnap délután volt egy mikro szülői értekezlet (ott rögtön az évnyitó után a pokol meleg tanteremben), de tényleg csak annyi, hogy a leglényegesebb dolgokat átbeszéljük.
 
Meglepett, hogy szülői értekezlet "haladó" szülőknek már nem az első héten van, mint tavaly, elsőben, hanem kb. két hét múlva. Rögtön eszembe jutott a pénztárcám. Akkor szokás pl. beadni az osztálypénzt, nem árt, ha előre fél évre és akkor nincs gond a borítékokkal. Így is rengeteg a beadandó lóvé...Az órarendet majd viszik haza a gyerekek (aha, hemzsegett a hibától, Réka nem jön zavarba, ha kb. minden második szóból kihagy egy betűt. :) Jól van, na, elsős még.... A tankönyveket meg ne vigyék haza, kedves anyukák, mert majd nap közben ismerkednek velük a gyerekek. Sztétnéztem az osztályban, természetesen egyedül ÉN nem vittem normál, mezei iskolatáskát Rékának, csak egy hátizsákot, mindenki más gondolt a tankönyvekre is. Lelkére kötöttem, hogy bele ne gyűrje őket a hátizsákba, mert kinyírom, akkor össze-vissza szamárfülesednek az immár nem kemény kötésű tankönyvek. Persze tantónéni elintézte, hogy minden könyv végül rendben a táskába jutott és sértetlenül átvehettem őket csomagolás céljából.
 
Az osztálylétszám változatlan, egy kisfiú ugyan osztályismétlésre szorult, tehát marad az elsőben, helyette viszont egy másik iskolából érkezik egy kisfiú. Az osztályfőnök szerint nem rossz tanuló, a neve úgy kezdődik, hogy Kolompár....Hát itt vettünk egy mély levegőt.
 
Az órarendjük rendben van, semmi különös. Azt már megszoktam, hogy minden nap 6 órája van (vagy hét különórástul). A testnevelés minden alkalommal első órában lesz megtartva, lehet rászokunk, hogy eleve melegítőben megyünk iskolába?! Szinte felesleges reggel felöltözni. Az úszás a szokásos hétfő-kedd-csütörtök felállásban lesz megtartva, ehhez jön még hetedik tesinek a tánc. Ezt úgy elmismásolnám, hogy nemkellaz....de Réka ragaszkodik hozzá. Hát rendben van, végülis hagy mozogjon! Hogy a sakk szakkör és a fuvola óra mikor lesz, nem tudom, de addig jó! A fuvola tuti 4 után. Nulladik órájuk, jelentem, nincs. :)
 
A tantónénik illetve az iskola bevállalták ezt a Sakkpalota című programot, melynek a módszertanát fogják alkalmazni a tanítás során. Sokat erről még nem tudok, csak hogy Polgár Judithoz köthető ez a történet. Hogy és mint lesz, talán megtudjuk majd a szülői értekezleten.  Érdekes lesz biztosan, én mindent támogatok, aminek van köze a sakkhoz.
 
Meglepően kevés tankönyv jött egyébként haza. Az erkölcstan, ének az ugye tartós, tehát benti könyv. Magyarból 3 könyv ill. mf létezik, plusz a tartós, ami szintén benn maradt egyelőre. Ezek Apáczaisok, matekból kettő, kísérleti példányok....ezekre pislogtam, több bizodalmam volt a Műszaki kiadó alkotásaiban, de a másodikos matekot csak nem tudja elrontani egyik könyv sem. Bízzunk benne!  Csak a tantónéni jó legyen. Környezetből is egy tankönyv és egy mf jött haza. Németből idén is semmi. Na majd jövőre a tagozaton...
 
Kitöltöttem az ellenőrzőt, üzenő füzetet ezer adattal, ragasztottam címkét mindenhová, csak egyszer akartam a saját nevem ráírni az egyik könyvre. Szeretnék én másodikos lenni! (Vagy fene tudja, szeretnék e.....) Este végleges kinevezést kaptak a mappák, kutyás a matek, lovas a magyar, a többi is megkapja majd lassan feladatát. Egyelőre nem látok át mindent, majd még mindent el kell rendezni a fiókokban.
 
Réka úgy jött haza a suliból, mintha a sokadik napnál tartanánk máris. Zalán morgott, hogy az óvónéni nem engedte, hogy elbúcsúzzon az apjától (8-ra oviban voltak, úgyhogy pirospont!), amin gondolatban elvigyorodtam, mivel mesélte Tibi, hogy milyen finom, puha és kiscsoportba illő türelemmel történt az elválás. :) Nagycsoportos Zalán! Döbbenet, komolyan! Persze a tartalék ruhát itthon hagyták, lepedőt meg totál felejtettem betenni a táskába....szégyelltem is magam. De mára kiköszörültük a csorbát!
 
Ma az oviban a tájékoztató az ingyenes ovis étkezéssel kapcsolatban. Kemény 16 órára hirdették meg, valami vezető hajakend érkezik csak a mi kedvünkért, a központból. Node 16 órára ki a bánat ér oda? El is határoztam, hogy nem érdekel, majd ha nyomtatványt kell kitölteni vagy bármi intéznivaló lesz, megkérdezem az óvónőktől, mi a teendő. Ha azt szeretnék, hogy képben legyek, ne 16 órára írják ki a megbeszélést.
 
Hát ennyi. Egyetlen jele van, hogy még nem egészen rázódtak vissza a suliba, oviba drága sarjaim. Reggel lenyomtak egy rövid versenyt, hogy melyikőjükért menjek előbb délután. Zalán nyert, úgyis bérletet kell vennem.

 

Két év közte

 
 

 
 
Imádnivaló Cukker-mukker....