2017. szeptember 15., péntek

Endlich Feierabend

Törrrrrténelmi esemény – ma Réka egyedül indult iskolába. Mi több, a jelek szerint el is jutott oda. Mivelhogy hazahozni hazahoztam délután. A lelki szemeim előtt egyre hosszabb az a bizonyos köldökzsinór....Most már akár egy kilométer hosszú is lehet. Reggel Zalán addig vacakolt, hogy nem bírta cérnával Rékácska és a kötelességtudat bevonszolt a suliba, akár a mágnes.....Mérföldkő Nr. 25 781….abszolválvaaaa!

Mondanám, hogy Rékát egyre inkább „magára lehet hagyni” iskola dolgokban, mert ezt tapasztalom, ámde….Ámde pont tegnap derült ki, hogy szerdán itthon maradt a nyelvtan munkafüzete, ami miatt nem tudta a két oldalas házit megírni a napköziben (itthon meg elsunyizta), ami miatt este 8-kor még az ágyában hasalva leckét írt (mert ugye ha csütörtök, akkor vívás). Meg is jegyezte, hogy ez az év is rosszul kezdődik szorgalmat tekintve, de megnyugtattam, hogy magasról tojok a szorgalom jegyre. Illetve nem tojok, ha igazságtalan. 

Az új tantónéni feladott nekik valami memoritert németből, amit meg lehetett mára tanulni egy nagy ötösért. Nem vettük véresen komolyan, inkább az érdekelt, hogy rájön e, hogy ha úgy kezdjük a mondatot, hogy …Für die Stunden….akkor milyen szórenddel illetve igével folytatja, mit kezd a mitnehmen igével, ami ugye elválós, ilyenek. Helyenként ugyanazon tartalommal, de más igével fejezte ki magát, de ez csak jó szerintem. Nem magolta be, annak nincs értelme. Hogy kap e érte ötöst, szinte lényegtelen számomra.

Vívásról egy vívótársa anyukája hozza haza vívóteremtől házig, ami nekem egyrészről kicsit lelkifuri, mert a kedvemért két perc kitérőt kell tenniük kocsival, mielőtt haza indulnának (és ott is van négy gyerkőc, Réka osztálytársa a legidősebb). Majd igyekszem valahogy meghálálni, fogalmam sincs, hogyan. Másrészről fura élmény, amikor vacsorafőzés közben egyszer csak belibben a lány a lakásba, a kulcsát lóbálva….hazatér….újabb mérföldkő, na...Maholnap egy 190 cm-es, kócos kamasz pasit hoz fel. Brrrr.......És még azt kiabálta utánam Réka rajztanára, hogy úgy repül az idő, Réka is nem sokára nyolcadikos lesz, milyen jó lesz nekem, biztosan várom.... Mi az ördögnek várnám?? Nem is értem...Ha lehetne visszatekerném az időt és Réka újra elsős lenne, Zalán meg ovis...

Tegnap hazahozta Réka a szokásos éves sulis sítábor szórólapját. Idén a szlovén-olasz határra mennek majd a síszünetben februárban. Hogy miért ilyen messze, amikor itt van Ausztria vagy Szlovákia, fogalmam sincs. Sajnos egyszer tettünk egy olyan meggondolatlan ígéretet, hogy a 8 év alatt egyszer Tibi elviszi Rékát sítáborozni, mert állítólag ez mindig nagy buli, még középiskolából is visszatérnek diákok…és olcsó is. Háttt….Kiszámoltam, hogy kb. 700 EUR + felszerelés + ruházat a költsége kettőjüknek, ami lehet, hogy másnak olcsó, mi nem tartozunk közéjük…Persze síelni nem tud Réka, sem Tibi, mondanom sem kell….Plusz ugye itt van most már Zalán is, aktív iskolásként, szóval abban maradtunk, hogy ha felsős lesz, kb. hatodikos-hetedikes, elmennek hárman. Titkon reménykedem, hogy addigra olcsóbb helyszínre mennek illetve azt gondoltam ki, hogy létre hozhatnánk egy pénzalapot, amit addig hizlalunk, hátha úgy nem megyünk tönkre a sítábort követően. Meglátjuk. Egyébként a mi osztályunkból a kutya nem megy, ez inkább felsős buli, de persze Réka semmiből nem akar kimaradni, hogy is nézne az ki?!

Ha már pénzügyek, délután beszéltem a fuvolta tantónénivel, éppen TUC kekszet tömött magába, amikor bekukkantottunk az ajtón és  eléggé zavarba hoztam, pedig nem állt szándékomban. Nem mertem megkérdezni, hogy friss diplomás e, de annyira fiatal, hogy ha azt mondja, tegnap érettségizett, azt is elhiszem. Szimpi, kedves lány. Ott egy kicsit elakadt a lélegzetem, amikor ahhoz a részéhez ért a mondandójának, hogy olcsó, sz...r fuvolát nem érdemes venni (érti ez alatt a 70-100 ezer alattiakat), mert azok oxidálódnak és nem is úgy szólnak, ahogy kellene. Lelki szemeim előtt megjelent öt darab nulla, öt darab és kedvem lett volna elmorzsolni pár könnycseppet. 100 000 egy fuvolásért? És ha holnap elhajítja, ellopják vagy megunja?  

Viszont azzal biztatott Zs. (aki a tanár), hogy egy Trevor Jamest (ez nem pasi, hanem egy márka) később el fogok tudni adni, akkor is, ha már nem fuvolázik a lány. Persze Réka rögtön belekotyogott, még mielőtt felcsillant volna a szemem, hogy ő márpedig még gimiben is fuvolázni szeretne...Hurrá. Úgyhogy most keresünk Trevor Jamest vagy valami ilyesmit. Ja és nehogy azt higgyétek, hogy ez új fuvola. Áááá....az 150 felett van. Első felhasználó utáni. Kérdezte is a tanerő, hogy el tudunk e menni a fuvoláért, ha mondjuk Győrben vagy Miskolcon bukkan egy elő. Rábólintottam, hogy ja, majd rájöttem, hogy én megveszek bármit....ami aranyszínű és fuvolának látszik. Hát nem egyszerű a történet. Megyek is, szörfölök a neten és informálódom fuvola ügyben....