2012. május 16., szerda

Réka-olvasmányok

Szépen, lassan és csendben leáldozik az AnnaPetiGergő időszak, legalábbis ami Rékát illeti. Talán januárban ütöttem fel valamelyik kötetét utoljára. Nem unta meg, sokkal inkább annyi minden más olvasnivaló vált időszerűvé, keltette fel az érdeklődését, hogy az APG-kre már nincs idő. Boribon és Maszat kalandjai is átkerültek képzeletben Zalán könyvespolcára, mert bár Réka igazából mindenevő, ( a lényeg, hogy olvassak neki) új kedvencei vannak mostanság. Mik ezek?


Vlagyimir Szutyejev tollából. Réka nagyon szereti a két strucc gyerek történetét, (Fúj és Pfúj) de Hápsápi, a kiskacsa, Konnektor, a malac, Bogárka és a többiek figurája is gyorsan belopta magát a szívébe. Nem hiába, hiszen gyerekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt a kötet.

Következő kedvencünk a Gőgös Gúnár Gedeon meséi. 




Zsiga és Csipet, jó Méz Áron, a vidám bűvös gomba, Gyuri kakas és a gyík kalandjai szintén sok emléket előhív saját gyerekkoromból. Még emlékszem, mennyit nevettem ezeken a meséken, amikor anyukám lefekvés előtt felolvasta nekem őket..... És most nekem van alkalmam örömet okozni Rékának ugyanezekkel a mesékkel. 

Versek tekintetében Bartos Erika négy verseskötete továbbra is menő nálunk, igyekszünk minél több verset megtanulni belőlük. A Zsiráf csúszda mellett az aktuális kedvenc:

Bartos Erika: Mókus
Mókus, mókus, makogó,

mancsában a mogyoró.
Makkot, gombát eszeget,
nem szereti a telet.

Mókus, mókus fut a fán,
ugrabugrál szaporán,
diót visz az odúba,
abból lesz a vacsora.


Réka ezt emígyen szokta átkölteni:

"Réka, Réka, ragyogó
mancsában a mogyoró...stb stb...:)"

Amikor legutóbb bátyáméknál jártunk, sógornőm mutatott nekem négy mese kötetet Wass Alberttől, azzal, hogy vigyük el őket nyugodtan, olvasgassuk, nagyon szép mesék vannak benne. Belelapozva rögtön azt gondoltam, hogy hohóó...talán egy év múlva....esetleg. És lám, 2 hónap sem telik bele és Réka máris "habzsolja" Wass Albert meséit. Amikor tegnap este kétszer is el kellett olvasnom neki Bulámbuk történetét (hogyan lett a haszontalan szarvasállatból szarvasbogár), a végén álomittas hangon annyit mondott:
- Ez nagyon szép mese volt, anya!....- nem is kell ennél nagyobb dicséret.


Az éjjeli pávaszem meséjét még tényleg korainak találtam, hogy felolvassam neki (enyhén horrorisztikus szem kiszedés témája miatt), de Rékát nagyon megragadta ugyanezen kötet egy másik története a pillangókról. Hogyan keletkeztek és mivégre a pillangók a Földön? Idézek is a végéből, mert olyan szép:

"Bárki, ha bajban van, segítesz rajta, ugye? Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó hírül viszi, és tudni fog róla az erdő és a Jóisten, aki a csillogó fehér felhőn ül, és örvend a pillangóknak."   

Hátra van még két kötet a kölcsön kapottak közül, kíváncsi vagyok, ezek is tetszeni fognak e majd Rékának. Este mindenképpen kiderül. :)



A vén Gombacsiná


Mese az erdőről

Egyben azt hiszem, megérkezünk ahhoz a korszakhoz, amikor a tündérek, angyalok, hercegkisasszonyok és boszorkányok, a jó és a rossz harca foglalkoztatja Récit, ha mesékről van szó. Újdonság ez, de azt hiszem, káprázatos, színes világ fog feltárulni előtte. Rengeteg csodaszép, izgalmas mese vár még rá.