2016. május 22., vasárnap

Zalán hat éves lett



Szerda este töltötte be a legényke a hatot. Ennek alkalmából édes kis csipke álmokat szövögettem arról, hogy kap egy meglepi mini tortát, csokisat, gyertyával aznap este, amikor tényleg született annak idején. Végül ebből nem lett semmi. Sok puszit és ölelést viszont nyomtuk neki, valamint reggel ébredéskor egy ajándékot. Csak addig tűnt úgy, hogy nehezen ébred, ameddig ki nem ejtettem a bűvös szót: Ajándék.  Star Wars figurás kisautók bukkantak elő a csomagolásból, Csubakka (vagymi....bocsánat, hogy nem tudom leírni nooormálisan) és a két robot a régi részekből R2D2 és a....izé...a másik, no. Helyes, mutatós darabok. Egy kis űrrepülő is tartozott a csomaghoz, azt Zalán magával is vitte az oviba.

Szombat reggelre "lerobbant" a kutyám, Molly, aki immáron alig tud ráállni a hátsó két lábára. Inkább nem tud, mint tud, így aztán azzal együtt, hogy anyut behoztuk a városba, még a kutyára is ránéztünk....A szívem szakad meg érte, hiába 14 éves. Én a kölyökkutyát látom benne, ugyanazt az ebet, akit 10 éve vagy akár 13....Molly állapotának rosszabbra fordulása árnyékot vetett az ünnepi napra. 

Dél körül elhoztuk a tortát a cukrászdából és megkértem Tibit, hogy az ajándékboltból is fuvarozza haza a lufikat, meg van beszélve. Ha jót akartok magatoknak, az egyszer már leengedett fólia lufikkal nem terveztek nagy jövőt. Azt találtam ki, hogy majd azt a nagy repülős lufit újra feltámasszuk némi hélium segítségével. Igan ám, de a lufi eresztett, így aztán a várt kitörő öröm elmaradt. Réka viszont vidoran hazasétált egy lovas lufival, ami magasan lebegett a plafon körül,míg Zaláné fáradtan törekedett volna a padló felé. 

Zalán nem panaszkodott, bár nyilván bántotta a dolog, mert nem tartott a bandával a közeli autó szalonba Mustang-ot tesztelni és nézegetni. Vigasztalásul mama átnyújtotta neki a maga ajándékát. Egy Addictaball nevű "okosjátékot" vett neki mama és egy állatos memóriajátékot kis homokórával, szerintem szeretni fogjuk. 

Idén először cimborát is hívtunk a szülinapra. Gondolkodtam, hogy kettőt be merjek e vállalni, végül biztonsági játékra mentem és  csak a legeslegjobbnak küldtünk meghívót. Úgy gondolkodtam, hogy kettecskén elmolyolnak majd. Nahát Zalán úgy felpörgött Máté puszta megjelenésétől, hogy szabadszemmel alig volt követhető, ahogy cikázott a lakásban. 

Volt aztán móka, játék, rumli, torta, tüzijáték, elfújhatatlan gyertya elfújva, Dobos torta és "boldog szülinapot" éneklés az ünnepeltnek, aki szerényen hagyta, hogy mindez megtörténjen vele. 

Én meg....fura érzés, hogy nincs hat éven aluli gyermekem. Most akkor elvileg vennem kellene neki jegyet a buszon? Nagy fiú már, sokszor rádöbbenek egy-egy gesztusából, egy-egy kérdésemre adott válaszából. Szempillája sűrű, seprűs, tekintete csodaszép, apró gyöngyfogai lassan túl kicsik lesznek egy hatéventúli csemete szájába. Vékony cérnavitéz, mégis meglepő erő rejlik benne. Önfejű és makacs, de úgy tud szeretni, de úgy ám! Amikor félálomban lebegve reggelente a karomba veszem, automatikusan simul buksija a vállamra, lábaival átkulcsolja derekam, mint egy kismajom. Őszinte fiú, kimondja, amit gondol. Ha nem ízlik az étel, ha un vagy nem tetszik neki valami. Ha megbotlik, megüti magát, nem lehet vígasztalni, úgy kell tenni, mintha mi sem történt volna, különben pulykaméreg futja el. 

Az én pici fiam hat éves lett. Akit fekete buksival szültem meg annak idején, olyan gyorsan megszületett, hogy valósággal kilőtt belőlem. Oxitocin tette ezt, nem az anyatermészet.  Akire azt mondta a goromba gyerekorvos, hogy ejh, de renyhék a reflexei, mi van ezzel a gyerekkel?? Meg hogy készüljek fel, "kapitálisan be fog sárgulni". Azt a sárányt ma már nem intézném el egy péklapáttal, pedig a kisfiam, a selejtként kezelt nem sárgult be, de nem ám, nagyon szépen szopizott és egy nap ráhúzással hazahoztam őt magammal, egészségesen, mint a makk. 

Zalán tanította meg nekem azt, hogyan lehet még szeretni egy gyerkőcöt. Mert voltam én már szerelmes gyerkőcbe, egy Rékának kereszteltbe, de aztán  Zalán megmutatta, hogy más színe is van az éremnek, milyen is egy igazi nagybetűs anya-fia szerelem. 

Hát így van ez. Jön a hetedik év, vagyis pár napja már benne is vagyunk....Nem mondom, hogy nem lenne jó megállítani az időt, de ilyen opció nincs, csak az, hogy kiélvezzük amit a jelen tud felmutatni. 

Fotók:








Csütörtököt mondok


Persze nem úúúúgy, legalábbis még nem vagy nem tudok róla, hanem a csütörtöki napunkról mesélek. Ez volt ugye az a nap, amikor Réka kvázi maxi terheltséggel üzemelt reggel nyolc és este hat között. Gondoltam, hogy estére világáról sem fog tudni....Annyira nem volt látványos, csupán extra hiszti tört rá, még szokásostól is eltérő mértékben. Például elsírta magát, amiért a padban maradt a szövegértés lapja. Javasoltam, hogy tojja le, de erre csak még jobban nyivákolt, hogy de őt le fogják venni szorgalomból (ugye azon a bizonyos méhecske és kaptár táblán....) Hát ez van. 1. Nem érdekel sem a magatartás jegye, sem a szorgalom úgy igazán 2. Ezerszer elmondtam, hogy aktuális lapokat, füzeteket soha nem hagyunk a padban 3. Attól, hogy leveszik még mindig lehet a heti értékelése ötös. Múlt héten hármas volt, csak mondom.....

Na de nem a végén kezdem. Szóval csütörtök reggel Tibi elvitte Rékát a tagozatos dolgozatok farkastorkába és persze ott hagyta. Nekem jobb volt így, hogy nem láttam az előkészületeket (és hát el voltam foglalva mással), de azért sokat gondoltam Rékára. Na túl vannak a szövegértésen.......juj, már a nyelvtanon is....áhá, most jön a matek....hopp már a németet is megírták! 

Legközelebb ott kapcsolódtam a történetbe személyesen, hogy az iroda raktárában hagytam a bringám, buszra szálltam és meg sem álltam az Agóráig (művház egy része), ahol a tánc fellépésre került sor. 10 percen belül ott is teremtem pont a bejáratnál és vártam a kiscsalád többi részét. Be nem nagyon mehettem, mivel nálam voltak a jegyek. Utóbb aztán ráébredtem, hogy csak az nem ment be, aki nem akart, konkrétan senki nem kérte a jegyeket. 

Tibiék végül 10 perccel kezdés előtt érkeztek, ünneplő ruhában, hiszen a zeneiskolából jöttek, kicicomázva. Mármint Tibi nem annyira, értitek, hanem Réka. Hiányzott a cérna lábairól a harisnya, ami esztétikailag lerontotta egy picit a ruhát, de inkább az aggasztott, hogy a cipő feltöri a lábát. Kérdeztem, hogy hol van a bekészített vakítófehér harisnya, de nem emlékszem, mit felelt rá Tibi, mert közben behatoltunk az Agórába. 

A karaktertánc nálunk tesi órának számít, vagyis a kötelező 5 heti tesiből egyet így le lehet tudni. Mondjuk nincs jelentősége, mert az alap három tornatermi tesi mellé befigyel a három úszás, az meg testvérek között is HAT, plusz még a tánc....Szóval edzett csaj a Réka, mondta is Tibi, hogy szerinte ne menjek el vele már futni esténként itt a környező utcákban, mert úgy otthagy, hogy az már-már megalázó lehet....Nem is járok futni, az igaz.

Kissé feleslegesnek találtam egyébként ezt az egész gálát, merthogy a táncok javát láthattuk vagy az alapítványi bálon, vagy a farsangon vagy a tehetség napon. De persze az ember lánya soha nem láthatja elégszer, ahogy magzatkája, a nagyra nőtt ügyeskedik, úgyhogy annyira nem morogtam, amiért 1000 Ft- ot legomboltak rólunk egy kb. 45  perces hosszúságú programért. Egyébként meg a "Muzsika hangja" egyik zenéjére bemutatott táncnak tényleg premierje volt. 

Ügyesek voltak, cukik meg minden. Azon elgondolkodtam, hogy egy iskola, ahol nincs tornacsarnok csak tornaszoba, vajon miért nem emeli meg a tánc óraszámot mondjuk heti kettőre vagy akár háromra (a tánc órák tanteremban vannak). Akkor esetleg a negyedikesek nem tűnnének helyenként idétlennek és nehezebb koreográfiát is betanulhatnának. Nekik már az elsős szintű karlógatás annyira nem jön be. Rékáék programja klassz volt, nehéz is (viszonylag) és látványos is. A dobbantások egyszerre mentek, ahogy általában minden, úgyhogy nagyon tetszett az Oroszlánkirályos táncuk. Az elsősök is tetszettek nagyon. 

Az össztánc végén szépen kiballagtunk a nyári verőfénybe és össze-vissza puszilgattam a cuki leánykámat. Majd átfurikáztunk az Intersparba, hogy a szombati szülinapi bulira megvegyük, ami szükséges. 

Képek:





Ez már a második kiskoncert, amiről lemaradtam. Karácsonykor beteg voltam, most meg esélytelen volt négyre oda érnem a zeneiskolába....



Az első tánc, az Oroszlánkirályos. Nem volt nálam hajgumi - rutintalan anya - végül megoldotta ő maga.



Második tánc



Össztánc