2023. január 22., vasárnap

200 éves

 

Tudtátok?

- Kölcsey Ferenc állítólag 1823.január 22-én készült el a magyar Himnusszal.

-  A költemény 1829-ben jelent meg először Kisfaludy Károly Aurora című folyóiratában. 

- Korábban Magyarországnak nem volt himnusza hivatalosan, helyette a katolikusok a Boldogasszony Anyánk / Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga kezdetű énekeket énekelték, míg a reformátusok a Tebenned bíztunk elejétől fogva zsoltárt

- Az eredeti verzió sokkal gyorsabb és pörgősebb volt, ám az évek során egyre szomorúbban és lassabban kezdék el énekelni az emberek, különösen a trianoni béke tragédiája után. 

- 1844 -ben írtak ki pályázatot a Himnusz megzenésítésére, melyet Erkel Ferenc nyert meg. Akkoriban Erkel a pesti Nemzeti Színház karmestere volt. 

- 1844-ben, immáron megzenésítve figyeltek fel igazán a Himnuszra. 

- Az útlevelünkben is megtalálható a Himnusz, a műanyag adatlapon dombornyomással látható a kézirat egy részlete

- Ha sportversenyeken nem az eredeti himnuszt hallod, ne csodálkozz! A megzenésített verzió két és fél perces, ami nem felelt meg NOB-nak (Nemzetközi Olimpiai Bizottság). Ezért éremátadó ünnepségeken a lerövidített, felgyorsított verziót hallhatjuk, amelynek a hangneme is más.

- A mi himnuszunk műfaja ima, fohász, így nem hasonlítható össze más országok himnuszával igazán. Már műfajából adódóan sem lehetne igazán pergő, diadalmas, harcias....

- A Himnusz eredeti kéziratát az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik. Az a kéziratcsomag, mely a Himnuszt is tartalmazta 1830-as évek végén eltűnt és több mint 100 év után került újra elő. 

- Rákósi Mátyás annak idején állítólag azt tervezte, hogy Illyés Gyulával új himnusz írat, de végül ebből nem lett semmi. Kodály Zoltánt is biztatták, hogy alkosson újat, de állítólag csak ennyit mondott: "Minek, jó a régi."

- A Himnuszt az 1989. évi XXXI. törvény iktatta a nemzeti jelképek sorába.  A 2012-as Alaptörvény kimondja, hogy "Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével."