2016. március 30., szerda

Ami még az előbb sem jutott eszembe....


Nem, nem a RékaMondta, az azóta sem....GRRRR....

Gólyákkal kapcsolatban akartam mesélni, hogy valamelyik este arra nyitottam ki a laptopot, hogy üres a fészek. Mondom is az uramnak kétségbeesve:
- Tibi, üres a fészek!!! Hol vannak ezek a madarak sötétedés után? Csak nem történt velük valami?
- Anya, közvilágításról még nem hallottál?? Elvégre a város/falu kellős közepén virít a fészek.....Egyébként meg biztos elvitte az asszonyt vacsorázni. - ez utóbbi úgy tetszett a gyerekeknek, majdnem gurultak nevettükben. Késő este tényleg visszatértek a gólyáink, huhh, valószínű tényleg békázgattak valahol.

Réka mostanában rákapott a Mátyás királyos mesékre. Azt mondja, azokból soha nem elég. Mivel nincs ilyen mese itthon könyv formában, általában a neten vadászok újabb és újabb példányokra. Annak idején gyerekkoromban én is nagyon szerettem őket, bár ahogy Tibi megjegyezte némi túlzással, akkoriban nem is igen volt más mese.....Én a rajzfilm verzióját szerettem Helyey Lászlóval, hejj, azt hallgatni is élményszámba ment. 

Zalán sajnos nem vevő a mesékre, nagyon ritka, hogy mégis, általában az oldal közepén ott hagy és elmegy brümmögni és düzzsölni a millió autóinak az egyikével. Állítólag figyel, de kétlem. Vannak persze kedvenc kötetei, azokat akár minden este meghallgatná, lehet, hogy azokat kellene olvasgatnom neki. Mindegy, csak könyv legyen.

E.-t még nem hívtam fel, most úgy látom, hogy nem is fogom. Mit is mondhatnék neki, amikor Zalán ma is 10 órára ért oviba és úgy érzem, minden tanácsa vagy elképzelése nyomtalanul átfolyt az életünkön. Rajtam nem, a mindennapjainkon annál inkább. Egyébként nem is tudom, hová tettem a telefonszámát. Egy szürke cetlire írta fel, amit az előszoba asztalra tettem, még morfondíroztam is, hogy a tárcámban lenne a helye, mert onnét eltűnik....Majd megkeresem. Nem igazán ezen múlik. 

Összefutottam ma Réka furulya tanárnőjével, kérdeztem, hogy van e látszatja, hogy mostanában még gyakorolunk is....Diplomatikus volt és kedves, csak annyit mondott, hogy minden rendben Rékával. Azt nem, hogy holnap rohanjunk a zeneakadémia különleges tehetségek osztályába felvételire, hehe. Zalán kijelentette, hogy ő mindenképpen zongorázni fog, ezzel kellőképpen kétségbeejtve idösapját. Én nem bánnám, mindig vágytam arra, hogy zongorázzak, egyik olyan álmom, ami nem vált valóra. Talán vennék leckéket Zalántól. 

Jajj, eszembe jutott a RékaMondta!!!!!

Minap az iskolába érve nagyon megfájdult a hasam. Egyenesen görcsölt. Pedig az oviban még kutya bajom sem volt. Kérem Rékát, hogy igyekezzen, szedje össze a holmiját, mielőbb haza szeretnék érni. Naná, hogy lassított felvétel akár az indián neve is lehetne Rékának olykor, jobbra szökken, balra álmodozik, mire én csikorgó fogakkal és gúvadó szemekkel odavinnyogom neki, hogy menjünk már, nagyon otthon kellene már lennem.
- Na de miért, anya?  kérdezi őszinte érdeklődéssel.
- Mert azt hiszem, pisilnem kell. - ez jutott eszembe hirtelen, gondoltam, ezt jobban át tudja érezni, mint azt, hogy görcsöl a hasam, fene sem tudja, miért. Mire ő, kb. 10 méterre szökkenve visszafordul és maximális hangerőn belekiáltva a kiváló akusztikájú folyosó csöndjébe:
- Anya, itt is van ám vécé, ha pisilned vagy kakálnod kell!
- Pszt, pszt!- próbáltam lecsöndesíteni.
- Itt a folyosó végén jobbra van a női mosdó, tudtad????
Kilökdöstem a suliból nagy nehezen, addigra még a görcsök is alább hagytak.... 

Nem is meséltem....



Még húsvét előtt, azt hiszem pénteken, megérkezett  a lány gólyánk!!! Na jó, ebből nem értetek semmit. Az úgy volt, hogy létezik egy bekamerázott fészek a közeli Kocséren (http://www.kocser.hu/golyakamera). Kb. 3 hete vagy még régebben megérkezett a fészekbe a hím gólya és már nagyon vártam, mikor érkezik a tojó. Aggódtam is miatta, mi lesz, ha valami érte, esetleg kinyiffant út közben haza, ki tudja! De pénteken észrevettem, hogy ketten virítanak a fészekben, szóval hurrá és hajrá, együtt a párocska. 

Mindenképpen mesélni szerettem volna egy Rékamondtát, de nem elfelejtettem, mire ide értem???! Na mindegy, hátha bevillan. 

Zalánnak ma névnapja van, ennek alkalmából elkészítettem a kókuszos keksztekercset. Nem fog kitartani szombatig, sőt, szerintem már holnap elfogy, annyira nyami, de mindegy. Zalán csak annyit mondott, hogy "Anya, ez túl finom!". :)

Rékáék ma a kísérleti tankönyvben eljutottak addig a bizonyos Lilis feladatig matematikából, ami már tavaly is megkerülte az internetet legalább kétszer.  A feladat úgy szól, hogy Lilinek van 3 szürke, 3  fehér és 3 fekete macskája, hány éves Lili? Először én is - bevallom - arra gyanakodtam, hogy valami végzetes hiba történt, elvégre akadnak a könyvben kisebb tévedések. Még poénkodtunk is, mi MásodikBés szülők, hogy amilyen okosak ezek a mai gyerekek, ebből simán kiszámolják. Vegyük csak azt, mikor ivarérett egy macska és mennyi idő telik el két tüzelés illetve "szülés" között, volt ott minden....Ellenben a gyerekek máshogy gondolkodnak.  Mi volt Réka megoldása? Hogy a megadott adatokból nem lehet megmondani, hány éves Lili. Pipa. Merthogy némely egyszeri másodikos elkezdte összadni a számokat és kijött, hogy Lili 9 éves. A feladat azt hivatott tesztelni, hogy mielőtt bármilyen műveletet elvégzünk, használjuk az eszünket!...Érdekes, nem? Nem is hülyeség, ha belegondolunk! Ennek ellenére nem vagyok ennek a kísérleti tankönyv hű barátja...

Még mindig nem jut eszembe, mi vicceset mondott Réka legutóbb, úgyhogy megyek mesét olvasni a gyerekeknek. 

Ui: Németből csak két hibátlan dolgozat lett a tagozatra bontóban, ezt ma délután tudtam meg. Magyarból is Rékáé az egyik legjobb. Kár, hogy a matekot így elrontotta, ami meg elvileg (!!) az erőssége....Hát ilyen ez a popszakma! :) Szerintem legközelebb  a németet rontja el, mert olyan még nem volt, az következik. Bár ezt kétlem....

Tagozatra bontós, második kör, eredmények



Hát túl vagyunk a felén!

A jó hír, hogy 

magyar nyelvtan: 20/20 pont
német:                20/20 pont

A rossz hír, hogy a matekot elszúrta: 40/31. Elrontott egy sorozatot, ami abból állt, hogy folytatni kellett volna a számsort mindkét irányban +6/-6 irányban. Nem sikerült. MIND ROSSZ lett! Én nem tudom, hogy csinálja, hogy egy ilyen egyszerű mókát el tud rontani....Mondanám, hogy megszoktam, de nem lenne igaz. Nem is azon múlik, hogy mennyit tanultunk, ez egyáltalán nem ezen áll vagy bukik. 

Ezek után a szövegértést csak futólag néztem át: 20/18, elmegy...állítólag ez rosszul sikerült évfolyam szinten....

Gondolom, ezzel még mindig az élmezőnyben maradt. Részeredményeket nem lehet tudni, most annyit sem osztott meg velem az ig. h., mint múltkor. Mondott olyasmit, hogy jó ez, jó ez....De én persze nem voltam megelégedve azzal a szar matekkal. Hibátlannak kellett volna lennie, ehelyett vesztett jócskán pontot.

De a jó hír, hogy a német és a nyelvtan hibátlan lett. A nyelvtan nem is volt egyszerű, olyasmi is szerepelt benne, ami nem is tananyag. Erre próbálok koncentrálni, a többi meg le van tojva!!!!