2017. szeptember 4., hétfő

Benyomások egy szülői értekezlet után


Hát nem is tudom. Nem mondom, hogy csalódott vagyok, de nem is vagyok elájulva. Nyilván, ha az embernek már a második gyereke jár egy adott iskolába, egészen más beülni egy szülőire. Harmadiknál - mert olyan is van az osztályban - biztosan megint más szint lehet. 

Ami kapásból nem tetszett az az, hogy ha a házi készen van, az adott tankönyvet nem kell hazavinni, elég pénteken mindent egyszerre. Gyanús volt nekem, mert ahogy beültem Zalán helyére, rögtön észrevettem, hogy tele a padja könyvekkel és füzetekkel....Az a rendszer, hogy napköziben megoldanak minden házit, amit a tantónéni ellenőriz, és ha jónak ítéltetik, nincs további tennivaló. Ám de ha nem jó, akkor haza kell vinni a mf-et, tk-t és otthon megoldani. Na most mit jelent az, hogy jó? Mi a jó nekik és mi nekem? Elég tág fogalom. Szóval én abban maradtam magammal, hogy ha igazán beindul az élet a suliban (még csak atyala-patyala van), akkor nem marad a padban semmit, minden nap szeretném látni, mi a helyzet németileg is (bár Mónika néni nem is mondta, hogy maradjon a padban az ezernyi segédanyag), írásilag is. 

Egyébként ami még idegesített, a hülye kérdések. Elmondják ékes, tiszta magyar nyelven, hogy 5300,- Ft az úszás, heti kétszer, aktuális hó 15-ig be kell fizetni ezt a díjat, zárt borítékban, névvel ellátva kéretik leadni a tantónéniknek. Erre a 2 órás értekezlet alatt két ember még meg tudta kérdezni, hogy ugyan meddig kell befizetni az úszást?? 

Egyébként minden tantónéni szimpatikus, a németesek is, már vették is ma a 4 köszönést, ami ennek a hétnek az anyaga. Német órájuk minden nap van, plusz egyre fokozottabban németül folyik a technika és az ének oktatása. Legalábbis asszem. Szégyen, de nem tudom pontosan, meg kellene nézni a jegyzeteimet, amiket júniusban készítettem. De én legalább nem kérdezek hülyeségeket, ugye? :) :)

Ma már volt tornaórájuk, ami tetszett Zalánnak (bár a zoknit óra után levetette és nem is húzta vissza, csak itthon derült ki, hogy mezítlábas az az edzőcipős.....Torna előtt a tanteremben öltöznek, ami nagy megkönnyebbülés, mert ez azt jelenti, hogy semmi nem tűnik el vagy veszik el, max. osztályon belül. Állítólag Rékáéknál is így volt, de bevallom, ezer éve volt elsős, nem rémlik és hát ahogy látom, ahány tantónéni, annyi szokás....

Német órájuk is volt, ahogy említettem, de még nem derült ki a csoportbontás lényegi része, vagyis hogy az ABC eleje vagy a vége lesz Mónikáé....Zalán őt szeretné....én meg csak várom, hogy ki jut. Annak fogok örülni, akit kapunk. 

1000 Ft technika/rajz hozzájárulás
5000 Ft éves osztálypénz
650 Ft - ez mi is volt??? 
350 Ft a MOZÁra 
Kérnem kellett Tibitől egy kis pénzt, hogy holnap tudja ebédet rendelni magamnak....

Közben beszéltem ma a vívók edzőjével is, holnap már indulnak az edzések, decemberig a Véső úti komplexumot felújítják, addig egy másik iskolában lesznek az órák. Felajánlotta, hogy Zalán is járhat Rékával egy időpontban...Zalán oda és vissza is van, hogy rendes vívó edzésre járhat, nem afféle játékosra.....Deeee én aggódom, hogy a 3 tornatermi tesi és a két úszás mellé még benyomjam heti 4 vagy akár 2 vívásra....Amikor kéttanos és heti 5 német órája van...Na mondjuk, ettől sem kell hanyatt esni, majd kíváncsi leszek a szinvonalra....igaz, Mónika azért fenn van a szeren rendesen....

Visszatérve a szülőire....Becsekkolt a védőnő is és ledarálta szent beszédét...Nekem nem nagyon volt hiteles, mivel Rákóczis "fennállásunk" három éve alatt még soha nem láttam színét sem. Na mindegy. 

Amiről senki nem tudott semmit az a diákigazolványok kérdése. Merthogy nem érkeztek meg, pedig emlékszem, annak idején Rékának még a nyáron kipostázták. Erre világosan emlékszem. Nekem nagyon nem hiányzik, nem is kell semmihez a világon, de volt szülő, aki kifogásolta, hogy hol vannak már azok a diákok?? A tantónénik megígérték, hogy utána néznek a kérdésnek.

A másik a büfé bizonytalan jövője, merthogy elvileg akármit nem árulhatnak, viszont amit igen, azt meg nem fogják a gyerekek megvenni (mondta ezt a bölcs és tapasztalt védőnő)
Én nem gondolom, hogy az normális, ha egy büfé csokoládéval, chips-el és cukorkával van kitapétázva. Áruljon szendvicset, péksüteményt, akár cukrász süteményt, én megengedném,  kekszet, gyümölcslevet, teát, gyümölcsöt, joghurtot, mittudomén, de ne legyünk már felháborodva, hogy ellehetetlenülnek az iskola büfék. Nem hiszem el, hogy valaki azon akad ki, hogy kólát és csipszet nem tud venni a kölök az iskolai büfében....Remélem, a rántotthúsos zsömi marad a porondon, ha mással nem, ásványvízzel és akkor Réka sem marad éhen, ha néha napján megéhezik.

Jah, erről jut eszembe, ma halkrémes kiflicskék és banán volt Zalán uzsonnája, amit egy az egyben hazahozott. MInt kiderült, fogalma sem volt róla, hogy csomagoltam neki tízórait, mivel azt az apja tette el neki és még nem ismeri iskolatáskája minden zegét és zugát. Egyem is meg. A kis ártatlan elsőske....Én meg már aggódtam, hogy a Star Warsos doboznak annyi, elvesztette. Bár mint mondtam, nehéz itt még nekik bármitől is megszabadulni....habár mintha egy 69 Ft-os ceruzával kevesebb lenne a helyén, de nem biztos.

Biztosítást nem kértünk, egyetértettünk, hogy 2x 1 napra menjenek júniusban kirándulni és majd valami megalapítja a zárt facebook csoportunkat is, aki akar beszáll, aki nem, nem. Itthon befaltuk a maradék brassóit uborkával és kedélyesen elbeszélgettünk a dolgok aktuális állásáról. 

Zalán egyelőre teljesen kiegyensúlyozott. Fel van háborodva, hogy 9 órakor van villanyoltás, amikor még még vígan írná soha végen nem akaró meséjét a macis takaróról. A szóközöket nem ismeri, úgyhogy nem könnyű olvasmány....

Jó éjt! :)