2014. október 14., kedd

Vesztettem

Természetesen (?) Réka tegnap megírta a dolgozatot. Én eléggé csodálkoztam, lelkem gyermekien naív. :) Van egy olyan kis füzetkéjük, amibe a dolgozatokat, felmérőket rendre írják majd, ez is egy ilyen volt. KÍváncsian várom az eredményt. Egyelőre a kettes leírásához szükséges vonalaknál tartanak matekból (külön hullámvonal és hattyúvonal), illetve "ha egyik négyzetben van egy alma és a relációs jelben kettő, ami a másik négyzet felé mutat, akkor mennyi alma van a másik négyzetben"? Nem kétismeretlenes egyenletrendszer, végülis. Tibi azzal érvelt, hogy Elvira néni tudja mit tud Réka és azt is, hogy ezzel a szinttel még megbírkózik hiányzás ide vagy oda. Hááát....Oké....Illetve van neki anyja, apja, aki már járt iskolába, tudja, hogy a lemaradást pótolni kell. A bevezető hat hetet lezárták, kezdődik a számok leírásának megtanulása és ezzel egy időben a műveletek átvétele, összeadás, kivonás, konkrétan.
 
Magyarból szerdán írják a felmérőt. Szótagolásból, hangfelismerésből vagy mi a bánatból. Náluk ezzel telt el a hat hét "olvasásból", írásból most kezdik összekötni a szavakat, jön majd a kis a, c....A szótagolást még ma gyakorolni kell, mert az elmúlt 10 napban a tankönyv az oskolában pihent. Szerdától pedig elkezdik tanulni a betűket is, egyszerre leírni és kiolvasni.
 
Tegnap este negyed 8-ig házit írtunk és amikor még mindig volt fél oldalnyi "kettes-alj", Réka meg elpityeredte magát, azt mondtam, hogy hagyjuk, vége a "szilenciumnak". Játszanak még egy picit, utána vacsora, fürdés, alvás. Igazából hiba volt, egyből fürdeni kellett volna küldeni őket, csak az az anyai szívem, az facsarodott a sajnálattól. Mert így kitolódott a villanyoltás 9 órára. Negyed 10-kor még motoszkáltak. Óra huszonötkor is....Reggel pedig naná, hogy újra kellett őket éleszteni.
 
Szombaton kirándulni megy az első bé Budapestre a Mezőgazdasági Múzeumba a Varázserdő kiállításra. Szerintem nagyon klassz lesz (honlapból ítélve), biztosan tetszeni fog a gyerekeknek. A Városliget is olyan hely, ahol még nem jártunk (nagyon sok ilyen van Pesten, bezzeg az Ikeá-t ismerik kívül-belül ....) Hogy Tibit megakadályozzam a munkában, úgy döntöttem, hogy családi kirándulást varázsolok ebből az iskolaiból és Zalánostul, mindenestül ez első bével tartunk. Végülis, délután négyre újra itthon leszünk. Vonaton pedig még soha nem ültek a büdös kölök. Valamint trolin, villamoson és metrón sem. Ezt mind bepótoljuk (állítólag) szombaton.
 
Zalán tegnap otthon pihent mamával, semmi baja, úgyhogy ma Tibi elvonszolta óvodába.  Nem tudom, mennyire boldog volt emiatt, mert amikor búcsút intettem, még - felig felöltözve - a kanapén aludta az igazak álmát.