2017. szeptember 5., kedd

Ránk fér

Réka kapott lakáskulcsot, de még nem írtam be az üzenőbe, hogy egyedül hazajárhat, mert lusta voltam, túl fáradt voltam este, amikor hazatántorogtam hétkor a szülőiről. Mire átnéztem Réka és Zalán háziját is, fél nyolc lett és sült a krumpli a brassóihoz (az fogyott el előbb, nem a hús). Meg kellett keresnem azt a nyomorult étkezéses nyomtatványt is, amely tegnap érthetetlen módon eltűnt Zalán fiókjából (Rékáé, mert Zaláné megvolt)…..Ha valamin elszáll az agyam mostanában (is), ha valamit nem találok és fogalmam sincs, hol lehet, vagyis kereshetem bárhol, leszámítva a befőttek közét és a szennyesládát…..bár ki tudja….ugye……Végül Réka két perc alatt megtalálta a billentyűzettartón az íróasztalánál….Na hát azt sem én tettem oda.

Szóval a lényeg, Réka kapott kulcsot. Még nem tudom, mikor és hogy, de jogában áll majd hazabattyogni egyedül. Igaz, reggel fel volt háborodva, hogy neki kell az iskolatáskáját cipelni, méghozzá a hátán (bár tőlem egyensúlyozhatná a feje búbján is, mint Afrikában az asszonyok), de nem hiszem, hogy Budmilék erre odafigyeltek volna a táska kifejlesztésénél. Szerintem meg egy negyedikes igazán cipelheti a saját táskáját, most ettől gonosz anya vagyok?

Nem is erről akartam írni. Szóval kulcs. Mesélem ezt megyeszékhelyes ismerősömnek, akinek még ovisak a gyerekei, rögtön kettő…..mire ő valósággal felsikoltott. Őszintén szólva, azt hittem leöntötte magát kávéval vagy darázs repült az orrára....az a baja, aztán meg is szólalt: - Te haza mered engedni egyedül a lányt??? - vagyis nem félek, hogy 

1) betuszkolják egy autóba úton hazafelé és soha nem látom többet
2) követik hazáig, nyitott kapun benyomulnak fele és kirabolják a lakást, míg a lányom a kamrába zárják
3) valaki a bokorba rántja és a nemi szervét mutogatja neki
4) kirabolják, elveszik telefonját, pénzét , akár felsőbb éves kis görények.

Első gondolatom az volt, hogy drága ismerősöm, P. biztosan sok Helyszínelőket nézett már életében, hogy ezt így mind kapásból előrántotta a fejéből, ami egyébként egy okos kobak….Pici üldözési mánia is befigyelhet, de persze elindult a vezérhangya...


- Volt egy olyan feltételem, hogy Réka felhív, amikor indul és felhív amikor hazaér. A kettő között az ő tempójával pont 10 perc van. Persze ettől be tudják tuszkolni autóba, de hát na….
- Néhány éve volt egy szatír a környéken. Nem pont az iskolánál, pár utcánál lejjebb…..Hm…
- A Tisza-parton múltkor szaladgált egy pelenkás meztelen ember, aki megszökött a kórházból….Ez sem a suli mellett van, de környék. Hm….
- Ilyen alapon érettségiig kísérhetném haza, ami, lássuk be, nem realitás
- Minimális zsebpénz van nála, a legértékesebb holmija a teli tolltartó, mert ahogy látom, az egész évre vett írószer készletét magával hordja…Tankönyvet meg nem lop senki. Mondjuk a táskája vadiúj, de nem drága darab. Bezzeg Zaláné….de ő még nem jár egyedül.
- Férfi nemi szervtől nem kap sokkot. 


Hát nem tudom. Akad az osztályban olyan kislány, nem is egy, aki már tavaly is egyedül járt haza a suliból, nyilván a szomszéd utcákból. Felső tagozatban simán haza járhat már a gyerkőc, hiszen ebédre többnyire már otthon villognak (lehet tanulni). Egy majdnemtízévessel is működhet a dolog, egyesek már 11-ek lesznek tavasszal az osztályból....Valahogy nekem mégis korai az, ha Rékát nézem. Nem érzem aktuálisnak, hogy rendszeresen egyedül járjon haza....úgyhogy Zalánnak is hála, egyelőre heti szinten maradunk ott, hogy szépen hazabattyog anyai kísérettel mindkét csemete...Aztán majd alakulgatnak a dolgok. 

Ma fél napot azon rágtam magam, hogy hogy préseljük órarendünkbe ( a családiba) Zalán vívó óráit is. Elkísértük a gyerekeket a vívók új főhadiszállására. A másfél órás edzésből fél óra volt csak megtartva , mert először vívóruhát kellett választani, ilyen gatya, olyan mellény, amolyan sisak és kesztyű (szakszavak mellőzéséért ezer bocs) , aztán öltözőkulcsot kellett választani, ott a saját felszerelést elhelyezni. Na ez marha sok időbe telt. Zalánra nem volt megfelelő méret, a kicsi holmik még a régi telephelyen vannak, de hiába, ha valamin Zalán bestresszel, akkor bestresszel. Bár mindenki a szekrénye mélyére dugta a felszerelését, vagyis fehér pólóban és sötét gatyában jött edzeni, Zalán már nem volt hajlandó beállni. Hívták többször, nem ment, úgyhogy úgy döntöttünk, mindenki érdeke az, ha kihagy egy évet. Most elsős, kéttanos, úszós...ez pont elég lesz neki erre az évre. Aztán jövőre, ha visszamennek a csillivilli új csarnokba (bár vannak kétségeim, hogy akár jövő szeptemberben lesz abból valami - habár jönnek a választások.....), ami még közelebb is van, akkor még mindig csak másodikos lesz és akár harmadikban vagy negyedikben is le lehet kezdeni a vívást, sosem késő. Ott van Kulcsár Krisztián, aki talán már 14-15 is volt, aztán egész ügyes lett a végére.....

Na megyek, alszom egyet, mert ez megint egy hosszú nap volt. Majd holnap nyugisabb napunk lesz végre...legalábbis ami a délutánt illeti. 4-kor végzek, lövök ki a suliba és elvileg fél ötre haza is érünk. Lesz idő mindenre. Pénteken elviszem őket sütizni, ha nem szakad az eső....Rájuk Ránk fér.