2014. szeptember 23., kedd

Harmadik hétről



Ami azt illeti, magatartásból megint nem sikerült piros pontot produkálni, maradt a zöld pont. Szorgalomból pipa a piros ponthoz. Ez az első tényező, ami az elmúlt hétről eszembe jutott. Szóval valamivel jobban izgat (ha úgy tetszik) mint amennyire szeretném....Pedig hát mit számít a magatartás, amíg nincs gáz vele, hát nem?

A hétvégén "csapatépítő tréninget" tartottunk a Ligetben, bográcsozás fedőnévvel. Amennyire nem volt kedvem hozzá, merthogy a hétvégék féltve őrzött kincsek lettek és ebből most jópár órát elvett tőlünk az iskola,....végülis nem volt rossz. Egyik apuka belépést biztosított a fallabda pályákra, ahol a gyerekek kipróbálhatták ezt a sportot. Fura volt, a nagyátlagot tekintve a fiúknak jobban ment. A csajok vagy ki sem próbálták az egészet vagy nem találták el a labdát csak egészen ritkán. Réka ez utóbbi kategóriába került.

Csapatépítésnek  nem volt csapat építés, hisz csakis ismerős anyukákhoz szóltam (nagyon nyitott  vagyok és barátságos, mondtam már? Egyébként....tényleg kedves vagyok.) Egyetlen kivétel volt, amikor Norbika torkaszakadtából elkezdett ordítani az anyukája mellett csücsülve, mire megkérdeztem az egyik anyukát, hogy hol a probléma? De végülis ízletes volt a kaja, a természet lágy ölén a gyerekek remekül érezték magukat, úgyhogy nem volt hiba a programban. A tantónénik távoztukkor öleléssel búcsúztak az erre fogékony gyerekektől (Réka nem ilyen volt, nem kapott az alkalmon, éppen harmadjára tömte a fejét paprikás krumplival.) Szülő jelenlétében meglepően kedves az Ofő egyébként, aki inkább a Hajcsár névre hallgathatna sok tapasztalt szülő szerint....A nyitó értekezleten "megnyugtatta" a szülőket, hogy ők bizony minden gyerekből ki fogják sajtolni a maximumot. Ezt kíváncsian várom, mit fog jelenteni. Versenyek, házi feladat és szorgalmi feladatok dolgában. Ofó búcsú mondata is jellemző volt, ahogy tolta a bringáját távolodón a bagázstól, megjegyezte, hogy ne hajtsuk a gyerekeket a hétvégén, megteszik ők ezt hét közben....Összenéztünk Tibivel....

Van csillagunk rajzból, technikából, tornából és számolatlan piros pont. Matricából is akad jópár a füzetekben, ezeket nem számoltam meg, nem is tudom, milyen árfolyamon futnak. Elvileg ötös is van, de hogy az hogy születik, fogalmam sincs. Öt csillag volna egy ötös? De minek, ha félévkor csak szöveges értékelés van.

Mindig meglepődöm, Réka milyen mocskosan néz ki, amikor érte megyek. Múltkor, amikor a bográcsozás előtt a mini-szülőit tartottuk és hirtelen megállt előttem, én egy pillanatig csak pislogtam. Mindene szutykos volt, minden egyes ruhadarabja és az arca is. Halkan odasúgtam neki, hogy sürgősen fogja meg a tisztasági csomagját és húzzon ki a mosdóba, mert botrányosan koszos. Talán a hideg beköszöntével egyenesen arányosan egyre tisztább lesz a kölök, meglátjuk.

3 hét sem tellett bele, a citromsárga ceruzánk elkopott. Olyan picire lefogyott, hogy már nem volt érdemes hegyezni. Ugyanígy jártunk a bordóval és a feketével is. Csak két komplett szett színest vettem, nem gondoltam, hogy ennyire gyorsan fog fogyni. Most a múlt héten kértek a tantónénik zsírkrétát is, melyre beküldtem egy külön kis tolltartóba a zsírkréta ceruzákat. Ezeket Réka már nem használja, Zalán meg soha nem is csípte, merthogy az szerinte tompa....

Matekból Műszaki kiadós könyvünk van, magyarból Apáczai-s, ezt említettem már? Környezetből valami mókusos, németből pedig veszünk egyet, ami rögtön az első két sima németes évre jó lesz. Még valami kiegészítő matek könyvre is beadtuk ma a pénzt, azt a tehetséggondozó/felzárkóztató órán fogják használni, szerintem. Tartós könyvünk ugye az ének és az erkölcstan.

Eddig nem veszett el tartósan semmi, koppkoppkopp.....egy rózsaszín pulcsit elcseréltünk valamelyik kislánnyal, hazahoztunk egy ugyanolyan színű, de határozottan másik pulcsit. Ez ügyben sem reménytelen a történet, elő fog az kerülni. A farmerdzseki másnap a fogason lógott, igaz egy teljesen másik osztály előtt. Úszó cucc és torna zsák is egyelőre komplett. Tisztasági csomagból kellett másikat venni, mert a 400 Ft-os leamortizálódott ennyi idő alatt.... Pohár összetört, a műanyag, a zsák kiszakadt....

Az osztálypénz egyelőre 500 Ft, melyet az osztály fele rögtön egyösszegben be is fizetett. Én meg még büszke voltam magamra, hogy decemberig rendeztem a számlát....Jövőre ezer forint lesz, már előre látni, a tavalyi elsősöknél a második félév is 1000 Ft/hós volt.

Létrehoztunk egy gmail-es oldalt az osztálynak, ahová fotókat lehet feltenni, infókat lehet megosztani, kérdezni sem tilos....A tantónénik egyelőre preferálják a faliújságot, úgy láttam.

Réka továbbra is az első padban ül, mellette Kamilla pajtija, akit még az oviban ismer. Hogy nem ültették még szét őket, meglepő, biztosan megvan az oka, de én nem bánom, hogy együtt ülnek. Réka említette, hogy már nem beszélgetnek órán, csak pár szót, azt is suttogva. Mögöttük két mákvirág ücsörög, egy ikerpár, fiúk....akik Réka szerint arról híresek, hogy még véletlenül sem azt csinálják órán, amit a tantónéni kér....

Más hirtelen nem jut eszembe.....