2017. január 30., hétfő

Tanulni, tanulni.....tanulni....


Szombaton nem volt kedvünk tanulni, úgyhogy igencsak hanyagoltuk a témát. Péntek ugye szabad, az az egyetlen délután az egész hétben. De vasárnap muszáj volt valamit fakítani. Volt matek házi, 2 feladat, de az jó összetett, kb. fél óra kellett, mire a sok kivonást és összeadást Réka elvégezte. Nem néztem át, nem húztuk vele az időt. Németből új szöveget vettek, ennek szavait meg kellett tanulni, rabló, távcső, meg ilyen finomságok. Kedden felelnek belőle, öt szó, ahányat tud, olyan jegyet kapnak. Gyerekbarát, nem? Fél óra itt is volt, mire megtanultuk a szavakat és kijavítottam, amit szótárfüzetbe firkantott. Minden keddre írni kell egy külön füzetbe egy oldal német szövetet. Ezt úgy szoktuk megoldani, hogy magyar mondatokat diktálok, ő meg leírja németül. Pl. Én főzök főzeléket, te sütsz tortát. Én és anyu a konyhában vagyunk. Apu a nappaliban olvas. A kutya kutyaházban húst eszik. Meg ilyenek. Utána átnézzük a helyesírási hibákat, ha vannak egyáltalán. Fogalmazást is kellett írni értelemszerűen magyarból, ami idén (még?) az olvasás jegy része LENNE, de még élesben nem írnak semmit. A héten 4 kép alapján kellett összeütni valamit egy balatoni családi horgászatról, ahol végül egyedül a kutya fogott valamit. Ezt már teljesen egyedül írja, amire büszke vagyok, mert azért fogalmazást írni nem egyszerű. Általában 3 oldalt kapar, aztán jót röhögünk azon, amit kitalált. Szeret fogalmazni, az én lányom. :) :) :)

Csináltunk egy kis Zrinyit is, megkérdeztem van e kedve, és volt. Ennyit. Kb. 10-15 könnyű és közepes feladat után eluntuk a dolgot, helyenként az én tudományom is megállt, úgyhogy felejtettük az ügyet. Kedden TZ-t írnak környezetből, úgyhogy átnéztük a főbb sarokpontokat. Időjárás elemei (vagymi), mire vagyunk büszkék lakóhelyünkön, domborzat elemei, égtájak....Kb. egy órában mindent átvettünk. Lehet, hogy nem is volt annyi. Nyelvtanból a főneveknél tartanak, csak a házit csináltuk volna meg, de kiderült. hogy készen van. Végre valami kész van. Olvasásból meg kellett tanulni a Vérszerződést kötő vezérek esküjét, a törzsek nevét és a főnökeikét is. Nyavalygott csütörtökön, hogy ő ezt nem tudja megtanulni, egyest fog kapni. Persze, amikor sosem hallom verset tanulni, egyszer csak tudja. Azt játszottuk, hogy én vagyok Álmos vezér udvari kikiáltója (némi képzavar, de teljesen bejött) és felolvastam vagy négyszer az eskü négy mondatát mély átéléssel. Meg is tanulta, úgyhogy hétvégén már csak egy-egy szótévesztést kellett csiszolgatni.   Ezzel hétvégén megtanultuk, amit lehetett előre, mert kedden és csütörtökön ugye edzés van. Hét közben meg pont elég lépést tartani a némettel és az aktuális házikkal.

Ja és ott van A Két Lotti, mármint a az olvasónapló, amit szintén csinálni kellene,. hogy mielőbb befejezzük még az év vége előtt, mert akkortájt nagyon nem azon lesz a hangsúly. Minden fejezetről 3-4 oldalt kell írni...hát baromi lassan halad a dolog. Ezen a hétvégén nulla fejezetet dolgoztunk fel, úgyhogy majd következő héten.....amikor is szombaton farsang lesz Rékáéknak, hétfőn meg matek és nyelvtan TZ-it is írnka....Jajjj, de jóóóóó....