2018. szeptember 23., vasárnap

Heti krónika




Egyszerűen nem is volt a közelemben sem a laptop egész héten.... 

 Múltkor nyávogott nekem egy kisbabás anyuka kutyasétáltatás közben, hogy nincs ÉN-ideje, hajat mosni sem tud, csak kéthetente és nem  találkozik felnőtt emberrel csak sátoros ünnepeken...mármint a férjén kívül. Hirtelen nem az empatikus énem pattant elő, mert azt morogtam magamban, hogy szüljél még egyet, vagy kettőt, menjél vissza full tájmba dolgozni, járasd a gyereked tagozatos iskolába, aztán majd keresheted az Én idődet...nekem már fel sem tűnik, hogy nincs. Persze tudom én, hogy minden korszaknak meg van a maga nehéz időszaka, azért szorult belém megértés, ha nagyon erőlködöm, ne értsétek félre, csak számomra ez a mostani jóval keményebb élet, mint amikor Réka hét hónapos volt.Te jó ég, ég és föld....

Na szóval nem sok időm volt, de ebédszünetkékben írogattam jegyzeteket, ezek alapján össze tudom szedni, mi volt a héten.  Lelövöm a poént, még nincs meleg vízünk és fűteni sem tudnánk, de már egész közel állunk hozzá.


Hétfő
Tegnap egész jó hétfői napot zártunk. Lehet, azért érzem így, mert minimálisat tanultunk, hehe.  Zalánék tegnap megírták az év elejei matek felmérőt….gondolhattam volna, gondolhattam volna, de azért meglepett, mert kifejezetten nem jelentették be, hogy akkor hétfő , második óra, hanem hogy majd... majd írnak egyszer. Csak az az egy aggodalmam van, hogy rendesen elolvassa e a feladatot és azt oldja meg, amit kell….ha igen, akkor nem lesz gond. Meg hát az sem nagyon gond egyébként, ha négyes neki, csak olyan nem nagyon lesz az osztályban…

Rékáéknál is bekeményített a magyar tanár, a szövértés után jövő héten tollbamondás és nyelvtan felmérő is lesz. Szegénykének ma 3 némete lesz, kettő sima és egy fakt. Én meg leszidtam, mert a tudtom nélkül hagyta ott a matek faktot….ami hetedik órában van….Igaza van, majd ha valamit nem ért, megkérdezi a saját tanárát. Szerencsére olyan tanára van, akihez ilyen esetben fordulhat. Nem panaszkodhatom, egyelőre úgy néz ki, minden tantárgyból jófejek oktatják… ez hihetetlenül sokat jelent. Aztán persze majd  meglátjuk, mit mond a a gyakorlat. ….

Természetesen a két szülői értekezlet ütközik, fél óra csúszás van, Zalán osztálya hamarabb kezd, de mindkettő jövő kedd. Már meg sem lepődtem, szerintem hagyományt teremtünk belőle. Hát így legalább hamarabb letudjuk őket. Beneveztem Tibit a Zalánéra, remélem, ott tud lenni. 

Este hét körül levittük a kutyát a Tiszára, meglepetésemre a gyerekek nagyon akartak jönni sétálni, aztán rájöttem, hogy azért, mert a világító lámpát ki akarják próbálni a kutyán, amit a nyakába vettük, setí t iccakára. Az egyértelmű, hogy nem négylábúak nyakába tervezték a lámpácskát, mert sokat kellett állítani és a legjobb esetben is a kutya mellkasát vagy a heréit világította meg, amin azért lehetett volna vihogni egy sort, de nem éppen kocogtam volna. Azért arra jó volt a lámpa, hogy ha nagy sprintet is vágott le a kutya, akkor láttuk , merre cikázik.
Egyébként az eb hónapfordulós , ma 7 hónapos. Ennek örömére kapott pár teniszlabdát.

 KEDD

Ha jó volt a hétfő, nem sikerült olyan nyugisra a kedd. Először is Zalán matek dogája csak épphogy lett ötös, az is úgy, hogy a tanárnéni szólt neki, hogy a meg nem oldott feladatot utólag oldja már meg, legyen olyan jó. Így kapott még 4 pontot. Én nem tudom, hogy lehet valaki ilyen figyelmetlen...Mondjuk visszatekintve, egész jó lett az a matek...

Zalán elhagyta az ötödik radírját idén, azt, amelyiket tegnap adtam neki. Tudom, hatalmas problémák, de elég bosszantóak. Pontosabban nem elhagyta, hanem az előtte ülő maffiózó fiú belegyömöszölte a szék vázába….és most is ott van. Majd megkérem Tibit, ha megy szülőire, ugyan  bányássza már ki, amíg ott ücsörög.

Hogy Réka hol tart a tananyaggal, fogalmam sincs, mert egyáltalán nem tudok vele tanulni. Ennek ellenére csak ötösöket hoz haza. De még új anyagból TZ nyilván az idő rövidsége miatt nem volt.

Este hétkor derült ki, hogy szerdán német felmérő Zalánnak. Nagy show volt, mert megkérdezte az egyik anyuka az osztályból, hogy hogyan értelmezem a jelzéseket a füzetben a dogával kapcsolatban. Zalánnak nincs is német füzete. Mármint van, de teljesen olyan, mint amikor hazahoztuk az üzletből, tök üres. Kérdésemre, hogy hová írta fel a dolgozatban levő feladatokat, valami rémlett neki felmérőről….Hát persze hogy sehová sem írta fel. Szerintem nincs is ott az órákon, csak testben, ami elég baj. 

Rossz nap volt ez, na, rossz.....Talán a kegyelemdöfést Tibi adta meg, itt eléggé elszabadult a stessz szintem. Kár, hogy nem volt itthon egy kis Jager….Szerdán elvileg jön vissza a gázóra, 3000 Ft ellenében és aki üzembe helyezné az egész fűtési /meleg vizes rendszert még ismerős is szegről – végről. Ezért Tibi felhívta telefonon az üzembehelyezőt, aki megjegyezte, hogy reméli, hogy szerdán lesz gázóra , mert utána ő teli van foglalva munkával hetekre előre…Hát most nem remek? Mi van, ha fogja magát a gázművek és azt mondja, hogy csütörtökön tudja hozni a gázórát? Akkor hetekre leáll az élet? Szombaton jön a lehűlés és jövő héten már megszűnnek a 30 fok körüli értékek. Eléggé para. Mindegy, talán nem sokág esszük az ideget, mert még holnap délelőtt megjön a gázóra. 

Még volt valami katasztrófa, nem emlékszem mi. Ekkor elindultunk kutyát sétálni és kb. 2 órát oda is voltunk. Ágyba dőltem 10 óra körül és többre nem is emlékszem.
Anyu pénteken megy dokihoz, miatta is nagyon aggódom…olyan rossz előérzetem van. 

SZERDA

Felújítást tekintve a 21. nap. Ma visszatért a gázóra. Meg mondom őszintén, totál érdektelen vagyok már a fűtésfelújítás ügye iránt. Torkig vagyok. Nem tudtam hát örülni a gázórának úgy, ahogy illett volna, sőt, meg sem néztem. Ott van a kamrában, elvan. Visszatért, na és? Ez még nem hozta meg a nagy áttörést.  Volt papírmunka is, nem tudom miféle, Tibi intézte. 

Jött beüzemelő emberke is, az ösmerős, de hát nem volt mit beüzemelni, mert ugye víz az nem áll a kazán rendelkezésére. Nem tudom, hogy a kivitelező főnök ezen mit nem tudott. Az ismerős szerint a termosztátok is bénák, kérjünk programozhatót, ugyanannyiba kerül, mint az az alapdarab, amit kaptunk….Aztán hiányzik még a kéményről valami madártávoltartó, nehogy a kéménybe essen fióka (jövő tavasszal esélyes legközelebb). 

Az új forgatókönyv szerint szombaton kap vizet valahogy a kazán, majd jövő héten valamikor beüzemel az ösmerős a rendszert. Már ünnepelni sincs kedvem. Főleg, ha addig megfagyunk. 

Zalán ma hazajött egy kritikán aluli magyar felmérővel (hogy lesz azt senki nem tudta, bár mondjuk a cimborának 98% lett, úgyhogy nálunk van a hiba) Eléggé sokkolt….eddig el voltam kényeztetve 1-2 hibás , hibátlan tollbamondással…nyár végén is ismételtünk, erre most ez…Nem tudom, hová tenni. A felmérőt soha nem adják ki, így nem tudom, mi volt a gond. Írtam üzenetet a tantónéninek, válaszolt is, negyed ötig szinte bármikor megnézhetem. Milyen kár, hogy negyed ötkor ülök kb. a bringámra, hogy hazafelé karikázzak. Már megint ez a szemellenzős módi, hogy senki nem dolgozik vagy mindenki addig dolgozik, mint ő…..Na szóval az nekem nem jó időpont. Mindegy, majd szülői előtt beugrok, megnézem, elkéreckedek fél órával hamarabb.

 Kiderült, hogy anyu szemét műteni kell szürke hályoggal. Ez nem az a problémája, ami miatt aggódom, egy egészen másik. Elvileg rutinműtét, egy éjszakás kaland a kórházban, de hát na. Nem örülnék, ha matatnának a szememben…

Sétáltunk a kutyával is, naná, immáron a sötétben. Szerencsére a sétányon van világítás, de szokni kell a szemnek, hogy megtalálja az ember a kutyáját….Nem vittük túlzásba, most pajti sem volt, 8-ra hazaértünk. Vízmelegítés , közben vacsora, fürdés, ágy….megint nem kellett ringatni….Csak aztán fél négykor felébredtem és nem tudtam visszaaludni.  Zalán teljesítménye nyomokat hagyott bennem….csak forgolódtam, forgalódtam…Bezzeg, amikor hatkor ébresztett a telefonom, az nagyon fájt… 

CSÜTÖRTÖK 

Rékáék sportversenyen voltak a suli képviseletében, zsinórlabda versenyen (röplapda butítva). Hogy minek, nem tudom, mert állítólag a szabályokat sem ismerték. Hatodikok lettek. Kérdeztem, hogy hatból? Nem, tízből. Zseniális.  Szombaton  hivatalos csapat sakk versenyre….nem is tud szokott sakkozni, úgyhogy fényes sikerek várhatóak. Na mindegy, ha van kedve hagy menjen….!

Felújításilag semmi új, szombaton jönnek vizet vezetni a kazánhoz. Remélem, tényleg jönnek,  majré van és para....

Zalán borostyán leveleket tépkedett és a leveleket szétszórta a suli udvarán, részben a 4b-s lányokra, mert azok meg csúfolódtak….úgyhogy megrovást kapott. Még nem beszéltem az ofővel, hogy most akkor ez osztályfőnöki vagy milyen megrovás.... Na még ilyen sem  volt a családban, gratulálok. A másik gyerek anyukája jobban mellre szívta, én már lehúztam 4 évet ebben a suliban, tudom, hogy túl szoktak ezt és azt reagálni, úgyhogy hamar túlléptem rajta. A felmérők százalékos eredményeim jobban aggasztanak. 

PÉNTEK

Végre péntek....AKár egy falat kenyér.....

Reggel egy hisztériás Rékát hagytam otthon, aki nem találta a tornacipőjét a mai tesihez (tegnap abban jött haza a versenyről) . Sajnos mindez csak fél nyolckor jutott eszébe, hogy tesije is lesz...Később hazatelefonáltam, hárman keresték a cipőt, nem találták meg 10 percen belül, úgyhogy Récike az utcai cipőjében tornázott, ami még mindig jobb, mint mezítláb a tornateremben, mint tavaly történt....

Anyu nem kapott túl jó híreket, bár rosszakat sem egyelőre, további vizsgálatok írtak elő neki. 

Nem is meséltem, Tibi megnézte a magyar felmérőt, tele van figyelmetlenségi hibákkal. Pl. betűket kellett másolni , szavakat, mondatokat és abban is sorra volt hiba....Pedig ahhoz nem kell sok ész. Vagy hát biztos kell, a fene tudja, már nem tudom, mit gondoljak. Ez a fiúcska magától megtanulta a betűket és 20 alatt tök ügyesen számolt, anélkül, hogy tanítottuk volna a tízes átlépésre. Értem, nem kivételes képességekre utal ez, de olyan ügyes volt hat évesen. A számonkéréseken valahogy rendre kudarcot vall mostanában.  

Emlékszem, pont másodikos voltam és év eleje  volt, amikor anyukám egyszer hazajött egy fogadóóráról leforrázottan...."Anyuka, ez a gyerek ennyire képes. " Konkrétan nem tudom már, milyen eredmények voltak ezek, de szerintem "jó" kategória, szóval olyan 80% körüli lehetett. A mindig kitűnő tesóm után 10 évvel anyunak is rosszul eshetett....Aztán végül csak elvergődtem valahogy a felsőoktatásig...Nálunk annyival nehezített a terem, hogy kéttanra írattam.....én viszont sima általánosba jártam. 

SZOMBAT

Reggel tényleg jött a banda, a pocakos fiatal Mikulásom és a társa.  Mielőtt kezdtek volna, még elszívtak egy gyors cigit, láttam az étkező ablakból.  Pedig akkor még nem is tudták, hogy sárkány valóm várja őket benn. Vagy hát lehet, sejtették.  Rohanó kis világunk nem állt le, Tibi kirobogott Rékával a sakk versenyre a Tiszaligetbe, addig nekem pont döntenem kellett, hogy hol fussanak a vízvezetékek, hurrá. Felidegesített a gyerek, mert elkezdett vinnyogni, hogy nem hozta a porszívós fúróját, úgyhogy most nem tudja szétverni a csempét. Vagy hát szét tudja, de akkor por lesz. SZóval nem fogja. Inkább  majd visszajön a jövő héten. Nahát itt elgurult a gyógyszerem, azt hittem a fején verek szét egy csempét. Mondtam neki, itt két gyerek is lakik, olvasta a jövő heti időjárásjelentést???  Keressen megoldást, de olyat, amivel még ma vízhez jut a kazán. Csak lesett, hogy biztos megbuggyantam, nem érdekelt. Megegyezünk valamiben, Pontosan megbeszéljük, aztán ő kitalál egészen mást és visszajön a jövő héten? . Hát persze, bemutatkozom, én vagyok Balekné, aki hideg vízben zuhanyozik és -20 fokig nem igényel fűtést.

Közben a kivitelező forszírozza a fizetést, hahaha...egy fillért nem fizetek, ameddig nem működik kifogástalanul a rendszer. Egyelőre nincs beüzemelve, majd a jövő héten valamikor. Szerdára fagyzugos helyeken éjszaka már fagyot mondanak. Remélem,mi nem vagyunk fagyzugban....

VASÁRNAP

Ma két gyerekkel tanultam egyszerre....Annyit marakodnak, hogy az önmagában idegörlő volt. Hülye vagy, béna vagy, fogd be, fogd be te, Zalánnak miért lehet játszani, nekem miért kell tanulnom, Rékának miért lehet játszani, nekem miért kell tanulnom, most elmegyek inni, csinálok egy tejeskávét, almát ennék, van csoki.....

Zalánnak a matek a legegyszerűbb, a némettel simán cumiztat, a magyarral meg olyan,mintha idegen nyelv lenne neki. SImán leírja, hogy budapest és béla, neki tök mindegy. Ki kellett pótolni a szavakat, hát kipótolta nem? Képek alapján j betűs szavakat írni a ....a gally alá odaírta, hogy ág....az ibolya alá, hogy virág...Másolásban, mondatalkotásban és j/ly területen viszont fejlődik. 

Réka - Zalánnal ellentétben - nem megy le alfába minden órán, figyel, így sem törit, sem termismeretet nem kellett vele tanulni, mert mindent megjegyzett az órán. Megkönnyebbülés volt. 

Ebéd után már nem tanultunk , Réka elment a barátnőjéhez görkorizni pár utcával arrébb (még fura, hogy egyedül közlekedik, de szerintem ideje. Forgalmas úton mondjuk nem kellett átmennie egyáltalán.) Zalán legózott, telefonozott, lement bringázni, elvolt. Én rendbe tettem a hálónkat, elpakoltam a kánikula ruhákat mindkét gyereknél, tegnap már kivasaltam mindent....Végül pakolásztunk még a garázsban, mert lassan elfoglalhatja az autó a kuckóját, de csak lassan, még van ott egy gép és egy halom anyag a felújításhoz. 

Este jöttek a szokásos vasárnap esti előkészületek. 

Nem is mondtam, Zalánék aranyérmet nyertek tűzharcban (kidobós), mind a fiú, mind a lány csapat első lett az iskolák közötti versenyben.  Micsoda elit évfolyam ez!:) Nagy volt a boldogság, majd hozok fotókat. Persze én nem voltam ott, mert a Mestörökkel vérnyomásemelést hajtottam végre, de Tibi legalább fotózott. 

Ja, anyósom szülinapját is szombaton ünnepeltük. Nahát mamának baromi nehéz ajándékot venni, szinte lehetetlen. Főleg, hogy OUZO nem volt a boltban, sem diabetikus csoki vagy bombon....Izzadtam, mint utcalány a templomban. Vagy hogy van az a mondás??  Egyedül küzdöttem, mert a kutya határozottan velünk akart jönni, amikor ajándékért indultunk, úgyhogy végül az lett, hogy Tibi kinn maradt a kutyával, (egyelőre még vizsla sem mehet be) mi Rékával az Intersparban bolyongtunk jó hosszan. Végül valami alma likőrt vettem, diabetikus csoki nem volt, úgyhogy simát választottam, ami baromság, mert inkább diabetikusat eszik vagy semmilyet. Réka megmentette a helyzetet, mert valami kedves szöveges mamás tollat talált, ezt tőle kapta a mama. 

Hát ilyen hét volt ez.