2020. május 10., vasárnap

Csak görbüljön!



Anyák napja alkalmából meglátogattuk mindkét mamát, egyiket szombaton, a másikat, anyukámat, vasárnap. Anyuhoz nem mentünk be, leültünk a kertben a hintaágyra, ő pedig vagy 3-4 méterre tőlünk, maszkban ücsörgött és beszélgettünk egy kicsit. A gyerekek a kert másik részében játszottak, lovaztak, a kutya fel és alá szaladgált, mert imádja a füves kerteket. Végülis jobb volt, mint meg sem látogatni anyukámat, de nem volt az igazi.

Én vasárnap délután kaptam pár kézzel kreált alkotást, amikor már azt hittem, rólam meg sem emlékeznek a csemetéim, brühühü...de végül de. Igaz, házifeladat is volt, hogy valamivel lepjék meg az anyukájukat, classroom megmondta. Tesóm kapcsolatba lépett a helyi virágbolttal (ott, ahol anyu lakik) és kiszállítottak anyunak egy cserép virágot a nevünkben, egy másikat pedig tesómék nevében. Persze anyu nagyon meg volt hatva, nem is csodálom.

Ettől a héttől pedig a boltok visszaálltak az eredeti nyitvatartásukhoz, aki eddig zárva volt, virágboltok, butikok, ilyesmi, most kinyithattak. Ennek ellenére mi egész héten nem voltunk sehol, online rendeltem mindent, ami kellett, jött is a futár szinte minden nap. Járt itt a zöldséges, érkezett új kenyérpirító, Tibinek számítógép alkatrész, és ami még nem is jut eszembe. Ja, igen, a Csíki sör szállítmányunkat is meghozták és elvitték a tavaly elfogyasztott cucc göngyölegét. Zalán szülinapi ajándéka is nagyjából befutott. Az ebédet továbbra sem hozzák ki, ami a gyerekeké, Tibi hozza haza, szerencsére nem messziről. 

Van egy halom elintéznivalóm, ami folyton kimegy a fejemből, ilyen a légkondi szerviz felhívása, hogy jöjjenek ki, mert a légkondi fura hangokat hallat (télen is használtuk olykor, mert percek alatt fűti be a szobát, ami fürdés után jól esik). Aztán nem ártana tervezni a földszintre is egy légkondit, mit ajánlanak. Olyan kellene, ami pollenszűrős, bár Tibi szerint már csak olyan van. Majd kiderül. Zalán tortáját is meg kellene rendelni, persze minecraftosat kért, mi mást. Mit is kell még? Tibi mégis kicserél egy ablakot, amit a múltkor nem, azt is meg kellene rendelni. Zalánnak is kell keresni fodrászt, jól megnőtt a haja. Vagy meglepjük a szülinapján egy hajvágó géppel.... 

Jövő héttől már heti két nap dolgozom az irodából, ami nem annyira jó dolog, de legalább 3 nap még mindig lehetek itthon. Biztos kinyiffannék, ha minden nap meló után kellene átvenni az anyagot a gyerekekkel. Még Réka hagyján, de Zalánnal biztos tanulnánk 3-4 órát minden nap, na ezt nem hiányzik. 

A héten főztem friss sóskából főzeléket, nagyon finom volt. Vajon le kell párolni a sóskát, majd lisztet tenni hozzá, picit pirítani, majd felönteni tejjel és rottyantani egy kicsit. Tettem még bele egy kis sót, borsot és kész. Lehet mixerrel homogénebbé tenni, de a gyerekek így is megették. Ja, cukor is ment bele bőven, szóval nem diétás kaja. Tükörtojással fogyasztottuk. Volt még cukros briós péntek este, ami nagyon jól sikerült, végre készítettem egy kalács tésztát, ami foszlós és könnyű és finom...Legközelebb ugyanebből a tésztából fonottkalácsok lesznek. Szombaton kebab volt nyárson, amit a görög nyaralás emlékei ihletett, találtam is hozzá receptet valahol. Ott egy picit megakadtam, hogy tegyük a befűszerezett húst 6 órára a hűtőbe, mert már elmúlt dél...de egy fél órát így is pihent és az ízek igazi összeérése nélkül is finom lett a kebabom. Paradicsomsaláta volt hozzá fetával, és persze az elmaradhatatlan sültkrumpli. Dubarry szelet is volt a héten, felhasználva az egyik fej karfiolomat. Gennaro Contaldo tanított meg besamelt készíteni egy youtube videóban - 10 dkg vaj + 80 g liszt + 1 l tej + só + bors + szerecsendió + parmezán...hát valami mesés. A besamel és a dubarry is (ha így kell írni...) Vasárnap reggel lángos sült, ami szintén rekord finom lett, egyből eszembe jutott róla, hogy a Balaton parton pont ilyet szoktunk enni és az milyen klassz is, hhhhhhhhh.....

Szombaton kimerészkedtünk a bevásároló központba, elhoztuk az új porszívónkat a MM onine vásárlós részéről és Tibinek nagyon kellett már cipő. Viszonylag sokan voltak a boltokban és én nem bírom a maszkban sokáig, szóval nem volt egy kellemes élmény. Mindenkin volt maszk kivétel nélkül, szóval jófejek az emberek ilyen szempontból. Jó,jó, kötelező, de akkor is. Este osontunk az ALdiba , egy órával zárás előtt...a mi autónk volt az utolsó a pakolóban. Mármint távoztunkkor. Éssss volt élesztő, porélesztő, úgyhogy öröm, boldogság, mámor! ( A kisboltban friss élesztő van húsvét óta, ez a porélesztő afféle jelképe volt az áruhiánynak, de remélem, ezt is el lehet felejteni.) 

Heti menüt még nem terveztem, de chilis bab biztosan lesz, mert azt kértek a gyerekek. Ehhez párolt rizst szoktam főzni. Aztán ha marad ki rizs és szokott, azt megeszi a kutya. Ja tényleg, Fressnapfban is voltunk, elfogyott a kutya fültisztítója. Anélkül meg begyullad neki egy idő után, aztán jöhet a 10000 ftos állatorvos számla, és egy potenciális süket öreg kutya víziója, úgyhogy inkább a heti fültisztítás egyszerűbb. Vettünk egy kis száraz kaját neki és Frolic-ot, mert emlékeztem, hogy ezt Molly kutyám is imádta (piros karikák, száraz kutyakaja). Dió is rácuppant eléggé, úgyhogy jutalomfalatnak kiváló lesz. 

Szóval chilis bab és ha a kutya is hagy még rizst ,akkor lesz egy kis indiai tikka masala vagy valami ilyesmi - üveges szósz + csirkemell. Natúr szelet és meggymártás?  Mini pizzák? Szalámival és sajttal? Csirkepaprikás tésztával? Tojásos nokedli salátával? Mondjuk, salátát nem vettem. Carbonara? Elég nemzetközi az itthoni konyha, nem mondom. Ez a véletlen műve. 

Rékának nyomnia kellene a szolfézst, jött e-mail a zenesuliból, hogy az alapvizsga, ami zárja 4 éves szolfi tanulmányait,  meg lesz tartva még idén, mégpedig redmentán (ez rossz ómen). Pedig reménykedtem, hogy őszre tolódik. Réka nem esett kétségbe, szerintem még elő sem vette a feladatsort, amit megküldött E. néni.....Az biztos, hogy ha sikerül, pezsgőt bontunk és megünnepeljük, nem tudom elmondani, mennyit szenvedett Réka a szolfézzsal az elmúlt 2 évben. Vagy 3.
Mindig hétfőn tartották nekik fél öttől- hatig, olykor negyed hétig...sötétben ment télen, sötétben jött, kísérni kellett, érte menni a suli kapujáig...Idén már annyit lógott RÉka, hogy a zenesuli igazgatója megszólított (ismerős), hogy nem kellene ennyit, izé, mert még nem engedheti záróvizsgázni. Remélem, még egy kis hajrá, még egy kis befektetett energia és ezen is túl lesz/leszünk. Ez az egy tantárgy egyébként, amihez halvány lila gőzöm sincs és írtam már szolfész tesztet, 20/0 pontosat, Réka nagy derültségére. De örülnék egy ketteskének is, csak görbüljön!