2023. március 16., csütörtök

Amíg megy a Fradi meccs....

 

- Tart a diétám kb. 7-8 hete, fogytam is kb. 6 kg-ot, bár most megállt a heti 1 kg átlagos hájolvadás és tartom a súlyom....Remélem, átmeneti a dolog,  lehullik még rólam pár kilócska nyárra. A diéta egyébként Pünkösdig tart a tervek szerint, utána már csak fenntartás lenne. Lenne, merthogy ki tudja még, meddig jutok. Remélem, sokáig. A lényeg, hogy töredékét eszem annak, amit eddig, cukrot egyáltalán nem (kivéve a tejhabos kávémat ebéd után, amely kap egy kockacukrot). Segítségül hívtam a Sz. Rómeó féle shake és tabletta rendszert, bár nem egészen úgy szedem, ahogy az előírások mutatják - hát nem is én lennék. Napi két shake helyett én csak egyet iszom, mégpedig vacsorára, bár ha nagyon éhes vagyok, akkor tízóraira is tudok inni egyet. Előnye, hogy semmilyen mellékhatása nálam nincs és nagyon finom pl. a sacher tortás és a sós karamellás is. Jéghideg tejjel élvezettel elszopogatom. (Idáig jutottam, hogy ráfanyalodom egy fogyis shake-re....)

Igyekszem szénhidrátot sem enni, főleg tehát zöldségek és fehérje az, ami a torkomon lecsúszik, de reggelire eszem egy kis TK sokmagvas kenyeret. A Tesco-ban van olyan, ami a leírás szerint adalékoktól mentesek, de a kis pékségekben is kapni.  Ami kezdetben nehéz volt, az az éhség elviselése, szédültem, remegtem, minden bajom volt, de ez két hét alatt kb. elmúlt teljesen. Azóta igazából tök jól viselem. Ugyanúgy főzök a családra, de azt is meg lehet szokni, hogy nem eszem az ételből.... Majd én jóllakom az illatával.....Vagy nem, és csipegetem belőle, mondjuk a húsból, de csak salátával. 

A legszigorúbb napom a hétfő, amikor reggelire egy kis adag zabkását eszem zabkorpából és tejből, chia maggal vagy pár falat banánnal. Ez ugyan nem diétás, mármint a banán, de finom.  A zabkását is szeretem, ha lesz friss málna vagy eper egyszer, még jobb lesz. Egyelőre mandulát, vagy egyéb magokat nem eszem hozzá. 10 óra után jön a shake, ami két dl tejet tartalmaz. Ha iszom, olyenkor később van ebéd, csak 1 óra tájban. Ha nincs shake, akkor délben ebéd. Ha éhes lennék, ehetek egy almát. Ebéd ch mentes vagy szinte mentes, sült hús vagy sonka és zöldsaláta, saláta, az öntet leginkább túró, cottage cheese, natur joghurt.  Rá egy órával vagy ha nagyon álmosodom,  előbb, megiszom a kis tejeskávémat sok tejhabbal, 1 édesítő (sztivia) és egy kockacukor is dukál. Uzsonnára tükörtojás minimális olajon és zöldsaláta, káposzta, uborka, paradicsom, amit találok, zöldség bármi és minden.  Ha megkívánom, egy kisebb adag tonhalas pennét is kavarok ch csökkentett tésztából.  Uzsonnára itthon vagyok. A vacsi nekem shake valamikor 7 tájban és sok folyadék, de semmi más.....Hát ez nem sok. 

Ami még fontos volt, hogy az esetleges gyorskaját kerüljem minden áron, ami nagyon nehéz, mert imádom sajnos a pizzát is, a McRoyalt és a Burger King több finomságát stb stb, de ezek most tiltólistások egy az egyben. Szóval megrendelem, átveszem, aztán várom, hogy minél előbb tüntessék el a gyerekek, ha már ezt kívánták.  Nagyából kéthetente rendelünk, de igyekszem minél ritkábban és minél kevesebbet. A Burger King még újdonság,

Nem egyszerű, jelentősen háttérbe került a kaja, pedig én szeretek enni és finomakat enni. De hát ki nem? Most hétvégén főztem egy isteni vörösboros, gombás, hagymás ragut anyósomtól kapott tápmentes, mindenmentes húsból....hát hét nyelven beszélt....persze ettem belőle, csak a krumplipürével bántam csínján...Illetve kisebb adagokat is eszem hétvégén, amikor kicsit lazább a szigor. Azért a város szélén, egy többezer m2-es raktárban+irodában, ami tele van illatos faanyagokkal nem nehéz diétát tartani, sehol egy bolt, piac, étterem vagy büfé. Itthon viszont tele a hűtő zöldségekkel.....hát csorog a nyálam olykor illetve a gyerekeknek kell sütni sütit, lángost, tartalmas ételeket. Igaz, idén a fánk szezon kimaradt, mert nem tudtam volna megállni, hogy ne egyek belőle....

Közben lassan vége a Fradi meccsnek, és bár továbbjutott a Leverkusen, ahogy az várható volt, de szép menetelés volt. Drukkolunk, hogy jövőre is átélhessük ugyanezt vagy még jobbat. Ráadásul jön a két válogatott meccse az észtek és a bolgárok ellen. Hajrá, hajrá! A csapatnak gratula, a szurkolók előtt is le a kalappal!!!

Zalán esete a rómaiakkal

 

Van a jelenet a Brian életében, amikor a rómaiak ragozni tanítják Briant, aki felfesti a város falára, hogy "Rómaiak, menjetek haza!", de persze totál hibásan. 

https://youtu.be/iCWau8e_ZDk

Sokszor eszembe jut ez a filmjelenet, amikor Zalánnal tanulunk. 

Egy példa. Magyar mondatokat kell németre fordítani.  Zalán persze teljesen passzív és érdektelen, de másnap dolgozat, úgyhogy muszáj nyomni egy picit.

Bosszankodunk a rossz színházi darab miatt.

Zalán: Wir haben...

Én: Jelen idő....

- Wir ärgern....

- Színházi darab?

- Die....

- Hogy van a színház?

- ..... der Theater

- Majdnem.

- Das Theater

- Darab?

- Stück?

- Rakd össze!

- Die Theaterstück?

- Stück milyen nemű?

- Semleges, gondolom.

- Akkor?

- Das Stück.

- ----

- Das Theaterstück

- Oké.

- Wir ärgert....

- Micsoda?

- Wir ärgern.......an.....

- Khm...

- Wir ärgern .... nem tudom, nem tanultuk a vonzatát.....über?

- Igeeeen...

- Wir ärgern über das Theaterstück 

- Mi hiányzik?

- Szerintem semmi.

- ...

- Wir ärgern .... sich.... uns.....über das Theaterstück

- Rossz?

- Wir ärgern uns über das schlechte Theaterstück.

- Ja, az lemaradt, hogy a könyvtárban...

- Mivan???

- In...im....in der Bibliothek.

- Ez az.  Múlt időben?

- Na neeeee.......


Ui: persze vannak olyan mondatok is, amiket kivág elsőre hibátlanul. Ezt muszáj hozzátenni. :)