2019. április 27., szombat

Szombati buborékok



Elolvastam tegnap az előző bejegyzést, hű, hát elég érdekes hangulata van….Egyáltalán nem ilyen kedvem volt, nem tudom, hogy lett ilyen a bejegyzés. Én biztos nem olvasnám magam, egy ilyen poszt után...ijesztő, komolyan!

1) Péntek van. Ismételten elfáradtam. De mindjárt nyomjuk a GOT maratont, úgyhogy izgi...


2) Húsvétkor leégett a Notre Dame tetőszerkezete. Most arról ne beszéljünk, hogy szándékos volt vagy véletlen, nem tudhatjuk, valószínűbb, hogy nem volt véletlen. Amennyi véletlen tűz volt mostanában francia templomokban…Hogy újjá kell e építeni, szerintem nem kérdés, hogy milyen anyagból, az megint más. Én spec. nyitott lennék minden megoldásra. Ettől nyilván meg lehet botránkozni. Ezt is megértem. Valahol olvastam, hogy egész erdőnyi faanyag kellene a tetőszerkezet újjáépítésére. Aki sajnálja rá a faanyagot, az nincs tisztában, hogy milyen mennyiségű prémium faanyag vándorol nem kamionszám, hanem teherhajószám akár Japánba, Kínába, Távol-Keletre évente. Nem a Notre Dame miatt lesz az, hogy eltűnnek az erdők...


3) Még öt hét a suliból. Réka töri Tz-jét elhalasztották május 1 utánra, csütörtökre, így a hétvégén talán lesz idő felkészülni. Ez jó. Csak ne lenne ilyen fájdalmasan rossz a könyv. Ez borzasztó….Fogalmazást kell írni Augustusból és Julius Caeasarból...hurrá! Egész jót írt, mondjuk.


4) Zalán kapott a szülinapjára egy kerékpárt. Először használtat néztünk ,mert 1-2 éven belül úgyis kinövi a 24-est is, plusz még nem tud eléggé vigyázni a dolgaira, de persze neki semmi nem tetszett. Az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy élénk színe legyen. Végül egy neon narancssárgát hoztak haza a Decathlonból az apjával.  Kérdeztem is Tibit, hogy nem kapunk árengedményt? Ezt már a második bringa egy hónapon belül. Úgyhogy szülinapi ajándék kipipálva, pont egy hónappal a szülinapja előtt átvehette. Egyébként nagyon vagány. Egy gond van, szerintem jövőre kinövi. Tibi optimista, szerinte majd jó áron fogjuk tudni eladni. Szóval, ha jövőre fiú 24-es bringára fáj a foga valakinek, narancssárga, szóljon! Szerintem jól fog járni. 


5) Mesélte Réka, hogy a nyolcadikosok tegnap írták az utolsó matek tz-t általános iskolai történetükben. Mondjuk, kicsit korainak tartom, bár Zalánék is befejezték a matek anyagot, már csak "mélyítenek". Mesélte Réka, hogy tantermet cseréltek a nyolcadikosokkal, akiket valami speciális aura övez most már , hetekkel a ballagásuk előtt. Ők a nagyok. A majdnem gimisek. Szóval a lényeg, hogy mindenki vadul készült a szünetben a TZ-re,Réka meg nem értette, hogy miért vagy hogy??  Mert mit lehet matekra készülni??? – kérdezte csodálkozva tőlem. Majd rájön idővel. 


6) Húsvétkor tojást is festettem. Nem is figyeltem a boltban, milyet festéket veszek, valami sárga zacskó volt , rajta pár nyúl….Kiderült, hogy ampullás és a használati utasítás olvasatán elfojtottam pár húsvéti cifra káromkodást. Aztán lenyugodtam és rájöttem, hogy nem az ördögtől való az egész, csupán nejlon zacskó kellett, abba önteni bele a festéket, meg némi vizet, ja és a tojást is, ha már festeni akarok és még főzni x percig az amúgy addigra már főtt tojást…Zalán azon kuncogott, hogy az egyik tojás teteje kimaradt a buliból és eredeti színben pompázott. Hát na. Matricák csak anyukámnál voltak, de Réka azokat sem ragasztotta fel csak a saját tojására. Hogy minek egy lánynak hímes tojás, ne kérdezzétek, nem tudom. Talán nem akar semmiből sem kimaradni.


7) Apósomnál szombaton kisbárány született. Az anyabárány nem nagyon tudott mit kezdeni vele, első gyerek, meg minden, úgyhogy apósom megfejte az anyukát, cumisüvegből etette a picit. Hatalmas élmény volt, hogy Réka is megetethette. Én meg közben azon drukkoltam, hogy vajon megmarad e ez a csöpp állat, akkora volt, mint egy macska…Először fel sem állt, csak feküdt és aludt ,ami csak azért gond, mert úgy nem érte fel a cicit, nem tudott enni, az anyja meg nem feküdt le mellé. Még nem mertem felhívni anyósom, hogy megkérdezzem, mi a helyzet. Remélem, már megerősödött és vidáman szaladgál.


8) Egyébként ugyanitt az összes lány macska is anyai örömök elé néz, úgyhogy …jaj….


9) Ma húsvéti foszlós kalácsot tervezek sütni, végülis múlt héten volt húsvét, nem gond.


10) Egyébként nálunk egyáltalán nem hagyomány , nem is volt a húsvéti kalács, és itt a sósra gondolok, amivel a sonkát szokták enni. Viszont az édes változatát jó lenne elsajátítani tökéletesre, mert nem túl bonyolult, cserébe finom.


11) Természetesen nem sütöttem pénteken kalácsot, hulla voltam, sőt, nem is főztem, bár volt még kaja a hűtőben, hála anyunak. Viszont végignyomtuk az negyedik évadot és már az ötödik jön, juhúúú...

12) Múlt héten Tibi kerékpárja mellett pórázon futott a Kutya, amikor megszólított egy fazon, hogy nem zavar e bennünket, hogy szabálytalanságra tanítjuk a gyerekeinket. Éppen 20 méter választott el a Tiszaparttól, ahová tartottunk, tehát nem az volt, hogy emberek közé vittük volna, vagy forgalomba. Tény, hogy szabálytalan kerékpárral kutyát vezetni. Ha én minden embernek beszólnék, akit szabálytalankodni látok úton útfélen, már régen vagy megvertek volna, vagy ebből állna az egész napom. Bizton ilyen napja volt, kedve volt észt osztani, nekem meg olyan kedvem volt, hogy utána szóltam, hogy a saját dolgával foglalkozzon! Egyébként nagyon szépen jön pórázon a kutya Tibi mellett, nem húz, de tisztában vagyok azzal, hogy a Kresz mit ír elő.

13) Itt jegyzem meg, hogy kerékpárral át szoktam hajtani a zebrákon, a kerékpár sávon, ha csak sima zebra van, ott nincs pofám. Ha már szabálytalanságról van szó. 

14)  Réka nem akar tanulni, talán nem vette észre, hogy vége van a tavaszi szünetnek. Hajaj, nehéz lesz ez a május....Kapott a múltkor egy egyest technikából, mert rövid lett a fogalmazása a Szabadság-szoborról (New York). Eszem megáll. Szerencsére, ki lett törölve, mert megírta az egy oldal A4-t és felolvasta az osztálynak. Hogy hogy jön a technika a szoborhoz, azt el tudom képzelni, ha muszáj. Mi annak idején késsel kulcstartót faragtunk, fűrésszel fűrészeltünk és műszaki rajzoltunk, legalább felső tagozatból ezekre emlékszem. Zalánék még ragasztanak főleg mindenfélét. 

15) Na diktálok egy oldalt Zalánnak, tollbamondást....És még nem is főztem ma semmit. Éjjel a hétvége!