2023. április 15., szombat

Húsvét 2023

 

Az idei húsvétra sok minden árnyékot vetett, csak az első volt az időjárás. Csütörtökön nálunk is sűrű pelyhekben hullott a hó. Hát nem ezt akarom látni áprilisban, az biztos. Ezzel együtt minden sárgabaracktermésre keresztet is vethettünk....Szerencsére a cseresznye és a meggy otthon anyunál megúszta. Barack idén harmadik éve zsinórban sztrájkol. Bár, szegény, nem ő tehet róla, igazán. 

Ennél nagyobb bánatot okozott anyu "behívója" a kórházba húsvétot követő szerdán, ami miatt feszült volt az egész család. Anyu biztosan, de én is eléggé bemajréztam. Ráadásul a majrésan könnyebben felhúzom magam, bár próbáltam elengedni, amit csak lehetett. Anyukám pl. nagyon csodálkozott, hogy miért nem sütöttem bejglit, szerinte húsvétra sokan sütnek....Mindezt azután, hogy csak a kedvéért sütöttem a buktát, volt még almáspite, répatorta, sajtos rúd és kakaóscsiga is. Hétfőn sütöttem egy további boci sütit is, az a kakaóstésztás túrós finomság. Én szeretek sütni-főzni, de azzal sincs gondom, hogy bemegyek a cukrászdába, rendelek 1 kg pogácsát és 10 isteni habos szolnoki islert és megspórolok sok-sok óra sütésfőzést.  

Kellemetlen tényezője még a húsvétnak a kötelező rokonlátogatás, olyan is, amihez nincs kedve az embernek. Tibi elvileg egyedül ment volna locsolkodni, ámde inkább ment az egész család, nehogy már csak a fiúk kínlódjanak. A locsolkodás nálunk nem divat, de a szűk családon belül azért még sor kerül még rá, hol vízzel, hol kölnivel, lehetőleg orgona vagy jázmin illattal....Számomra szép emlékeket idéz, amikor húsvét hétfőn estére mindenféle pacsulitól bűzlik a fejem. Van abban valami klassz retró. 

Tesómékkal és anyuval a vasárnapi napot töltöttük volna, ámde tesóm vasárnap reggelre lebetegedett, láza volt és kapott antibiotikumot is, úgyhogy lefújtuk a családi murit. Mi azért kilátogattunk anyuhoz, kentem a sonkás szendvicseket, elrejtettem 18-18 db csokit a kertben a gyerekek örömére (Diónak minden baja volt, mert a tojáskeresés idejére kizártuk a kertből) és örültünk, hogy legalább délután nem esett az eső és elviselhető volt a hőmérséklet. 

Hétfőn kacsaebédre voltunk hivatalosak Tibi tesójáékhoz és bár már integetett felénk a másnapi munkanap réme, azért klassz volt a húsvét hétfő, a kacsa isteni volt és bár a diétát próbáltam tartani, itt lecsúszott jópár csokitojás és nyussz is.....jajjj....

Azóta véget ért a tavaszi szünet is, szerdán irányba vették az iskolát a gyerekek....Rékáék csütörtökön és pénteken is kompetenciát írtak és mostanában sokat nosztalgiáznak, milyen volt tavaly ilyenkor, mikor lassan szállingózni kezdett az infó a továbbtanulásról.  Régen volt, mintha évekkel ezelőtt történt volna az egész felvételi hercehurca. 

Zalánék készülnek a suli gálára, ami hosszú évek után - 3-4  - újra megrendezésre kerül és minden osztály valamilyen műsort ad. Örökké tart kb., mert 16 osztály van, huszonakárhány műsorszám és másnap péntek, vagyis tanítás...szóval leszívesebben el sem mennénk, de közben kíváncsi vagyok az osztályra és egyébként a többi gyerkőcre is. Innestől fogva pikkpakk nyári szünet lesz, csak még addig írnak ezer témazárót és felmérőt. Aztán a tavasz is csak nem marad el idén, reméljük.....napsütés, kirándulás, túrázás, kilátók, várak és erdők....











Idei kelttészta - szilvalekváros, de főleg nutellás csomagok (bukta)

Tojáskeresés nem maradt el, bár már nagyon öregek hozzá a gyerekek. Ennek ellenére két perc alatt összevesztek, mert Réka sokkal szerencsésebb volt a tojáskeresésben....







Csokiiiiii