2016. január 20., szerda

Növésben levő szervezetek



Hétfőn délután leült mellém az öltözőben az egyik óvónéni, hogy  hagy dicsekedjen már, Zalán feltünően ügyes az úszáson. Néhány tempót már tempózik a víz alatt, úgyhogy szerinte nagyon gyorsan meg fog tanulni úszni. Általában körbe körbe lubickolnak a gyerkőcök a tanmedencében a két oktatóval, gyakorolják a láb és kartempót, aki pedig ügyes, engedik úszkálni pár tempót. Persze levegővétel nélkül. Nem említettem neki, hogy járunk külön-úszni is, nem is úgy nézett ki a helyzet, hogy tudna róla. Én örültem, nem véletlen egybeesés lehet, hogy két "Gyuris" óra után látványos a fejlődése...

Délután Réka közölte a suliban, hogy kiosztották a matek dogát, 98% lett. Megdicsértem, hogy az tök jó (még jobb a 100%, sajnos ezt nem tudom elfelejteni). Hazafelé battyogva eltűnődött, hogy lehet, hogy mégis 97% az vagy 96....de nem, mégis inkább 97. Na mondom, mire hazaérünk, tán el is fogynak a százalékok?  :) A tájékoztató be volt szedve, azt hiába is néztem volna. Azóta sem derült ki a pontos százalék érték. Végülis nem fontos. Kicsit füstölögtem később a zuhany alatt, a füzetben talált javítás (81-20=41  61 ) , ez volt Réka egyik hibája - elgondolkodtatott. Ez mostanában jellemző Réka hibáira, már ha vét egyáltalán.  

A magyar dolgozatok eredménye még mindig rejtélyes. Hétfőn a suliban É. tantónéni szólt Rékának, hogy az egyik dolgozatának második oldala hiányzik. Mire leánykám rávágta, hogy izé, az otthon van....Erre a tanítónéni -  feltételezem -  megkérte, hogy ugyan legyen már olyan jó és hozza be a suliba  másnap. Réka meg rábólintott. AMikor ezt Réka elmesélte nekem, olyan nevethetnékem támadt. Szóval az a lap, amit összegyűrtem és Réka a kukából bányászta elő, tényleg a dolgozat volt!!!! Ünnepélyesen megfogadtam, hogy legközelebb az évzáró után gyűrök össze és dobok ki bármit is, aminek feladatlap vagy dolgozat szaga van... É. néni egyébként megjegyezte, hogy nem kell kivasalni. :) A dolgozat már hétfőn is az olvasás füzetben lapult, leánykám azonban nem figyelt eléggé, amikor erre felhívtam a figyelmét. MIndegy, kedden bevitte. Legalábbis remélem, nem is beszéltünk róla tegnap. 

Tegnap jött az értesítés, hogy a Zelk Zoltán versenyt lefújták, mert túl messze van (most meg nem mondom, pontosan melyik városban, valahol Északon :)) és mert nem készült rá senki. Csalódottságom nem volt a mérhető régióban (mármint olyan kicsi volt). Igazából megkönnyebbültem. Mindössze egyetlen főt vitt volna a tanító néni....féltem, hogy Réka csalódott lenne, ha mást választ É. Hogy megtanulta a verset, olyan hosszút, mint még soha, mindenképpen klassz dolog, örömét lelte benne és imádom, ahogy szavalja. Már teljesen az "övé" a vers, semmi könyvszagot nem érezni. Majd elmondja az osztálynak és később is felhasználhatják a verset.

Zalán újabban a saját ágyában alszik. Volt egy ilyen rohama az ünnepek alatt is, de gyorsan visszatért közénk. Mostanában viszont sorozatban a sajátjában alszik el és ott is ébred. Kíváncsi leszek, hogyan alakulnak a továbbiak, főleg a hétvégén. Hatalmas lett az ágyunk, ici-pici pontocskák vagyunk benne Tibi és én. :) 

Az alvás mellett az evés terén is vannak jó híreim, az utóbbi időben igen jó étvágynak örvendenek a csemetéim. Emlékszem, amikor Zalán beteg volt novemberben, vagy 18 kg volt vagy 19...inkább 19. Most, két hónappal később 21-en is felül van. Ami két hónap alatt egész jó. Ugyanígy Réka is 23,4-ről 25 fölé tornázta fel magát. Az klassz, amikor versenyt esznek egymással, olyan jó nézni, ahogy falnak. Ezért érdemes főzni rájuk, sokszorosan megtérül. Az elhízás veszélye természetesen továbbra is igen-igen távoli...

Viszont az is egy tapasztalat, hogy mostanában az a szokásos mennyiség, amit főzök/sütök, kezd kevés lenni. Valahogy át kell magam állítani nagyobb porciókra. Nagyon ritkán tudok főzni két napra (inkább csak levest), mindent felfalunk. :) Kezdenek a gyerekek értékelhető mennyiségeket enni, főleg Zalán. És még csak hat lesz, mi lesz velünk a kamaszkorban?  Van egy sejtésem. Réka inkább csak csipeget, de ha fogára való van, pl. csirkecomb, gyros, csirkepöri, akkor azért a tányérja hamar ürül. Lassan egy kiló hús alatt el sem kezdek főzni. Vagy kettő?? 

A karácsonyfa még áll, de a hétvégén tervezzük lebontani. Nem hullik a tűlevele, az szentigaz, de valahogy az ágai le vannak konyulva. Este azért még mindig látványos és  a szoba dísze, olyankor nem is tudnék hozzányúlni....Kicsit még kivárok, de 1-2 hét múlva már tavaszi virágokat szeretnék venni, jácintot, nárciszt, egy-egy csokor tulipánt, tavaszváró illatos szépségeket....