2017. január 20., péntek

Vegyes

Reggel azzal ébredtem, hogy de jó, nincs suli, hurrááá! Aztán kissé keserűbb lett a szám íze, mikor a kótyagosság elillant a fejemből (bizonyos szinten) és ráébredtem, hogy viszont dolgoznom azt kell….Azért sokkal jobb így, mennyivel könnyebb! Ezért nagyon nem várom, amikor már Zalán is iskolás lesz…..Azt sem, hogy jövő héten kezdődik a Törpsuli, de majd lesz valahogy. Végigüljük, jófiú lesz Zalán, aztán hazajövünk. Illetve én majd rohanhatok Réka után edzésre.

Rékának eltűnt a múlt héten a környezet könyve. Kerestük itt és ott, felforgattuk a lakást (bár éppen egész rend volt), de nem lett meg. Az osztályból sem jelzett vissza senki, hogy megtalálta volna. Szóval rendeltem egy másikat. Ez már a második könyv ebben a tanévben, amit elhagy a csaj. Persze a tolltartó sem lett meg, bár az állítólag a táskájából tűnt el. Nem tudom, mert ott volt mellette a telefonja, ami azóta a fehérneműs fiókom állandó lakója, azt nem vitt el senki. Elképzelhető ilyen? Szóval Rékának, hogy ha még egyszer az iskola folyosójának közepén találom a táskáját, nyitott állapotban….nem is tudom, milyen büntetést kap, de az biztos, hogy megemlegeti. Vigye be a napközis terembe, ha már oszlik a tömeg (ha van egyáltalán). Nem érdekel, hogy tilos, üzenem a tantónéninek, hogy nem tudok több tankönyvet vagy tolltartót venni a gyerkőcnek, viselje el a táskáját a termen belül.
 
A hosszú hétvégére 4 oldal matek házit kaptak. Németből elvileg képben vagyunk, de azt ugye folyamatosan görgetjük, ismételjük, úgyhogy az már mindennapos a tanulnivalók listáján. A ragozott igék helyesírásával azért meggyűlik a bajunk, úgy látom, kell a gyakorlás. Sajnos. Más háziról nem tudok, bár biztos van, ott figyel pl. a környezet, amit már múlt hétvégén sem néztünk át, mert ugye könyv nélkül bajos a dolog.

Tegnap megírtam a 2010-es Zrinyi matekot hibátlanra. Olyan büszke voltam magamra!!! Igen, a harmadikost írtam. Egész pontosan a megyeit. 25/24 lett igazából, az utolsó feladatra már nem volt energiám, amikor megláttam, hogy vagy 8 sor maga a feladat. Réka is jó lenne, ha ilyesmit tudna, de úgy néz ki, nem nagy ász matekból, már látom. Ügyes, ügyes, könnyedén ötös - egyelőre -  de nem kiemelkedő a logikája (vagy ami ehhez kell), nem ez az útja. Nyilván a gyakorlás lendítene rajta, de van az osztályban olyan gyerkőc, aki ismételni tudja az én teljesítményem, nem azért, mert 40 éves, ő sem lehet sokkal több 9-nél….. Persze nézzek tükörbe, miből voltam én valaha kiemelkedő életemben? Iskolai szinten? Semmiből, aztán mégis itt vagyok. Legjobb teljesítményem egy középiskolai történelem verseny, én írtam a legjobbat az osztályból. Csak azért nem az évfolyamból, mert a másik osztály ismerte előre a feladatsort. Na mindegy. Az a lényeg, hogy ügyes, vág az esze a leánykámnak. 

 Állítólag eltávolították azt a napközis tanárt, aki napközi időben az egyik kisfiúnak adta ki a fegyelmezés feladatát. Az volt a dolga, hogy aki nem tanul, annak levegye a szorgalmát a táblán. Volt, akit sikerült kettesig letornázni, csak mert némán bambult maga elé a szerencsétlen, fáradt kisdiák. Egy szót sem szólt, csak éppen nem írt vagy számolt, gondolkodott. Ezalatt tantónéni nyomogatta a telefonját. Hát nyomogathatja máshol. Persze nem emiatt rúgták ki, volt rá panasz bőven.


A gyerekek fánkot kértek, úgyhogy ma este ismétlés volt. Finom lett, de szalag sehol. Még annyi sem, mint a múltkor. Nem baj. Hozzá nyírségi gombóclevest rittyentettem, holnap vasi pecsenyét készítek ,ahhoz beáztatom a husit este, holnap csak sütni kell. Fánk….nem csodálatos már maga a szó is? Ahogy kimondom, elönt az az érzés, ami egy baracklekváros fánk bekebelezése során érezni szoktam. Fánk. Az egyik legszebb szó.  Na mondjuk, március elején alapítványi bál és még nem vettem ruhát….Aztán meg majd megsértődöm, ha tehénnek néznek és esetleg XL-es ruhákat akasztanak le nekem a vállfáról….

Rékának furulyavizsga ma délután. Rettenetesen sokat gyakorolt rá, talán fél órát egész héten. Mondhatni, hogy erősen lámpalázas.  Azt mondta, jól ment a zongorás próba kedden, nagyon szépen szól a furulya és a zongora együtt. Én azért látom rajta, hogy már a fuvolára fáj a foga, szokott „légfuvolázni”….Hát nem tudom, ha abból is annyit fog gyakorolni, mint a furulyából, ugyan, mi értelme van. Persze csinálja, ha szeretné….első évben talán még nem kell megvenni a hangszert. Asz egy picurkát drágább, mint a furulya volt. Ami a furulyát illeti, annak lőttek, mert a tanárnő bejelentette, hogy félidős terhes a NEGYEDIK gyermekével. Nem tök jó? Meséltem Tibinek, mi volt az első reakciója? Na kitaláljátok? Várok……..


Tibi: Mivel foglalkozik a férje??? Mi a foglalkozása, hogy el tud tartani négy gyereket???
Jellemző. Én bezzeg arra gondoltam, hogy milyen jó neki (R. néninek), három szép gyerek mellé (már mind iskolás) jön egy negyedik. Nekem teljesen elég ez a kettő, néha még soknak is érzem (pedig nem, csak a 24 óra kevés egy napra) ….de azért egy pici baba....Ha idepottyanna hirtelen, semmi 9 hónap.....Az az illat, a pici ujjacskák, az azért annyira kimondhatatlanul jó. Megnőne ő is, értem én. Ezért mondom, hogy nekem elég ez a kettő és a víz kiverne, ha terhes lennék, mert az ugrik be rögtön, hogy mennyit szenvedtem ,mire megszülettek és nem elsősorban a szülésre gondolok (bár, de, is....) Nem fenyeget a teherbeesés veszélye, öreg tyúk vagyok már, csak végigvezettem a gondolatmenetet….

Szóval R. néni várandós, még ki sem mertem számolni, hogy vajon június elejéig kihúzza e még egyben a kisbabájával, vagy hogy lesz. Elvileg, 36 hétbe belefér, de ha visszagondolok, hogy én már 30 hetesen is ötször meggondoltam, mikor látogassam meg a fénymásolót….

Hát ennek a hétnek is vége. Elfáradtam, mint egy teherhordó szamár, ahogy Vitéz László mondaná. :) 
Biztos van egy halom félreütésem, de nézzétek el nekem....