2014. augusztus 11., hétfő

Ami lemaradt...2. rész




Mire a kastély pénztárához értünk,  teljesen összezavarodtam, hogy a mi családunkból ki mit szeretne és kinek mit érdemes lenne megtekintenie a Festetics-ék kínálatából. Tibi azt hajtogatta nekem, mint egy végtelenített magnószalag, hogy a kastélyba fölösleges jegyet váltani, azt a gyerekek még nem fogják értékelni. Ezt mondjuk, nem egészen értettem, már miért ne értékelnék? Nyilván nem esnek hanyatt a többszázéves bútorok előtt, nem fogják felismerni minden egyes stílusirányzatot valamint a F. család összes tagját a festményeken...de azért eszembe sem jutott, hogy unatkoznának. Ugyanakkor váltsak e jegyet valamennyi helyszínre? Az nem húzós anyagilag? De akkor mit hagyjunk ki? Mindegyikre kíváncsi lettem volna. A kocsimúzeumot? Arra volt Tiborom leginkább kíváncsi.

Közben egy előttem sorban álló asszonyság kishíjján szívrohamot kapott, amikor a pénztáros kiszámolta neki, hogy férjestül együtt 7000 forintot kóstál a belépőjük. Ez is bezavart. Mire jómagam a pénztáros elé járultam, addigra egyszerű  lett a képlet, ugyanis elmúlt 17 óra, hat órakor pedig bezárt a bazár, szóval egyedül a kastély megtekintésére váltottunk jegyet, kedvezményeset. Tibi forgatta a szemeit nem gyengén. Végül teljesen jól sült el a dolog. A gyerekek (APG után szabadon) nagyon is képben voltak az Eszterházy (csak viccelek) kastéllyal kapcsolatban. 10 éve még valami posztó papucsban (vagy az nejlon zacsi volt??) slattyogtunk végig a termeken, most a saját kis szandinkban. A gyerekek persze nem illedelmesen sétafikáltak egyik helyszínről a másikra, ó, nem, attól távol voltak. Viszont kárt sem tettek semmiben és meg sem botránkozott rajtuk senki, úgyhogy rendben volt minden az én szememben. 

Szerintem a könyvtár tetszett nekik a legjobban. A hatalmas földrajz könyvekkel, titkos ajtókkal. Fotózni nem lehetett, csak külön engedéllyel, olyanunk meg nem volt, hát inkább csak a kertben fotózkodtunk. 












 Na igen, a második kedvenc a szökőkút volt. Hat bivaly talán távol tudta volna a gyerekeket attól, hogy belenyúljanak. De egy sem volt sehol éppen akkor. 


Fura gipszben látni, a jót olyan könnyű megszokni....







Zalán durván belemozdult, de semmi baj! :)











RékaPóni








Egyedi sorozatképek a fiúkról....szerintem nagyon vicces....bruhhhahha.....


Az én szerelmem, Tiborom....Olyan  szép ember, hát nem? :)

Este a vacsoránál játszotta a zenekar a "Balatoni nyár" című klasszikus dalt, amin kelllő alappal mindig bőgni tudnék, kivéve télen. Akkor nem tudom eléggé átérezni a dal üzenetét bizonyára. Most sem itattam az egereket, még elsóztam volna sültem, meg hülyének is néztek volna.....csak lógattam egy picit az orrom. Megint csak elmúlt egy nyaralás....a macska rúgná meg!

Este ezer szúnyog hegedült a fülünkbe, míg a teraszon hűs pezsgőt kortyolgattunk ( végre megtaláltam a welcome drink kupont, no). A gyerekek azon tanakodtak, a hasas macska, ami napokon át bejárt a szállodába (kóbor vagy sem, nem tudom) vajon megszült e már. És ha igen, hol lehetnek a kiscicák. A szobánkba visszatérve már nem volt kedvem megkezdeni a csomagolást, pedig menetrend szerint este a nagyja cókmókot el szoktam rámolni. Helyette csak élveztük amit az utolsó este még tartogatott nekünk, egy pici szabad időt együtt, négyesben.

Még átolvasnám, amit klimpíroztam, de Tibi valami Hold fotót akar letölteni a gépre...Jobb lesz, ha befejezem. 

Ami lemaradt a nyaralásos beszámolómból.....1. rész


Utolsó egész napunk egy részét Keszthelyen töltöttük. Kedvelem ezt a várost nagyon, jobban, mint amennyire ismerem. Első közös nyaralásunkat itt töltöttük Tiborommal annak idején az ókorban 2003 nyarán. Be' szép is volt! Egy szocreál, finoman kopott, ámde olcsó szállodában foglaltam szállást. A reggelinél villámgyorsan elfogyott a zsömle és külön rimánkodni kellett a rántottáért. Citromos teát ihattunk, kávét, esetleg tejet. Vacsoránál fix kaját tettek elénk, három fogás formájában, a desszert olykor kompót volt csokipudinggal. Ezt akkor megmosolyogtunk, ma már inkább bosszankodnék....A vacsorát klasszul feledtette azonban a tény, hogy az étterem a nyitott teraszon helyezkedett el. Falatozás közben legeltethettük a szemünk egymáson azon a szépséges tavon...

Rengeteget kirándultunk, folyton úton voltunk, igyekeztünk kihozni abból a 4-5 napból, ami csak belefért. Főleg, én, aki azelőtt kimondottan ritkán nyaralt. Nagyjából soha. Az én szüleim úgy gondolták/gondolják a mai napig, hogy a nyaralás nem több, mint az energia és a pénz felesleges pocsékolása. Fizessünk azért, hogy jól elfáradjunk? Még mit nem! Vallják ezt annak ellenére, hogy egyetlen balatoni nyaralásunkat (1980, augusztus 20 után pár nappal) azért még a mai napig emlegetik, jó értelemben.

 A szállodának saját kis strandja terült el a part mellett, viszont azon a héten, amikor bennünket vetett arra a jósorsunk, egyáltalán nem volt strandidő. Egyszer merészkedtem a vízbe nagyjából térdig, sziszegve, libabőrösen..... mire egy irgalmatlan nagyon dörrent az ég, villámlott is, jött a zivatar, úgyhogy ijedten szökelltünk a szárazra. A szobánk viszont a Balatonra nézett. Isteni volt úgy kelni és feküdni, hogy az a hihetetlen szép tó volt az első, amit láttam, amikor felkeltem. Mármint Tiboromon kívül, persze. Ó, olyan szerelmetes voltam, mindenhol kis szívecskék ugrándoztak körülöttünk....

Eme terjedelmes bevezető után rátérhetnék arra is, mi történt 2014-ben velünk Keszthelyen. Nos, első körben nem könnyen találtunk oda, mivel Tiborom elfelejtette megnézni a térképen, merre is van Keszthely Zalakaroshoz képest. A tab-on pedig nem működött a net, ingyen wifi híján....Egész tekintélyes energiamennyiséget pocsékoltunk el pusztán arra, hogy odataláljunk.

Valahol a város határában meg kellett állni egy Interspar-nál, hogy együnk és kakáljunk, mert a gyerekeknek ilyen igényei támadtak és ebben a sorrendben. Először hideg élelmet vásároltunk, kiflik, szalámik és péksütik formájában uzsonnára. Ezt a parkolóban egy picinyke, satnyácska fa árnyékába húzódva elfogyasztottunk. Már majdnem ismét autóba vágtuk volna magunk, hogy megkeressük a kastélyt, amikor Réka szerényen bejelentette, hogy neki vécéznie kell. Sürgősen. Mit volt mit tenni, kettesben elfoglaltuk a női szakaszt Intersparéknál. Én a mosdós részlegnél vártam türelmesen, ő meg szóval tartott. Emígyen:

- Anya....amikor legutóbb kakáltam, a joghurt és a barack összeveszett a pocakomban, szóval fostam. De most újra rendeset, kolbászosat kakálok. - mondta ezt csilingelő bájos lánykahangján, fennhangon. Csodálkoztam, hogy a többi, dolgát letudó hölgyemény közül senki nem fetrengett a nevetéstől ahogy frissebb levegőjű helyszínekre evickélt.

Na idáig jutottam el, most muszáj elkészítenem a répatortát, hív a konyha!


Folytköv.