2020. december 13., vasárnap

Hirtelen pötyögvén

 Ma végre van egy kis időm, írni pár sort, amire hetek óta nem volt példa. Csak közben Réka itt nyávog mellettem, hogy kérdezzem ki a fizikát. Fél kilenckor, bakker?! Dió meg mindenáron az ölembe akar ülni.

Úgyhogy most nem is jut hirtelen eszembe semmi.....

Viszont nyertem egy kis időt, mert Réka nem tudja felmondani a fizikát még, halvány gőze van csak vektorról , támadáspontról és nevtonról - nincs duplavém, bocsika.

A helyzet úgy áll, hogy már csak a jövő héten dolgozom. Főni nem engedélyezett szabit az utolsó hétre, így november végén az utolsó 3 nap szabimat kivettem az utolsó 3 hétfőre, amikor még lehetett, így lett 3 db 3 napos hétvégém. Gondoltam , majd jól bevásárolunk, pihenek, meg minden....Hát ebből csak azt lett, hogy nem volt lemaradásom mosás-vasalás terén, tiszta volt a kecó és volt főtt étel itthon. Amikor éppen elszundítottam volna az aktuális Korona epizódon, pont hazajött Réka vagy Tibi akart valamit, pedig nincs édesebb, mint egy ebéd utáni szundi, főleg télen, a meleg takaró alatt a kanapén....

Azért jól telt ez a 3 hosszú hétvége, sokkal kiegyensúlyozottam volt így az életünk, milyen jó lenne mindig 4 napot dolgozni egy héten! A hétvégék elröppennek így, hogy hussssss......

Igazából már 18-én pénteken sem dolgozunk, de munkanapnak munkanap, azt mondta főni, majd forralt bort iszogatunk és fogócskázunk a raktárban.....Hát ezt nem tudtam elképzelni nagyon élénken, de ha 8-tól elkezdünk forralt borozni, akkor eléggé be lesz állva a banda négy órára....Azt találtam mondani, hogy legalább délelőtt dolgozzunk már! Én, stréber, dolgozni akarok?? Mi minden csúszik ki a számon?? De tényleg nincs még kész egy összesítés, ami a NÉBIH-nek kell....úgyhogy bőven lesz mit csinálnom ebben a négy napban. Ez az időszak az, amikor olyan jó bejárni a melóhelyre, egy kis menedék a német környezet elől, a fizika lecke felmondás, 12 pont megtanulása (nem az úttörő, először én is azt hittem....) és egyáltalán, a suli elől......

Egyre többen vannak a boltokban, úgyhogy mi már csak Aldiba járunk (ma kevesen voltak, kivéve a hűtőpult, de tartottuk a két métert, ahogy lehetett). Mondjuk, ajándékba megy egy üveg vhiskey (nincs duplavém), azt azért az Intersparban vettük meg, ott is egész baráti volt a népsűrűség.

Minden ajándék megvan, jelentem, legalábbis úgy néz ki, remélem, nem felejtettem el semmit.... Vannak extra kozmetikai csomagok, édességek és  borok, hogy ha zavarba jönnénk se legyen gond. 

Idén elmarad a nagytakarítás, szégyellősen vallom be. Réka kinevetett, hogy persze, mert nem jön senki, mi? Ezen elgondolkodtam, de nem igazán ez az ok, esetleg tudat alatt. Egyszerűen nincs erre időm. A szokásos takarítás meglesz, de hogy felsuvickoljam az egész lakást top to bottom, hát egy frászt! A vitrin is marad, ahogy van. 

Elvileg a következő süti a linzer lesz, 60 dkg lisztből, utána jön a zserbó a sorban, majd a mézes krémes, ami újdonság, még csak egyszer sütöttem és nem emlékszem, milyen lett, szóval nagyon jó biztos nem. Most új receptem van. Utána karácsony előtt közvetlenül az aranygaluska, talán egy nappal később. Bejgli összeállítása 23-án, sütés 24-én. Mi van még? Egy ünnepi kuglóf esetleg? Sajtos rúd?  Igazából sokat nem kockáztatok, ez mind kipróbált, remek recept alapján készül majd, kivéve a mézes krémes....

Szilveszterre szeretnék egy tálat rendelni, ilyen rántott husis, cigánypecsenyéset, de még az is lehet, hogy én magam állok neki, attól függ, milyen kedvem lesz. 

A karácsonyi menü nálunk kacsa mindig, káposztával, pürével vagy sült krumplival, lehet, hogy snassz, de valahogy így hozta a mi saját kis hagyományunk. Előtte lesz tárkonyos raguleves mini petrezselymes gombóckákkal. Lesz rántott hal, kukorica saláta, coleslav (nincs duplavém) és lilahagymában gazdas krumplisali is. Töltött káposzta, most csak egy fél adag, 1kg húsból, és francia marharagu, az a vörösboros. gombás, gyöngyhagymás csoda, ami a múltkor úgy eltűnt, mintha nem is lett volna. Ez a menü kb. 3 napra. 

Hát szóval a karácsony előtti 5 nap kb. a konyhában fog telni.....Nem  baj, nem teher igazán, szeretem, amikor a finomságok csak úgy áradnak ki a kezem alól. Általában azért mire a bejglihez érek, már eléggé megkopik a lelkesedés....de most ha végig itthon leszünk karácsonykor a szokásos ámokfutás helyett, több időm lesz....De jó is volt pedig az az ámokfutás!!

Írtam múltkor Zalán kontra fogorvos témában, na a múlt hétvégén kiszúrtam, hogy a tejfog fölött áttört a maradandó foga, a jobb hármaska. A frász kitört, hogyhogy nem lökte le a tejfogat, miért volt egyszerűbb az ínyét átlyukasztani...úgyhogy hívtam megint az iskolafogászatot. Ezek annyira két lábbal állnak a földöm, mondták, hogy vigyem be ma vagy akkor majd január 11 után....Mivan??? Gyerek szokás szerint a suliban, onnan nem szedhetem csak úgy ki, akkor keresek más megoldást. Hívtam a mi dokinkat, fel sem vette, bár  napra rá visszahívott. Aztán eszembe jutott, hogy a régi doktornéni ajánlott valakit egyszer maga helyett, ha égne a ház fogászatilag, nem érnénk el, vagy ő nyaralna, ilyenek, hívtam őt. Nagyon kedves volt, kb. ugyanazt mondta, mint az iskolafogászat, ma vagy majd januárban....Kénytelen voltam kiragadni Zalánkát a suliból, szerencsére a tanítónénik résen voltam messangerileg. Kapott egy kis lidokainos sprét és máris kinn volt a tejfog, a maradandó ereszkedhet a helyére.

Hopp, még elfelejtettem a fogszabályzót hívni időpont ügyben! Ezt még idén meg kell ejteni!

Mi volt még? 

Na Réka fel akarja mondani a fizikát, úgyhogy megyek, majd még jövök! Pá!