2017. december 5., kedd

A helyzet fokozódik


Kicsit lecsöndesedett a lakásprojekt, ami múlt héten keserves könnyeket csalt ki belőlem. Azt gondoltam, hogy ez már megint olyan lesz, ami nem fog nekünk sikerülni és miért nem sikerül semmi és hasonló önsajnáló gondolatok…..De aztán összeszedtüktem magam és felálltam, kihúztam magam, felemeltem a fejem és megy minden tovább. Még mindig minden nagyon bizonytalan és csak bízni tudok a kedvező folytatásban....

Az történt, hogy hiánypótlást nyújtott be a bank az egyik résztvevő felé ebben a nagy szövevényes és sokszerződéses lakásvételi és eladási projektben…ami mindent eltol két héttel legalább. Úgyhogy idén már biztos nem költözünk. Talán ennek valahol így is kell lennie, mert így legalább tudok az Adventre koncentrálni vagy ami még fontosabb, Réka szülinapjára. Ami az őrületes tizedik lesz…..Tegnap este egy szédült slideshow pörgött le a fejemben villanyoltás után (amikor még a pasik kinn szalámiztak a konyhában, mi csajok pedig a pehelypaplanok mélyén szuszmákoltunk). 

Születés, pici Réka, ovis Réka, nagycsoportos Réka, iskolai egyenruhás, magzatmázas, elsőlépéses, kiságyban felállós, ivópoharas, cumit elhajító, első hajvágásos, első almapürés, utolsó szopis, első szopis, szülőszobás, pocakban nyújtózós, iskolai évnyitós, fellépős, verselős, matek versenyes, furulyás, fuvolás, panírozós, bakancsos, miniszoknyás, nagyágyban alvós, copfos, macskás, lovas, első szülinapon parkettába fúródós, fogtündéres, kéztörött, kórházas, vigyorgós, hisztis, könnyes, kétségbeesett, őrülten boldog, balatonos, vakációs, szülinapos, lufis, bújós, babaillatú, szúnyoglábas, első szóösszeolvasós, első szavas, szépségesen rajzolós, cserfes, csodálatos, varázslatos, egyszeri és megismételhetetlen, méhemből szakasztott, lelkem egy darabja…Na szóval kellőképpen meghatottam saját magam ott a hálószoba sötétjében….10 év az nem semmi, ahogy apukám mondotta volt, az még gombócból is sok, nem csoda, ha elkapott a nosztalgia. Hihetetlen érzés....


Más. Akartam mutatni, hétvégén sütöttünk mézeskalácsot. Gyereketetős recept volt, rénszarvasos kiszúróval – ez utóbbi elég kiszúrás mert nagyon ragaszkodik szegény a tésztához, úgy kell kiimádkozni belőle. Viszont maga a mézeskalács olyan finom lett, hogy másnap délre el is fogyott. Inkább vajas keksz íze van, mint mézeskalácsnak, Zalán rögtön meg is jegyezte, hogy legközelebb dupla adag mézeskalács fűszert adagolunk bele….de nekem nagyon ízlett, nem lehet abbahagyni. Puha is maradt …. legalább másnap délig biztosan. Most hétvégén linzert sütünk – ha megtalálom a formákat - remélem, nem leszek addigra hulla.

Az utáni hétvégén pedig szülinap…hüpphüppp…10 éves lesz a lányom. Tök hihetetlen…..Reggel egyedül ment suliba, mert a fiúk még tollászkodtak….néztem utána, kockáztatva, hogy lemaradok a buszomról. Döbbenet mi lesz egy olyan antennás copfos kislányból 2 éves és 10 éves kora között….

Node szülinapig még jön a Mikulás is, akit már nagyon várnak. Olyannyira, hogy Zalán már a hétvégén kisuvickolta csaknem új csukáját, ami bakancs (az a most divatos mustárszín). Hétvégén rájöttem, hogy az én gyerekeim még mindig hisznek a Nagyszakállúban. Beleremegett a szívem egyszerre jó és rossz értelemben. Réka hosszan elemezte, hogy nem tudja elképzelni, hogy hogy teszi be az ablakon a Mikulás a csomagot az üvegen át…..az hogy lehet? Ugyanakkor mi nem lehetünk, hiszen a csomag éjszaka kerül oda. Késő este, amikor lefekszünk, még nincs ott, reggel meg már ott van. Szóval ő ezt nem érti….Zalán nem szólt semmit, ő már oviban is pedzegette, hogy nincs is Mikulás, de valahogy nagyobb dobra ezt nem verte, talán meggyőzte magát, hogy az a legjobb mindenkinek, ha van..Szóval úgy néz ki, még idén is varázsporos a Mikulás, a ma este és a holnap reggel, még akkor is, ha iskolába kell menni. Talán könnyebb lesz így a suliban is az élet.

Ajándék (karácsony) témában készítettem egy táblázatot, hogy melyik gyerek kitől mire mit kap. Ugyanis kivétel nélkül idén már mindenkinek én veszem meg az ajándékot, amit a gyerekeknek szán. Na jó, a keresztanyut leszámítva. Pont boldog voltam, hogy anyósom legalább a karácsonyi ajeszt megveszi a gyerekeknek saját kútfőből, amikor másnap villantott egy húszezrest, hogy vegyünk már idén magunknak ajándékot, már nem tudja, hogy mit szeretnének a gyerekek és mit mi. Egyébként teljesen megértem, nekem is el kellett mélyednem a témában, de amúgy ez egy-két feladattal megint többet ró rám.

Egyelőre a futárokat várom, a könyvcsomagra, Zalán ajándékára karácsonyra, a társasjátékos csomagot és Réka szülinapos csomagját is. Plusz Kínából is várjuk az LPS-es csomit, nem tudom, írtam e erről, de az is befut majd egyszer. Ez 4 különböző és még senkinek semmilyen ajándékot nem vettem, de szerintem azokat nem is a netről rendelem, majd meglátjuk. Hála Istennek, mindenkinek megvan mindene, ezért nem nagyon kér senki semmit, inkább csak apróságban gondolkodunk.

Süti, hm, mézes krémest és bejglit sütök karácsonyra, plusz az adventi sütik, miből mi marad. Ugye a mézeskalácsból pl. nem sok. Szemezek a kozák sapkával, de nem akarom azt, mint minden évben, hogy mire eljutok a bejgli begyúrásáig, addigra a pokolba kívánom az egész karácsonyt és csak egy kád forró fürdőre vágyom és egy jó filmre, ebben a sorrendben. Jöhet hozzá forralt bor és kürtős kalács is. Na szóval okosan az erővel, mindig ezt mondom. Aztán max máshogy csinálom. 

Réka tortáját is megrendeltem, nagyon klasszat találtam ki, bár az ízét konkrétan nem: lovas torta mindenféle odaillő fityfirittyel. Erre két napra rá egész véletlenül kibökte, hogy akármilyen torta lehet, jó lesz, jó lesz, ameddig az macskás. Hogyhogyhogy?? Úgyhogy írnom kellett a kivitelezőnek (aki idén először nem egy cukrászda, remélem, nem bánom meg) hogy ne ijessze meg a tény, de máris van változás, ló helyett macska.


Idén elmarad a suliban a karácsonyi templomi koncert, amit mindig a negyedikesek produkálnak. Hogy miért és hogy, nem nagyon tudni, elég gyanakodva hallgattam, miket gyakorol Réka, mert csupa olyasmi volt, amit még az oviban tanult….na mindegy, végülis a karácsonyi faluban lépnek majd fel, ráadásul szombati napon, ráadásul pont a szülinapi bulijának délutánján. Nem zseniális? Én nem vagyok egy nagy karácsonyi faluba járós. Lehúzásnak érzem, hangulat meg aztán semmi, de biztos velem van a baj, mert annak idején Németországban nagyon frankó kis karácsonyi vásárokban jártunk. Biztos akkor még kis ártatlan voltam, most meg öregedő banya. A gyerekek betolják a kötelező kürtős kalácsot, kicsit összefagyunk, aztán hazajövünk, ennyi szokott lenni. Most majd kirohanunk a térre, lemegy a műsor, fotó, videó, aztán haza és lehet is tortázni. Hát nem jó?

Egyébként a fuvola karácsonyi koncert is ütközik a céges vacsival….Máris látom, ahogy majd beesek a vacsira átfagyva, abba a helyes kis, inkább elegáns mint olaszos étterembe, leizzadva (mert a suliban mindig dögmeleg van), csiniben és mégsem, kezemben karácsonyi ajándékokat lóbálva, fél óra késéssel, amikor már pár kör aperitif lement és csak rám várnak…hát élmény lesz. De addigra túl leszek egy kör karácsonyi iskolai vásáron is, hajnali ébredéssel, hogy frissek legyenek az ott árulni szándékozott szendvicsek….Még jó, hogy Zalánnak semmilyen külön elfoglaltsága nincs, és hogy a vívók idén nem karácsonyoznak.

Nahát más nem jut eszembe....Jó éjt! :)