2015. október 2., péntek

A kettes számú (frissítve)

Hú, le vagyok maradva, itt vigyorog rám újra egy hétvége és még az előzőről sem írtam. Pedig Pesten jártunk a Tropicarium-ban és imádták a gyerekek. Nem is gondoltam, hogy ennyire tetszeni fog nekik. (Van az úgy, hogy alábecsülöm őket, na.) Eredetileg az állatkertbe készültünk, mert N. Szülinapos így szerette volna, ám az eső vígasztalhatatlanul szakadt és zuhogott és csepergett és szitált....Szóval oda nem jutottunk el, hihetetlen, de még SOHA nem jártunk a budapesti állatkertben a gyerekekkel....B. tervként viszont annál inkább a Trocipariumba. Most erről többet nem, majd fotókkal pötyögök egy erről szóló bejegyzést később.

Szóval mai témám Zalán szülői értekezlete.
 
Azt soha nem fogom megérteni, hogy ha az ovi rendelkezik x számú konferenciateremmel (elvileg egy, de ez háromba szétválaszható, úgy tudom), miért nyomorgunk minden egyes szülői értekezleten ici-pici székeken kb. 1,5 órán át? A helyzet csak rosszabbodott Rékáék óta, nekik legalább amolyan IKEÁ-s ülő alkalmatosságuk volt, műanyag, egész terjedelmes ülő felülettel...... Zalánéknak szülőnevelő FA anyagú székük van, abból is a legkisebb fajta. Komolyan mondom, hat órára nyüszíteni tudtam volna attól, hogy elzsibbadt a fenekem. Persze az én hibám, minek öregszem.
 
Összességében kellemes hangulatú volt az értekezlet, kicsit kevesebben voltak jelen, mint szoktak, főleg a különórák miatt. Rögtön az elején felment a vérnyomásom, ugyanis kiderült, hogy túl vannak a gyerekek a logopédiai szűrésen, ami ugye 5 éves kort  betöltött gyerkőcöknél szokás. Zalánt nemes egyszerűséggel kihagyták. Mintha ott sem lett volna. Kérdésemre, hogy miért vagy hogy, az óvónő azt válaszolta félig viccesen, hogy úgy voltak vele biztosan, hogy majd jövőre, ejráérünkZalánramég....Mire én nem vettem a lapot és rendíthetetlen faarccal folytattam, hogy hogyhogy, hiszen elvileg tanköteles jövőre, májusban tölti a hatot, szóval kötelességük lett volna leszűrni...Na erre nem tudott mit válaszolni, ahogy láttam nem is nagyon érdekelte, ami miatt szűkebbre húztam a szemem, amikor az óvónőre fókuszáltam. Lesz tehát egy köröm a Nevtanba. Már megint.

Hullámoztak aztán körülöttünk a témák, októberben Difer femérés (Zalánnak az első), mulasztást ezentúl külön formanyomtatványon igazolni (kötelező!), ebédlemondás másnapra vonatkozóan aznap 15 óráig lehetséges, szabad levegőn napi két órát vannak, "nemalvás" nagycsoportos módra januártól (lesz az március is). Állatok Világnapja, Napsugár Gyerekház, Agóra Mesék Szárnyán színház bérlet, angol különóra, Minimanó újság, FitKid, Tornaóra november 1-től...ezek jutnak eszembe. November táján kezdődik a nagycsoportos úszás, heti egy alkalom kb. áprilisig. Klassz lesz szerintem, külön busszal viszik majd őket, nem kínlódnak a tömegközlekedésben. Remélem, tetszeni fog neki, ha sikerül, talán még véletlenül úszni is megtanul. Klasszul bukik a víz alá, siklani is szépen tud, a víz az ő barátja. Remélem, együttműködő és igyekvő lesz.
 
Legizgalmasabb programpontnak az iskolakezdés témaköre bizonyult, ez mindent vitt. Meglepő módon a 25-ből ebben a gyerekínséges időkben egyelőre 8 db olyan gyerkőc van, aki biztosan iskolába megy jövőre. A többi kétesélyes. Azt vettem ki az óvónők szavából, hogy inkább marasztalnák a gyerekeket az oviban, az a biztos, mintsem erőltetnék a hat éves iskolakezdést. Akár a téli gyerekek esetében is, ami azért picit gyanús. A szülők is leginkább aziránt érdeklődtek, hogy hány csemete marad, a csoport egyáltalán, mint nagycsoport fennmarad é vagy átfordul kicsibe...Azt mindenképpen biztató jelnek vettem, hogy az igazgatónő kisfia maradni látszik egy extra évre.  Nem lett kimondva, csak ott lebegett a levegőben, valahogy.

Legideálisabb az lenne, ha az óvónők maradnának illetve az összes csemete egy csoportot alkothatna továbbra is,  némi kiegészítéssel. 15 fővel már alakulhat új csoport. Persze ez, úgy lehet, nem derül ki, majd csak nyáron, hogy pontosan hogy lesz és mint lesz. Azt pedig, hogy iskolában avagy óvodában folytatja a Hatévkörüli, január táján már tudni illik az óvónők szerint. Ez érdekes, mert Difer értékelés novemberre várható és én még terveztem egy Nevtan tanácsadást is.

Jelen állás szerint úgy gondolom, Zalánra ráfér még egy ovis év. Talán már írtam, hogy sokszor elbizonytalanodom, főleg látva, hogy azon kispasik, akik iskolába mennek, különösebben semmivel nem jobbak vagy nagyobbak nála (Difer nem érdekel, nekem ne egy  10 pontos tesztből ítélje meg semmilyen szerv, hogy az adott területen iskolaérett avagy nem a gyerekem!) Újabban az oviban is írogat betűket, számokat, figyel a mesére és leköti az, rajzol (nem mondom, hogy zseniálisan, de rajzol).  Aztán kijózanodom, hogy normális vagyok én? Neeeem, kell még az az egy év ovi.

Most egyelőre Difer, már ha szóba áll érdemben az óvónőkkel, félek, hogy ezzel azért lesznek gondjaink és nem mutat Zalánról a teszt reális képet (főleg, hogy már Rékáról sem mutatott). Illetve logopédiai szűrés, amikorra időpontot kapunk a nevtanba. Plusz még a nevtanos pszichomókus véleményére is számítok. Aztán meglátjuk.

Közben lefutott még egy foci edzés, amíg én nyomorogtam a szülőin...Zalánom ugyan továbbra sem vezet jól labdát, viszont rúgott két gólt az én madaram! Tiborom elbeszélése alapján jól érzi magát az edzésen és szívesen jár. Szupi! Rékám is megkapta a matek dolgozatait, az egyik 100% lett. Igazából a másik is, merthogy hibátlan lett, de arra csak 90%-ot kapott. A lényeg, hogy ötös, nem is mérgelem magam rajta. Ha olyan gatya lesz rajtam, egyszer majd megmutatom , hogy kell hibátlan dolgozatra 90%-ot adni.

Tiborom azt kérte, nyílt blog lévén korlátozzam az iskoláról/óvodáról írt mély értékeléseimet, kritikai elemzéseimet. Vagy zárjam be. Még mérlegelem a lehetőségeimet. Mert hát öncenzúrának sem örülnék és a zárt formától sem vagyok odáig....Rágódok még ezen is, egyet több emészteni való már mit sem számít nekem!

Ui: Azért megjegyzem, hogy meg vagyok elégedve az iskolával, mindkét tanítónénivel, az iskola szellemiségével és úgy egyáltalán mindennek. Ami az óvodát illeti.....mindennel egyetértek, amit korábban leírtam róla és vállalom. :)