2021. március 8., hétfő

Home School, 2. évad, 1. rész

Igazából minden olajozottan és simán ment, mintha mindig is online folyt volna az oktatás (Isten ments!!!!). Ma még könnyű nap volt, mert rájöttem, hogy az első napra szabit vettem ki, így céges dolgokkal nem kellett foglalkoznom. Kimostam viszont minden szennyest, most 4, azaz négy szárító van csaknem tele, lazán kiterítve, hogy gyorsabban száradjanak. Mindent kivasaltam és vacsorára stefánia szelet lesz krumplipürével. Még Tibi gi-jét is kiöblítette a mosógép. 

Classroom-ban folyt ma 3 óra, német, matek és nyelvtan. Szerintem a legnagyobb gondot az okozta, hogy a fegyelmezésre kevesebb hatókörük van a tanítóknak. Észrevettem, hogy Zalán sem mindig figyelt, hanem chat-elt a többiekkel, amit a tanító is olvas, szóval gyanítom, ennek nagy jövője nincs. Amikor nyelvtanból szólították, nem tudta, hol tartanak, mert én éppen az 50 oldalas német munkafüzetet nyomtattam itthonra és az jobban lekötötte. Jellemző. A matekot unta, a németet gyakoroltuk ebéd előtt.

Technikai nehézségek sem nagyon voltak, ha valahol nem volt esetleg hang, akkor kilépett és belépett a csemete és helyre jött minden. Az is klassz, hogy minden gyerek, kivétel nélkül online tud lenni, részt tud venni az órákon, szerintem nem minden osztályban, minden iskolában ez a helyzet. Volt lehetőség tablet és laptop kölcsönzésre a suliból, azt nem tudom, hogy hányan éltek a lehetőséggel. Mondjuk, ahol 3 gyerek van online suliban és nem kevés ilyet ismerek, ott azért kemény lehet.

Réka a szobájából maga bonyolította a 3 óráját. Csak annyit vetett át a háta mögött, mielőtt eltűnt az "osztályban", hogy ne jelenjünk meg a szobájába, bitte, mert kötelezően be kell kapcsolnia a kamerát. Magyarán, hogy ne égessük, értem én. Később, amikor két nagy kosárral felosontam az emeletre a vasalt ruhákkal, kegyesen megengedte, hogy elpakolhassam a cuccait. Azt a kis beszédfoszlányt elkaptam a töri tanártól, hogy a számonkérésről nem mond le, mindig lesz egy felelő, addig a többiek a mf-ből feladatokat oldhatnak meg. Hát ez jellemző, most sem a tanítás a lényeg, hanem a számonkérés, de már meg sem lepődtem. Azért a számonkérés megoldható lenne online órákon kívül is....Akár discord-on, akár meet-en, akár classroomon, használnak mindent, az fontosabb lenne, hogy az anyagot leadják. De hát ki vagyok én ebben a játékban, csak egy szülő a sok közül.

Délben megterítettem a gyerekeknek ebédre, biztattam őket, hogy a karfiolt egyék ki a levesből, a húst tüntessék el a második fogásból. Volt egy kis szünet és jóétvággyal megebédeltek. Utána gyorsan elkészítettük a házikat, legalábbis Zalánnal, verset is tanultunk és kettőre minden kész volt. A zeneiskola is izent, hogy heti egy órát tartanak meg, csütörtöki napon, szupi. Szerencsére nekünk szolfézs már nincs. 

Tibi kollegáját megbüntették "tiltott gyülekezés" miatt a Tisza parton, 50 000 Ft a bírság, mert hat fiatal összeröffent. Per fő. Nem is járőr szúrta ki, hanem valami magasabb rangú rendőr, az szólt a járőröknek, hogy szitu van. A bírságot mindenképpen ki kell fizetni sajnos. Sokadik házibuli és összeröff volt ez, úgyhogy most mondjam azt, hogy megérdemli? Én szimpatizálok a fiatalokkal, marha nehéz lehet most nekik, megértem őket, de hát a szabály az szabály és talán májusig-júniusig kell csak kitartani. Röffentek volna össze otthon valahol. Egyébként a kutyasétáltatás 100 000 - 120 000 Ft-ba kerül, ha 500m-en kívül csámborog az ebbel az ember, szóval nem érdemes nagyokat kirándulni este 8 után.