2021. június 18., péntek

Vakáció, indul!

 

Már sokszor akartam írni, hozni híreket, de valahogy mindig máshogy alakult. Volt, hogy csak meredtem az üres oldalra, hogy hol is kezdjem....nem pötyögtem egy sort sem. Máskor meg a háttérből elkezdett integetni két m3 vasalnivaló és a lelkiismeretem nem hagyott lazsálni. 

Van még amúgy itt valaki? 5-6 elvetemült olvasó még csak benéz olykor, gondolom.

Ma péntek van, egy átlagos nap volt, semmi különös. Az ebédet a főni állta és mivel diétázom, hát olyasmit rendeltem, amivel nem járt sült krumpli vagy egyéb köret salátán kívül.  Persze mindenki csodás hamburgereket kért, nyálcsorgató finomságokat, én meg jöttem a roston csirkével. Főni megjegyezte, hogy nagyon kegyetlen a fogyókúrám. Nem szóltam semmit. Elgondolkodtam, hogy miből gondolja, hogy diétán vagyok. Meglepettnek kellene lennie, hüledeznie és azt hebenie, de hát miért diétázom, teljesen indokolatlan. Persze talán ezt mondaná, ha 15 kg-val könnyebb lennék, de ugye, nem ez a helyzet, szóval vágyvezérelt gondolkodás...Már régóta megértően és együttérzőek az emberek, ha arról van szó, hogy fogyókúra és én....Ez van. 45 felett azt gondolom, minden kg mínusz ajándék.

Ma egyébként olyan sértődős napom van, pedig nem is vagyok premens...Pl. az egyik ismerősöméknek kiskutyájuk lesz és olyan rosszul esett, hogy nekem nem is szólt róla. Pedig hát amióta a fiúk (fiaink)  nem akkora cimborák, már jóval kevesebbet beszélünk, sőt, már eluntam, hogy folyton én kérdezősködöm, írok rá, ő soha, és befejeztem a pletyóindítást... Erre ma beugrottak Tibihez valamiért és elmondták neki, hogy hamarosan kiskutya érkezik a házhoz, golden retriever szuka, de nyaralni nem viszik, mert hát na, sok baj vagy egy kiskutyával, majd a nagyszülők vigyáznak rá, meg ilyenek. 

Aztán az is rosszul esett, hogy felhívott egy másik barátnőm, hogy megyünk a B.-ék esküvőjére és hát gyorsan rájöttem ebből, hogy minket nem hívott meg. Pedig a másik barátnőm nem is áll hozzá olyan közel mint mi, és mégis ők mennek, mi meg nem. Igaz, a férje kollegája a vőlegénynek, tán főnöke, nem tudom, de mindegy is. Ezen is jól bedepiztem. Persze a menyasszony barátnőm tényleg minimál létszámos esküvőt tart, értem én, meg minden, ráadásul mi nem vagyok nagy bulizósak. hogy feldobnánk a jelenlétünkkel egy esküvőt, de akkor is. Fájt. Na ennyit a lelki sebeimről meg a kis lelkemről. Azt hittem, valamikor, fiatalabb koromban, hogy ha egyszer 30 leszek, vagy 40 vagy 50, akkor okosabb leszek vagy legalább bölcsebb, de rá kell jönnöm, hogy max tapasztaltabb , bizonyos területén az életnek nem változik semmi. De semmi.

A héten volt foci EB, Mo-Portugália, hát az a hangulat , ami ott volt a stadionban, 67 000 ember 1,5 év COVID után....nem volt semmi. Mármint a tv képernyőjén keresztül láttam csak, de elképesztően átjött. Csodálatos volt és emlékezetes. Meg az is, hogy kitartottunk a 83. percig, olyannyira, hogy csatárokat hozott be Rossi edző, majd sajnos jött pár gól az Európa Bajnoktól, villantak párat és 3:0-ra elhúztak a francba. Én úgy éreztem, hogy a mi lesgólunk után (ja, mert mi is rúgtunk egy gólt, csak sajnos nem adták meg les miatt) valahogy lelkileg nem álltak fel többet, de lehet, hogy inkább az első gól után volt ez, de nem baj, mert fiatalok és tényleg állva haltak meg a pályán, ennél többet nem várhat az ember. 

Kedden tök véletlenül kiderült, hogy ki lesz Zalánék ofője jövőre felsőben. A No.1 jelöltem bejött mindenféle esélylatolgatás és súlyozás után. Német és töri szakos, ötvenes nő, azon kevesek egyike, akit nem ismerek egyáltalán, mert Rékát nem tanította és eddig Zalánt sem. Na majd most. Pozitívum, hogy egész életében az egyetem óta ebben az iskolában tanít, ami mondjuk nem meglepő, mert a városban alapvetően szerintem az angol dominál,igazán csak mi nyomjuk a németet, ahogy a csövön kifér....lehet, hogy ez még megyei szinten is igaz.

Szóval E. néni lesz az ofő, minden valószínűség szerint az új német nyelv tanárt tisztelhetjük benne és mivel ötödiktől a történelem is németül van, hát azt is ő fogja tanítani. Mondjuk. nem látom magam előtt, hogy karatyol Zalán németül a rómaiakról vagy az ősemberről, de ha a béka szaporodását meg tudta tanulni, gondolom, ezt sem lesz nehezebb.  Jön még a civilizáció, szintén németül, ez állítólag nem olyan nehéz mint maga a német és folytatódik a környezet németül, Réka ofője veszi őket kezelésbe. Hát elég durván más káposzta mint egy sima ötödik osztály szerintem, szeptemberig még eldönthetjük, hogy akarjuk-e igazán ezt Zalánnak...

Szerdán volt az évzáró és bizonyítvány osztás...Valami admin hiba miatt már reggel arra ébredtem, hogy egyik anyatársam a 4a-ból szólt, a bizonyítványok már most nyilvánosak, pedig a kiosztásukig a Kréta süket és vak szokott lenni. Szerintem azért csinálták, hogy a szülőket este ne érje kellemetlen meglepetés, estig még tudták az eredményeket emészteni, hahaha....

Zaláné nem okozott meglepetést, a legjobb, hogy nem kapott semmiből hármast, ami az ő szorgalma és igyekvése mellett nem volt kizárt. Na mondjuk a szorgalma egy bazi nagy változó,szóval ismerik benn a suliban a gyereket. Tesiből most is kiválóan megfelelt, dicsérettel, ez szokatlan látványelem a bizonyítványban Rékáéhoz képest. Ezt a bizonyítványt elfogadnám nyolcadikban is, azt hiszem.

Réka viszont - bár elbukta a kitűnőt, azt már jó régen tudtuk, amióta a fizika tz-je négyes lett - minden másból meg tudta szerezni az ötöst, így ha Vargában gondolkodunk max pontos, ha Verseghyben, akkor egy pontot hajított el csak. Ez tök jó. Örültem neki és elhesegettem egyelőre az aggodalmakat, ami bennem amiatt támadt illetve fortyogott egész tanévben lényegében, ami a bizonyítványból nem nagyon látszik (bár ugye a kitűnőnek annyi, de most ez nem annyira nagy érvágás). Ez pedig a szorgalma. Mert ez a tanév rosszul kezdődött, vegyesen folytatódott, rémálomszerűen ért véget szinte, valahogy nem jöttek az ötösök, nem sikerültek a dolgozatok, pedig készült, azt mondta. Hiába kértem, nem vette igazán komolyan a jegyeit és hogy tanulnia kellene. 

Akárhogyis, most a 7. osztálynak vége, nehéz a hetedik, az biztos, főleg olyan kemény tanárokkal, mint amilyenek a mijeink....szóval megkönnyebbülés van, mert már csak fél év van igazán komolyan az általánosból, aztán a felvételi után, ha nem is azt mondom, hogy leengedhetünk, mert ott lesz a nyelvvizsga, de a pontok már nem számítanak úgy, mint 7. év végén.....Hetedik osztály hozta meg azt is, hogy még jobban eltávolodott Réka a némettől, már annyira mindig mindent tudni kell, az összes eddigi nyelvtant, hogy ez kissé elvette a kedvét, de azért biztatást is kapott, mert bevette az ofő a középfokos csoportba, nem mondta neki, hogy inkább az alapfoknak fusson majd neki, mint a többieknek az osztályban sok esetben. 

Kutya egy tanév volt, ugye rögtön szeptember elején egy hét karanténnal kezdődött az év és akkor mindenki kárált, hogy majd ez lesz egész évben, dögvész lesz az iskolában, mintha bárki is tudta volna, hogy hogy és mint lesz....Aztán 2 hónapra tényleg bezártak, de csak tavasszal és az év végi hajrá után bátran mondhatom, hogy eredményes volt ez a tanév is, nem maradt csonka a 2 tavaszi hónap miatt. 

Kitört tehát a vakáció, amit annyira vártunk már, mennyit mondogattam nekik, hogy már csak 4 hét, már csak 3 hét, csak egy hét, tartsanak ki, most már fél lábon is kibírjuk .... és egyszer csak ez is eljött, a pihi időszaka. Minden napját meg kell becsülni, minden hete aranyat ér, mert túl gyorsan eljön a szeptember, talán a legkeményebb tanév a családunknak, Zalánnak felső tagozat, 3 tantárgy németül, maga a német, Rékának felkészülés és pontgyűjtés a felvételire, döntés, hogy hová és milyen sorrendben jelentkezzünk , felvételi és nyelvvizga. Durva. 

Most azonban nyár van, nagyon nyár van, fagyi (ja ez nem, max diétás), strand, jó könyvek, sok kerékpározás, forróság, hideg citromos sör, izgi EB meccsek (legalább egy döntetlen jó lenne a dojcsok ellen)  normális netflix filmek (ha még van olyan) és pihi, pihi, no stressz, pihiiiii.....Ma meg is ajándékoztam magam 3 nyári nadrággal, hozta  a futár, mert megérdemlem. Tegnap jött két német tesztkönyv, mert érdekel (nem a gyerekeknek) és még a Főni által fél éve adott Creative Writting könyvet sem olvastam ki, pedig, jaj megígértem....Most jó lesz nekünk egy darabig, azt hiszem. 

Kellemes vakációt mindenkinek! (Azért jövök még szeptemberig! Ez fenyegetés!) 

Ugye van olyan, hogy diétás citromos sör? A Gösser a kedvencem. 


A leendő nyolcadikosról egy kép...Jön a közhely, hogy most volt elsős, de sajnos bakker, tényleg....juj.


Zalánnal