2020. március 17., kedd

Első nap itthon



Múlt csütörtökön még olyan vihar előtti csönd volt, rebesgették, hogy bezárják az iskolákat, de nem vettem igazán komolyan. Szerdán határozottan állították, hogy nem fogják, csütörtökön szintén , merthogy ez a tanév végét jelentené. Viszont a környező országokban mindenhol bezárták a sulikat, egyiket a másik után szinte, majd pénteken este hallottuk, hogy a miniszterelnök 21:15-kor meg fog szólalni. Akkor már éreztem a gyomrom táján (mindig ott érzem), hogy valami gáz van, fordulópont jön. Az egyik a sok közül talán. Bejelentette, hogy bezárják az iskolákat, jön a digitális oktatás. A gyerekek nagyon jól fogadták itthon, nem mondom, hogy örvendeztek és ujjongásban csaptak ki, de szemük sem rebbent. Mintha annyit mondtam volna, hogy "süt a nap", bár éppen este volt...

….


Szombaton átjött volna az unokahugi látogatóba. Francia pasija hetente-kéthetente ingázik kb. Párizs-Bp-. között.....megírtam neki, hogy bocs, nem fogadunk senkit már….Aznap úgy volt, hogy átjönnek a barátnőmék is, de előző nap, mondván, hogy egyikük nem érzi jól magát, lemondták…Nem is gondoltam, hogy bevállalják, azért ezen a héten már komolyodott a helyzet. A nagyszülőket sem látogatjuk már…szegények, pedig így is magányosak, hát még így…

Szombaton szép idő volt, kerékpárra ültünk és megfuttattuk a kutyát, nagyon élvezte. Voltak vizsla haverok is, beagle haverok, szeretem nézni, amikor olyan boldog a kutya feje. Viszont nem volt olyan meleg, mint gondoltam, mert aztán fájt a fejem, homlokom, minden bajom volt. Aztán megfájdult Tibi füle, azóta is meleg sóval ápolja, de hiába, mivel be van gyulladva, mehet orvoshoz.

Vasárnap befejeztük a szombaton elkezdett nagytakarítást. Morfondíroztam én korábban, hogy mikor lesz időm a tavaszi nagytakarításra, de nem így képzeltem el, mit ne mondjak!…. A gyerekek a saját szobájukat csinosították,vasárnap Zalán megkapta a névnapjára szánt babzsák fotelt. Most itthon lesznek hetekig, hónapokig, ki tudja használni, egyébként március végén lenne a névnapja, májusban szülinap. Talán még azt is vesztegzár alatt töltjük….

A virághagymákat még nem ültettem el, valahogy arra már nem volt időm a hétvégén. Akartam sütit is sütni, arra sem volt már kedvem, Tibinek is segítettem a melóban. Egyelőre még nem állt le a gyár, ahová bedolgozik, de minden nap várom (nem várom) a hírt, hogy rendelés törölve… 

Igazán nagy bevásárlást nem csaptam, de tele van a fagyasztószekrény (azt nem nehéz megtömni hússal és zöldségekkel). A hűtő viszont viszonylag üres, gyümölcsből és zöldségből is keveset vettem. Fokozatosan töltöm fel a készleteket, kb. 6 kg liszt van itthon most. Kb. 2 hétre elég alapanyag jó ha van, akár pizzához, akár gyökérkenyérhez vagy zsömléhez.

Hétfő - Az iskola folytatódik, classroom.google felületen nyomja a suli. Ma már kaptak házit Zalánék olvasásból és nyelvtanból, Rékáék németből. Ez az online felület elég trükkös és el nem tudom képzelni, hogy lesz a számonkérés, de biztos klasszul megoldják. Vagy hát…valahogy megoldják, hogy meglegyen mindenkinek a féléve, tanéve.

Hétfőn délután háromkor szólt a főnököm, hogy elmehetek szabadságra, ha gondolom, lassan leáll a nagyker, zárnak be a tüzépek, sőt tüzép láncolatok. Egyébként a két gyerekkel itthon, tanulás alapjai még csak vázlatokban...mindenképpen szabira jöttem volna, de így rosszabb, hogy látom lelassulni a mindig pörgő folyamatokat. 

Délután kukászsákért kanyarodtunk be a szokásos Aldinkba és láttuk, hogy szinte tele van a pakoló, mint karácsony előtt. Vettünk még egy pár dolgot, ami hiányzott, majd hirtelen ötlettől vezérelve, gondoltam veszek brassóihoz húst. De nem volt semmilyen hús. Egyáltalán. Még nyúl sem. Aztán este hallottam, hogy egyéb cikk is elfogyott, nem csak a hús hiányzott.

Este olvastam egy facebookos bejegyzést, amire megeredtek a könnyeim, jól kibőgtem magam. Egy bibliai idézet volt, amit persze már nem tudok pontosan idézni.

Kedd -

Tibi reggel a Fül-Orr-Gégészeten kezdett, a gyulladt fülével, 7-re odament és 8 előtt hazaért, ellátták szerencsére, nem is találkozott sok emberrel , még a fülcseppet ki kell váltania. Este olvastam, hogy nem is látnak el csak úgymond sürgős eseteket, amiket nem lehet halasztani. Pl. sima gyerekszemészet nincs, fizikoterápia nincs. Szegény uram hazalötyögött 1 azaz egy üveg kólával és még 2 dobozos narancslével....mondom neki, ember, hát kartonszám kell vásárolni, ha már kockáztatod a fertőzést, nem 1 üvegecskét hazahúzni. Azt mondta, úgyis túléljük a vírust, csak én parázok, mint mindig. A szokásos nóta. Este menni kell egy körre vásárolni, mert a kutyának nincs kajája, konkrétan holnaptól semmi. A futár késik a kajacsomaggal.... 

A szomszéd utcában, a suli utcájában van egy karanténos ház, valami nagy piros tábla van rajta. Hideg is kirázott, amikor a villanyszerelő mesélte. Majd jön bekötni az új főzőlapot, hagy törjem össze azt is.....akkor már csak villany rezsót kapok legközelebb. 

Reggel megkezdtük a home schooling-ot---mit ne mondjak, a hajam égnek állt és tudtam volna a szőnyegen is hemperegni, de mindegy. Első nap, a sokadikból...Nem akarom, ne már, elég volt, többet nem tanulok és ilyenek....Végül sikerült felvenni minden tantárgyat azt hiszem, mindkét gyereknek. Délután németből visszaküldtük az első három oldal anyagot. Nem is rossz egyébként, lehetne része ez a normál oktatásnak is, bizonyára erre mutat a jövő. 

Ebéd grízgaluska leves, burgonyafőzelék, fasírt, de nem én főztem, Réka szokásos ebédje jön továbbra is. Pont láttam a futárt, ahogy távozott a kapu alól, gumikesztyű és maszk. Jövő héttől saját edényben nem hordhatnak ki ebédet.....Én nem nagyon eszem az ideg miatt, de bepótolom csokival.

Reggel kinn voltam a kertben kapirgálni, mert a mogyorófa hernyószerű virága már mindent elborított.....szerintem allergiás vagyok rá, mert elkezdtem tüsszögni és folyt az orrom. Szegény szomszédnéni, aki kb. 85 éves, gyorsan becsukta a hátsó ajtót, ami kertjébe vezet....Pedig ez csak allergia volt, de tényleg. Azért betakarodtam, kiteregettem, fényesre nyaltam a konyhát és berendeztem az étkezőt tanulószobának. Bár eddig is az volt, csak most már gépesíteni is kell...

Ja délután megjött a rendelt fritőz...amit még akkor rendeltem, amikor nem gondolkodtam, hogy nem  bármikor lesz itthon olaj....Nagyon szép reményeket fűzök hozzá és tartós együttműködést.

Szerintem ezen túl sűrűbben írok, rá fogok sajnos érni....