2020. október 21., szerda

Hova tovább?


Réka szólt, hogy vegyem már meg a BME-s nyelvvizga könyvet, ugyan lapokat kapnak belőle, de neki mégis jobb lenne, ha meg lenne a könyv....Mit tesz egy jó anya, rögtön felmentem az egyik könyváruház oldalára és megrendeltem, de ha már odáig eljutottunk, legyen ingyenes a szállítás, hát rendeltem magamnak egy - két könyvet. Juhéééé! Miért nem gondoltam én erre már korábban? Megvettem Stephenie Meyer könyvét, a címe a Midnight Sun, vagyis Edward sztorija a vámpír kontra diáklány témakörben. Majdnem 800 oldal, hát nem csodás? A másik választásom rövidebb, Sally Rooney Normal People című kötete. Friendship, love, Ireland...remélem ez is tetszeni fog. Másnap itt volt a csomag, döbbenet, milyen gyorsak. Már el is képzeltem, hogy az őszi szünetben milyen jó lesz végre nyugiban olvasgatni, közben forró mangó ízű teát kortyolgatni és fütyülni a világra.

Zalán némi késéssel írta meg ma a környezet témazárót. Este, amikor már villanyoltás után voltunk, azt sutyorogta, hogy amikor a többiek kikapták a dolgozatot, majd éppen adták be, látta, hogy a Landschaftsformen benne lesz – Ebene, Hügelland, Mittelgebirge, Hochgebirge (ezek nekem is új szavak voltak a Gebirgén túl) és az iránytű is. Azonnal kipattantak a szemeim, pedig már jó úton voltam álomországba, hamarabb elalszom, mint a gyerekek…..és letoltam Zalánt, hogy ezt csak most mondja?!? Hát kíváncsi leszek, mit hoz össze, azért elég sokat készültünk rá.

Még nincs azonban vége mindennek, mert Réka holnap irodalom tz-t ír. Na, most a kántálás vagy mi, nem megy neki. Jannus Pannonius Pannonia dicséretét kellene verslábakkal ellátnia, de mivel hiányzott azon a héten, mikor vették, hát lila ibolyája nincs , hogy mi fán terem az. Ezen mondjuk csodálkoztam, hiszen ritmus dolga az egész, gondoltam én, zenei tehetsége meg van elvileg, legalábbis a fuvolatanár még nem csavart kínjában absztrakt szobrot a fuvolájából, amikor őt hallgatja játszani…..Téma még Balassi, Csokonai is, hát nem csillogott a szeme a csajnak, amikor megkértem, hogy olvassa el a verseket, pl. a Reményhez, ami szerintem egy nagyon szép kis vers.

….és máris megérkeztünk következő témánkhoz, a továbbtanuláshoz. Múltkor említette az ofő az osztályfőnökin, hogy lassan el kellene gondolkodni, hogy hová, merre. Na , hát én szótfogadtam, amúgy is szeretek idejekorán elkezdeni mindent, nem az utolsó pillanatban. Persze sietségre nagyon nincs ok, hiszen nem nyolcadikos a csaj (úristen, még jó, az is hatalmas sokk, hogy HETEDIKES).
Egyelőre a tanácstalanság az ami uralkodik bennem , illetve a kivárás. Elsődleges cél ugye a Verseghy lenne, az egy konzervatív(nak mondott), patinás, klassz gimi, jó erős. Az egyik legjobb suli a megyében. Milyen osztályok jöhetnek szóba? A matek spec biztos, hogy nem. Van még természettudomány, emelt óraszámmal-biosz-fizika-kémiából. Ide tendálna Réka, bár elég nehéz bejutni és igazából az orvosi előszobája. Neki nincsenek emberorvosi ambíciói, de mást még ezen a ponton nem zárnék ki. Meglátjuk, hogy a terrorszerű fizika, kémiával hogyan boldogul . Ha nem megy neki az ötös, akkor azt hiszem, ezt az osztályt is felejthetjük.

Következő a humán osztály, ami szintén nincs távol tőle, mert ott töri-magyar- földrajz van emeltebb óraszámban (ide is k… magas a jelentkezők száma, de egy jó felvételivel nem lehet gond, már ha kb. max pontot visz a tyúk) Ez a jogi egyetem és a bölcsészkarok előszobája. Jogász nem akar lenni, mai saját bevallása szerint, de ezt nem kell komolyan venni. Viszont a magyart nem szereti annyira, olvasni rühell, szóval nem biztos, hogy ez is neki való…..

Negyedik tagozat a nyelvi, ami eddig angol és német spec volt fele –fele arányban, neki tökéletes, mert nyelvből is erős és 11-12-ben bármilyen faktot felvehetett volna és lehetett volna bármi, építésztől a jogásztól a bölcsészig bármi. Még akár vegyész is. Na de ez megszűnt és van helyette 5 éves nyelvi tagozat KEZDŐ némettel és spanyollal, fele arányban. Az angolt eltemették , mintha soha nem lett volna? Nem egészen, mert az kötelező nyelv, akár kezdő vagy, akár haladó. A spanyolhoz az angol elsőnyelv az ajánlott. A németes része kizárt , legalább 2-3 évig csak malmozva német órákon, de a spanyolról sem tudom eldönteni, hogy mit gondoljak. Ugye nulladikkal kezdődik, tehát nyomják majd nekik a spanyolt heti ezer órában + pár fenntartó tantárgy, hogy ne felejtsenek el mindent, mire tényleg elkezdik a gimit….Szóval finoman szóval sem egyértelműek a dolgok. Miért nem indulnak sima gimik, azoknak, akik nem az anyatejet szipkázva gőgicsélik azt, hogy ők orvosok vagy ügyvédek akarnak lenni és ehhez minden pontjuk meg is lesz.

A másig gimi, ahová „divat” tőlünk menni, az a Varga Katalin Gimnázium. Az utóbbi években sokat erősödött, jó tagozatokat indít, várhatóan fentebb fognak jönni az országos rangsorban, az utóbbi években ez figyelhető meg. Verseghys van 2 db a családban, Vargás nincs. Indítottak ők is természettudományos osztályt, egy felet, mert a másik az informatika, főleg fiúknak. Van még angol-matek osztály, ami nyilván nekünk nem jó, hiszen Réka németes. Van továbbá angol kéttan, ugye nem is kell mondanom, hogy ez is felejtős. Pedig ez országos szinten is igen jó. Marad még a tehetséggondozós osztály, amely inkább humán beállítottságúaknak való, de nekem olyan nesze-semmi-fogd-meg-jól semmi….habár nyilván 11-12-ben felvehetnek ugyanúgy faktokat ők is és lehetnek bármik a matematikustól a nyelvtanárig. Kicsi az osztálylétszám, ez előny. Együtt vannak egy fél osztálynyi hátrányos helyzetű, kistelepülésről származó , tehetséggondozott gyerkőccel, ez nem tudom, mit jelent, de Arany János program néven fut.

Hát szóval úgy állunk, hogy egyelőre kiforratlan az egész, azt sem lehet tudni, hogy humán vagy természettudomány vagy nyelvi irányba indulunk el. Humános is, de természettudomány is érdekli. Németből is nagyon jó, ha nem is olyan ügyes, mint a német szinkrontolmács anyu fia, aki az osztálytársa. Erre mondaná Tibi, hogy ilyenkor kell hátradőlni, kérni egy kávét és kivárni, mit hoz az élet. Én hozzátenném, hogy minél több pontot gyűjteni, minél jobb felvételit írni, aztán majd lesz valami. Tibit nem érdekli azt sem, ha kimaradnak az elit gimik az életünkből és egyenesen a Széchenyi Gimibe megy Réka, ami a 3. út lehet.

Itt is van biosz-idegennyelv osztály, ami kielégítheti Réka természettudományos éhségét és nyelvi osztály is, szintén 5 éves, angol-n émet. Szerintem az orvosi pálya nem neki való, nem látom, ahogy elköt egy elszabadult artériát egy kutyán vagy macskán, sokkal inkább azt , hogy lefehéredik és szépen behajtogatja magát az asztal alá, elájul. De persze még csak 12 éves, majdnem 13, ki tudja, és más irány is van a természettudományokon belül, mint az orvosi pálya.

Mindenesetre izgalmas időszak áll előttünk. Bár mikor unatkozunk? Soha.