2013. augusztus 26., hétfő

Hurrá nyaralunk! - harmadik nap Földváron

Szombaton délelőtt sárkányt eregetni indultunk a löszfalhoz Balatonföldváron. Ekkorra újra ránk köszöntött az igazi strandidő, ott fenn a tisztáson csak úgy remegett a levegő a hőségtől. A gyerekek nagyon élvezték, mi is, végülis, az árnyékból. 


Amikor Réka nem sárkányt "teregetett" (ahogy Kata mondta), akkor az árnyékban hűsölt.


Zalán is próbálkozott a sárkánnyal. Olykor elfelejtett futni és a sárkány alászállt nyomban



Sárkányeregetés után kelléképpen kitikkadva haza indultunk ebédelni. 




Némi hirtelensült, krumplipüré és kovi ubi, hűtött limonádé? Kell ennél több? Persze mindez még finomabb a teraszon felszolgálva. 


Volt, aki ebéd után nyomban elaludt, akár egy kisbaba. Hiába, az a jó balatoni levegő....:)


Ezúttal a szabad strandon vertünk tanyát, szintén a part mellett közvetlenül. 


Jókedvben és kacagásban itt sem volt hiány. Nekem az első dolog, ami erről a napról eszembe jut, hogy egészen kiváló lángost hozott nekem Tibi. Sokkal jobbat, mint Lellén. Nyamnyam...jellemző rám! :)




Zalán azzal szórakozott, hogy homokkal dobált engem a legváratlanabb helyzetekben....Tényleg vicces volt! 


Újabb újdonság volt nyaralásilag a csúszdázás. Réka simán lecsúszott a meredek, hosszú egyenes formájún (igaz, csak egyszer - lásd fenn), majd végtelenszer a hosszú, kacskaringóson. Ez utóbbi nem volt túl gyors, így veszélyes sem. Pusztán akkor állt égnek a hajam, amikor Rékám a csúszda néhány métere után felállt az x emelet magasban, hogy leintegessen....Na akkor átestem egy kisebb fajta hátsófali infarktuson....nem érdekes. Szerencsére gyorsan elült. Ezt a csúszdát (a girbegurbát) Tibi is kipróbálta Zalánnal az ölében. Bizonyos technikai nehézségeit adódtak, Tibi egyáltalán nem csúszott. Öt perc kínlódás után gyakorlatilag lesétáltak. :) Kata anyukája nem győzött kiabálni neki:
- Tibiiii, gyűrd be a fürdőgatyád a fenekedbeeeee! - na ezt hallotta egész Földvár.  




Este szalonnát sütöttünk, jól bezabáltunk sült szalonnával, lila hagymával, mindenféle zöldséggel.....Asztamindenit, hogy az milyen finom volt! A sült krumpliról lemaradtunk, abból szénbrikett lett alufóliában. Zalán konkrétan a tűz mellett aludt el és Rékát sem kellett ringatni. 

Vizes eufória


Gyuri oktatónk szombatra is összeverbuvált egy kis csoportot (lévén munkanap - neki) Mivel az áttörés mostanában következett be Rékánál, azaz hogy látványosan nem fél a mély víztől, sőt egyenesen szívesen úszik benne, különösebb egyéb programunk nekünk nem volt, hát bevállaltunk egy zsinórban negyedik órát is a héten. (Anyagi csőőőőd....)

A kezdeti "együtt-úsznak-a-gyerekeink-de-attól-én-még-nem-ismerlek-és-levegőnek-nézlek" tipikus szülői hangulat után mára egészen összecsiszolódott a gárda. Kiolvadt mindenki. Beszélgetünk a padon, a jövőről cserélünk eszmét, megtanultuk a gyerekek (és egymás) neveit. Nagy lépés ez a kiinduláshoz képest, olyan fontos és jó dolog ez. Közösség keletkezett, még ha nagy jövője nincs is. A MOST mindenesetre jó.

Mindenféle "megörökítő" szerkezettel felszerelve sétáltunk be a tanmedencéhez. Nagyon sok remek kép készült (és videó), este hajnali 1 óráig nézegettem őket. Nézegettem és nézegettem....Gyönyörűek! Olyan messzire jutottunk a nyár elejéhez képest. Olyan kimondhatatlanul sokat fejlődött Réka! Annyira örülök, hogy neki kezdtünk ennek az úszásnak!

Jöjjenek a beszédes képek!



A tanfolyamon "segédeszközt" nem használhatnak, így úszószemüveget sem, de utána jó móka ebben pásztázni a medence alját. 


Zalán is lassan kopoltyút növeszt, bár az úszógumi is lassan hozzánő....:)


Öröm és boldogság


Macskaűűűrhajóóó óra után


Kenguru póz - ez után közvetlenül jön a....


...csobbanás....


Az úszólány


Rajtkőnél....


Úszás közben - mélyvízben Apával


Háttt...ilyen is van. :)


Medencéből kikászálódván


Vidám az élet


Belefogtunk a gyorsúszás alapjaiba is - képen Gyuri "bácsival"



A víz alatti képek a kedvenceim :)


Gyorsúszás egyedül - levegővétel nélkül


Csak szép!


Mellúszás a mélyben


Kartempó?



Szóval döntöttünk?


Volt korábban egy bejegyzésem, a totál tanácstalanság jegyében, megjegyzem, iskolák témájában. Katolikus? Német speces? Néptáncos-balettes? A legközelebbi? A legjobb hírű? A kéttannyelvű? Most - úgy néz ki - látom a fényt az alagút végén. Nem véglegesen persze, de egyre biztosabb, hogy a Rákóczi sulit választjuk. Egyrészt, mert:

- erős és jó iskola. Olyannyira, hogy újabban a város legjobb iskolái között van és egyre javul a tendencia. 
- első osztálytól tanítanak nyelvet, harmadik osztálytól német tagozatos lesz legalább az egyik osztály 
- eddig a speces osztályba felvételi volt, ez állítólag megszűnik és mindkét osztály (akár) tagozatossá válik. Itt kérdőjelek azért még vannak bennem, mert nem hivatalos forrásból hallottam ezt, csak egy olyan szülőtől, akinek Rákóczis a csemetéje. Ez fontos tényezője a döntésemnek, mert ez a "lefölözős" dolog (a két osztályból kreálni egy "okosat" és egy "butát" nekem nem nagyon tetszett. Még akkor sem, ha nagy reményeink lehetnek, hogy Réka az "okosabbikba" kerül.
- Első és második osztályban úsznak a gyerekek (az egyik osztályban), heti 3 alkalommal a Tiszaligetben. Szóval Réka úszó edzéseinek látom a folytonosságát. 
- Felső tagozata különösen erős. Ezért bár sima, körzetes suli, egyre inkább tendencia, hogy csak jó vagy kiváló képességű gyerekek jelentkeznek ide (tekintettel ugye a tagozatosságra is). 

Egyéb jellemzők:
- valamikor apukám ide jár "4 polgáriba", szóval vannak hagyományok, ha úgy szeretném
- olyan közel van hozzánk, hogy ha nagyon muszáj 3 perc alatt gyalog (futva) megközelíthető. Zebrán, útkereszteződésen sem kell átmenniük a gyerekeknek. És....egyelőre továbbra sem várható, hogy költöznénk.
- nem nagy iskola, 2 osztályt indít minden évben
- azok viszont jóóóó nagy létszámúak. 35 (!) gyerkőccel indul idén a két első osztály. A várakozások szerint van azonban lemorzsolódási arány, harmadik osztályra vagy akár később is. Csak halkan mondom, hogy a katolikus iskolában 25 főnél megáll az osztálylétszám....igaz, oda pedig felvételi van, mégpedig többfordulós.
- csakis körzetes lakcímkártyával lehet bekerülni (azaz körzeten kívülről lehetetlen. Idén 35 helyre 38 lakcímkártyás - azaz körzetes - csemete jelentkezett az úszós osztályba (!!!!)....)
- Ésss nekünk nem ez az iskola a körzetes, naná. Kiskapuk azért akadnak talán....
- Tiborom mindig is ezt az iskolát pártolta (szemben mondjuk a kéttannyelvűvel....)
- tavalyi évben az iskolát kívülről szépen felújították, leszigetelték. Szóval most már szép is.

Azt nem mondom, hogy a döntés megszületett...inkább azt, hogy van egy nagyon nagy favoritunk.