2023. szeptember 23., szombat

Aktuális

 

Zalán a héten megkapta a hetedikesek oltását, a Hepatitis B ellenit. Eszembe is jutott, hogy még csak tegnap volt, amikor Réka hetedikben hazakéreckedett az utolsó két óráról, mert annyira fájt a karja ugyanezen oltás után.....Félelmetes néha, mennyire közelinek tűnnek ezek az emlékek, pedig már két éve ennek. 

Háromféle ember van, aki tud számolni és aki nem, ennek három éve....Még rosszabb így.  

Kértük a HPV ellenit is, úgyhogy azt majd októberben valamikor belé döfi a doktornéni. Volt egy kislány osztálytársa, akit a legutóbbi oltás után kergettek az assszisztensek iskolaszerte  - a pletyka úgy terjedt el, hogy a doktornéni a tűvel, de ezt én nem veszem be - mert vadul üvöltött, hogy nem akar ÓTÁST, nos, idén már csak csöndesen sírdogált ez a kislány.

A tanév elején összeírta az ofő, hogy ki igényel laptopot, mert hetedikben az jár, jött fentről valami homályos és nem egyértelmű üzenet. Mindenféle kommentár nélkül továbbította a szülőknek....hát mi kérünk laptopot, kérünk, de nem hinném, hogy tényleg kapunk is....Állítólag máskor is körbement hasonló felhívás, de nem lett belőle semmi. Hát nem lepődtem ezen meg. 

Zalán hétfőn kezdett Réka matek tanárjánál (mármint akihez Réka jár hetedik óta). Zalánnak szokatlan még az online óra is és valamiért teljesen be volt feszülve, minden egyes válasz előtt várta tőlem a jó választ, erősítsem meg, hogy helyeset fog mondani.... Hát rossz volt nézni, remélem, majd idővel oldódik, az önbizalma épül, mert ez így nem igazán jó. Aztán megírták a dogát, amire minden témakörből felkészült Zalán szerintem, amennyire lehetett és örülni fogok, ha hármas lesz, olyan sok feladat volt és olyan nehéz....Sajnálom. Ez biztos nem tesz jót sem az önbizalomnak, sem a jókedvnek.  De majd legközelebb jobb lesz, remélem... Persze, meglátjuk, ha kiosztja a tanerő...

Réka megkapta a kilépőjét, péntek 4. órában elhagyhatja majd a sulit. Remélem, vigyáz magára. Nem tudom, miért féltem pont ebben a lyukasórában, amikor amúgy is önállóan jár-kel a városban, amikor úgy tartja kedve, mégsem féltem különösebben....Viszont féltem akkor, amikor lovagol.... Újabban már haladó lovas, az őszi szünetben hívták tereplovaglásra a Zagyva partjára, ami biztos szuperjó élmény lesz.... Ahogy őt figyelem lovaglás közben, kosztümos filmek lovas alakjai jutnak eszembe, ahogy üget vagy vágtat. Minden vágtanem megy már neki, ami számomra bámulatos, olyan nagyon ügyes. Mostanában mindig ugyanazon a lovon lovagol, egy fiatal kancán, akinek jóságos, hatalmas barna szeme van. A feje is óriási és az egész ló elég méretes, pedig ez a fajta ló még csak nem is olyan nagytestű....Teljesülni látszik tehát egy óriási álom, régi álom, Réka megtanul jól lovagolni. Vajon gondolta volna 2-3 éves korában, amikor a műanyag pónikat rakosgatta álló nap jobbról balra....vagy akár 11-12 évesen hogy egyszer igazi lovon is ül majd, sőt, vágtat rajta? Ő bizonyosan, én nem hittem volna, bár az apja is igazi lóbolond....Egyre határozottabb lesz, meri irányítani a lovat, az akaratát átvinni, szóval folyamatosan fejlődik a kiscsaj.

Újra probléma a kellő mennyiségű kaja előállítása a gyerekek igényeinek. Ma Zalán lasagnet kért, az még holnapra is elég lesz nekik. Vettem egy helyi péklánytól fagyasztott pizzatészta gombócokat illetve van receptem villámgyors pizzára, de azért az nem olyan finom, mint egy fél napig dagasztott- kelesztett. Sőt, a fagyasztóban van bolti pizza is, ha minden kötél szakad. Gyors kaja még a carbonara is, bár nem villámgyors. Mire a kolozsvári szalonna megadja magát a lassú pirításnak, az nem két perc. Szeretik még a pörköltöket, tokányokat tésztával, vagy a brassóiszerűséget mindenféle hússal , sok fokhagymával, krumplival.  Ott vannak még a sültek is, de abból csak frissen esznek, melegítve max szendvicsbe tudom őket becsempészni. Aztán lehet még melegszendvicset is sütni, bár vacsorára ritkán készítünk, inkább uzsonnára vagy tízóraira. Nagyjából ennyi, amit megesznek, illetve még a gyros féleségek, taco , chili con carne is jól csúszik. Zalán a virslit is szereti, Réka nem.

Érdekes, hogy csak az éhhalál szélén esznek hideg kaját, szendvicset, zöldségeket, felvágottat, sonkát vacsira.  Én úgy nőttem fel, hogy meleg ebéd a suliban (még gimiben is menzás voltam) és hideg kaja vacsorára. Hétvégén anyu főzött ebédet, vacsora hideg. Emlékszem, hogy tök jókat falatoztam nyári estéken akár párizsiból és vajaskenyérből is, ha volt hozzá a kertből zöldhagyma, paradicsom és paprika. Az én gyerekeimnek ez önként elképzelhetetlen. Ha készítek retro szendvicseket, persze megeszik, olykor még örülnek is neki. De hogy odamenjen a hűtőhöz, kivegye a szalámit, megkenje a kenyerét, azt el sem tudom képzelni. Rékáról még esetleg, ő szereti a vajkrémeket, sajtkrémeket, viszont felvágottat nem eszik és szalámit sem igen. A sonkát sem szereti.  Zalán bevállalósabb, szereti a zsíroskenyeret káposztával itthon és az avokado krémet is piritóssal. Készít magának omlettet vagy süt tojást, olykor palacsintát is készít recept nélkül, magyar félét, Réka inkább az amcsi fajtát kedveli. Mindig keresem az újdonságokat, finomságokat, hogy feldobjam az étkezéseket. Az is előny, ha minél gyorsabb egy étel elkészítése és egészséges is.  Vagy legalább adalékmentes.....





8 megjegyzés:

  1. Ah, a kaját ne is mondd! A fiúk ebédelnek a suliban, mégis úgy jönnek mindig haza, hogy feleszik a kosár tartalmát (a kosár, amiben nasik vannak). Lassan már őriznem kell. A hideg vacsorát nem szeretik, állandóan húzogatják a szájukat. Mi mirelit kakaóscsigát és pogácsát is tartunk itthon, azt sütök nekik időnként uzsonnára. (Ja, és válogatnak, persze, éppen most agyaltunk, mi legyen az ebéd, amit meg is esznek.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, jó, hogy mondod, a fagyóban mindig van kifli, zsömle, péksüti, hogy friss tízórai legyen a pici Zalánnak...😂

      Törlés
  2. Álladnó kínban vagyok a kajával, főleg azokon a napokon, amikor suli után rögtön edzésre mennek v. hosszú naposok a kórus miatt. Viszonylag egészséges legyen, bírja tőle a hét óra suli után a két órás edzést és lehetőleg egye meg...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Réka a gyros husi saláta, rántotthús, fasirtgolyó háromszögben tengődik...de leginkább péksüteményen....

      Törlés
  3. A kajáról és a főzésről ne is beszéljünk... 😱 hadseregnyi mennyiségek tűnnek el hidegből-melegből-nasiból egyaránt.
    A múlt héten összedobtam magamnak egy adag zöldbabfőzeléket másnapra, gondolván senki más nem szereti rajtam kívül,erre majdnem összeverekedtek rajta, hogy hogy ki egyen belőle kóstolót. 🙉 már a főzelékem sincs biztonságban!😁

    VálaszTörlés
  4. Én erre a kaja dologra nem mondok semmit. 🤐🤣
    Talán csak a tökfőzelék az, amiből maradna...

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!