2019. január 14., hétfő

Szolnok-Lyon-Cambridge háromszög


Egyszerűen nem érek ide, hogy írjak, ne haragudj, kedves napló! Átfutott az agyamon, hogy befejezem az egészet, de nem komolyabban, mint korábban. 

Most ebéd szünetben van, van negyed órám, persze a munkahelyemen, nem otthon, hol máshol? Ott esélytelen….

Tegnap 11-től este hétig tanultunk, kisebb megszakításokkal. Már nagyon elegem volt. Rékának egy hosszú, nehéz szöveget kellett megtanulni a város kontra falu témában, simán középfokos szóanyaggal és ismeretlen nyelvtani szerkezetekkel…Egyedül nem ment vele semmire, csak teltek az órák a lap fölött. Végül úgy döntöttem, hogy bemagolni nem hagyom, megtanulni meg túl magas a léc neki, úgyhogy csak a szavakat és kifejezéseket tanultuk meg. 

Zalánnak 3-4 szorzótábla, házi feladat, szövegértés, nyelvtan házi, olvasásból másolás és egy mese olvasása, németből SCH-s szavak….Nem nagyon láttam, hol van a vége. Rékáék vették a törtek összeadását, arra volt pár feladat. Nagy csapkodást és hisztit kapott, mert elfelejtette, hogy mit kell művelni a számlálóban, ha egyszer megvan a nevező.  Erre szerencsére még emlékszem. Nyelvtanból a nyavalyás mássalhangzószabályokat vették, amiről nekem már fogalmam sem volt, úgyhogy youtube videókból okosítottam ki magam, hogy tudjak ellenőrizni és példákat találni, mert abból nem sok volt. Ezek az OFIs könyvek nem sokat érnek. Volt még töri is, a görög-perzsa háborúk, szerencsére csak felmondta, könnyű és érdekes anyag. Ma derült ki, hogy holnap nyelvtanból írnak + tollbamondás, nem érdekes. A nap fénypontja az estebéd volt, amire cigánypecsenyét készítettem és nagyon finom lett. Nálunk kevés étel készül fokhagyma nélkül, nyilván ez sem úszta meg. Este átjöttek N.-ék (RékaZalán unokatesó), elköszönni, mert még a héten utazik Lyon-ba, ott tölt egy félévet az egyetemen. Kicsit beszélgettünk, a kutya túl lelkes volt, úgyhogy le kellett szerelni. Ennyi volt a hétvége és már megint hétfő van. 

Mondjuk, volt szombat is, akkor punnyadtunk, Tibi leszedta a karácsonyfát tök önhatalmúlag, emiatt Réka jót üvöltött, tanultunk egy picit, eredmény nem sok, mert önálló tanulás volt. Délután elvittük a kutyát sétálni, közben én LIDL-eztem, vásárolni mentünk, ebédeltünk , sütiztünk, majd olvasgattunk a kanapén összebújva és élveztük a nyugit. Ugye ez már vasárnap nem jött össze, ahogy részleteztem fentebb.

Holnap Rékának fuvolavizsga, elvileg nem lesz gond, ügyeske. Zalánnak jó napja lesz, úszóverseny miatt nem lesz neki tanítás. 50 m mellen indul, tegnap még tanakodott, hogy az egy hossz vagy kettő, de gondolom, remélem, megkapja a kellő instrukciókat. Szerintünk egy hossz lesz. Rékának kikészítettem az ünneplőjét, szerencsére gyorsan meglett, nem kellett sokat ásni. Mire ezt a bekezdést írom, már este van, fél 9 és hulla vagyok....

Viszont a nap híre és ezt nem hagyhatom említés nélkül - éleseszű tesómlányát felvették a Cambridge-i egyetemre! Emberek, ez fantasztikus!  Mondjuk, nekem nem volt sok kételyem, de hát oda még sem csak úgy besétál az ember, na. Mármint ha nem csak turista akar lenni. 

Még 9 nap ebből a félévből...Bár gondolom igazán aktív inkább csak 8.... Majd csak eltelik. Aztán jön a második, ami mindig nehezebb, mint az első, mert az a kis ványadt tavaszi szünet mintha ott sem lenne, de ennek ellenére  nem siettetem az időt, az úgyis száguld, mint az állat és mire kettőt pislogok, évzáró lesz. Bizám! 

Vannak hibák, elütések, ezer bocs, de már nincs erőm kijavítani őket, hunyjatok szemet!

4 megjegyzés:

  1. Én inkább kivárom, hogy mikor tudsz írni, de abba ne hagyd! (mármint ha érdekel a véleményem :-))
    Nálunk az angol az, amiben Ákos lassan meghaladja a szintemet, és egyre bizonytalanabb vagyok...

    VálaszTörlés
  2. Gratulalok a tesod lanyanak! Mi is tanultunk vasarnap, en csak 2 es fel orat birtam veluk, de mar ennyitol agyi zokni lettem. Es meg csak elsos es masodikosok.

    VálaszTörlés
  3. Hali, nalunk egy felvetelizik jovo heten, egy jedlik feladatokat csinalt es irt le szepen, beadhato minosegben hetvegen, a 3. csak siman felevet zar... de legalabb a 6. meg 8. osztalyos ugye nem felvetelizik. Bele sem gondolok, akkor mi lett volna a hetevegen.
    -- a tanev vegeig 148 nap van hatra. ((mondja nekem az ejg e-naplo, mikor belepek.... lehet a rendszergazda is varja???? :))
    Kitartas a rokonsagnak szivbol jovo gratulacio, le a kalappal elottuk! Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nyolcadikos felveteli remalmaimban szokott felbukkanni...

      Köszönöm a gratukat! 😎

      Törlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!