2011. január 12., szerda

Nyolcadik nap-

Első reggel volt, amikor Zalánostul indultunk reggel az óvodába. Fogalmam sincs, hogy lesz ez majd, ha egyszer nekem még majd a munkahelyemre is be kell érnem azt követően, hogy a gyerekeket az oviba bepakolom......Nyilván nem 10-re járok majd dolgozni.....Kész káosz volt a reggel. Na mindegy, holnap biztosan jobb lesz. Nem az utolsó pillanatban jut eszembe, hogy Réka csizmáját elfelejtettem előző nap megtakarítani, a sapkákat is meg fogom találni és nem a lépcsőházban jut eszembe, hogy Réka hátizsákja odafenn maradt báránykástul, mindenestül....

Szerda van, azaz tornaórás nap az oviban. Ennek megfelelően akkor lépett be Rékám a csoportszobába, amikor a terem tornára készen át volt rendezve és éppen belecsaptak volna a lecsóba. Réka sírt, majd ordított. "Ne menj el, haza akarok menni, haza akarok menniiiii"...Hiába volt kezében az AnnaPeti könyv és a hátizsákja bárányostul. Sőt, még egy rajzfüzetet is tettem neki a csomagjába, mert tegnap csak egy gyűrött papírost találtam a hátizsákban, rajta firkával....és egy kishajó jellel....azt tette el az óvónéni, mint aznapi Réka alkotást...

Becsuktam magam mögött az ajtót és hallottam, hogy Réka odarohan és ott sír. Figyeltem, vigasztalja e valaki, pátyolgatja e valaki....Nem, L. óvónéni el volt foglalva a torna órával,  hallottam, amint adja ki a feladatokat....Réka aztán egy ponton az ajtót is püfölni kezdte és fokozhatatlan hangerővel sírt utánam. Csak egy ajtó választott el tőle. Egy karnyújtásnyi távolság.....Volt némi kísértés, hogy kinyissam az ajtót, a karomba vegyem és megvigasztaljam, nem tagadom. Mégsem tettem. Sarkon fordultam és kisétáltam Zalánhoz a bejárati ajtóhoz. Füleltem azért még egy darabig....Réka akkor hirtelen ötlettől fogva feltépte a csoportszoba katicával díszített ajtaját és kirohant, mint aki világgá akar futni.
- Haza akarok menni, haza akarok menni. - üvöltötte.
Mielőtt hozzám érhetett volna, L. felnyalábolta és visszavitte a többiekhez.
Nem tudom, mi lett volna, ha elég gyorsan sprintel és a nyakamba veti magát....Nem hallgatóztam tovább, kitoltam a babakocsit iziben az udvarra, át a kapun, ki az utcára. Esett az eső, de ez egész sokáig nem tűnt fel.


Lehet még vajon ennél rosszabb? Szerintem nem. 

13 megjegyzés:

  1. Jajjjjj!!!! Azt hiszem én feltéptem volna az ajtót, és messzire szaladok vele.... hogy lehet az, hogy nem vigasztalja, nem babusgatja senki????????
    Más anyukáknak mi a véleményük ezekről az óvónőkről?

    VálaszTörlés
  2. (((((((( )))))))) Annyira nem értem, hogy lehet, hogy az óvónéni nem veszi pártfogásába a beszoktatós gyerkőcöt??? Mégis mit vár?? Igenis babusgassa, igenis pátyolgassa, legyenek ketten ott a beszoktatás alatt, hogy egyikőjük csak a beszokóssal tudjon törődni, oldják meg, mit tudom én, de ez így elég rosszul hangzik!

    VálaszTörlés
  3. Bea: Hm, Zalán is ott volt ém és már nyűgi is volt... Egyébként meg ha ma elszaladok vele, holnap csak rosszabb lesz. Szerintem.Ha egyszer elszaladok vele, tobbet nem viszem vissza. :-

    ANikó: Réka nem kér senki babusgatásából, voltak és vannak rá próbálkozások. Ő az anyukáját akarja, mindenki más mehet ahová akar.

    VálaszTörlés
  4. Hát nem a legszupibb óvónők vannak nálatok. :(((
    Nálunk szinte az egész nevelő testület pátyolgatta Nikit nemhogy a saját óvónénije.
    Ez fontos, mert ilyenkor azt hiszi nem jössz érte, és ezt ők mondogatják neki folyamatosan, hogy jön anya, jön ebéd után. Ölbe veszik egész nap például, vagy a dadust külön megkérik hogy babusgassa.
    Mindegy mint pedagógus sem nem vagyok elragadtatva a helyzettől.

    VálaszTörlés
  5. Babusgatás alatt azt értem pl., hogy a beszoktatás alatt csakis Rékával foglalkozzon, érezze a lányka, hogy az óvónéni igenis tárt karokkal várja, törődik vele. Karolja fel. Mert a leírásodból egyáltalán nem az derül ki, hogy olyan nagyon próbálkozna, erőlködne az az óvónéni... És ezt gondolom, Réka érzékeny receptorai is megérzik. Azért írtam, hogy erre az időszakra legyenek ott ketten, hogy a csoport élete is folyjon a medrében, de a beszokós gyerek igenis érezze ( Anyát hiányolva persze ), hogy tulajdonképpen ez egy tök jó hely, ahol őt nagyon szeretik!
    ( Ezek az én elképzeléseim, aztán nagyon kíváncsian várom, hogy nálunk hogy és mint lesz... ) Sok minden óvónőfüggő.

    VálaszTörlés
  6. Anikó: Áh.... szép lenne, ha így lenne.És nem, tényleg nem erőlkodnek az óvónénik, semmilyen téren.

    Boca: Nem valék pedagógus, de én sem.

    VálaszTörlés
  7. Arra gondoltam én is, hogy elszaladnék vele, és soha többet ennek az óvodának a környékére sem mennék.
    Én is úgy gondolom, ahogy Anikó. Már csak azért is, mert én pont olyan magatartást tapasztaltam nálunk Matyival, amikor a múlt héten ő is még csak zokogott utánam. Napokig az óvónéni ölében ült, és csak úgy volt jó. Először ő sem engedett a közelébe senkit, de másnap már hagyta magát megvigasztalni.
    És mi lenne, ha Tibi vinné reggel? Matyinak nagyon tetszik, hogy együtt mennek Apával a "munkahelyre". Vígan-dalolva megy az apjával, még arra is hajlandó, hogy korábban menjen, csak hogy Apával mehessen!

    VálaszTörlés
  8. Bea: Igen, próbáltuk tegnap, apa vitte oviba, akkor is volt sírás és anya, anya, anyaaa....bár már a mainál rosszabb tényleg nem lehet.

    VálaszTörlés
  9. Igen, asszem én itt feladnám.
    Sot, oszintén szólva, a harmadik sírás utan már biztos:(
    Tudom, most azt gondolod, hogy ha visszamész dolgozni, akkor úgyis muszáj lesz akárhogyan is beszoknia.
    De a hangsuly a "muszáj"-on van.
    Most még nem muszáj.
    Es két-három év alatt óriási valtozasok fognak még végbemenni nemcsak Rékában, de talan az óvónéniválasztékban is!

    VálaszTörlés
  10. Asszem itt én is feladtam volna már :(((
    Főleg így, hogy azt látom hogy az óvónéni sem törődik a kicsi, éppen hogy 3 éves gyerekkel. A szívem szakadna meg.
    Van ilyen. Unokahúgom kisfia novemberben kezdett, de most abbahgyják, mert nagyon nem tetszik neki, ahogy az egyik óvónéni bánik a gyerekekkel. Ő is otthon van a kis hugival, így megtehetik, hogy majd szeptemberben újra próbálkoznak egy másik csoportban.
    Réka is sokat változhat még fél év alatt is!

    VálaszTörlés
  11. Minden tiszteletem a tied. Nagyon erős vagy. Én már lehet kivettem volna az oviból és 1 év múlva újra próbálnám.

    VálaszTörlés
  12. Koszonom a kommenteket, de kivételesen nem értek egyet veletek. Azért cupp és tényleg koszonom, hogy leírtátok.

    VálaszTörlés
  13. Mármint óvodaabbahagyásilag...lehet, hogy félreérthető voltam, bocsi.

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!