2020. június 20., szombat

Egy hét minusz


El is telt az első hét a vakációból. Igaz, nagyjából két hete nem tanultunk semmit vagy majdnem semmit, szóval kezdik megszokni a skacok a jóvilágot. 

Szombaton pont mama névnapját ünnepeltük Tibi tesójánál, mikor egyszer csak leszakadt az ég és uszoda lett a város első alkalommal. Akkor még csak azon morfondiroztam, hogy soha nem szoktam az utcára néző erkélyre teregetni, de most megtettem és hát asszem most sem kellett volna..... Másnap a zivatar megismétlődött, ha lehet még nagyobb erővel, akkor pont nem voltunk a városban, szerencsére nálunk nem volt káresemény. Innestől fogva csütörtökig minden nap esett, hol szakadt, hol ömlött, hol áradt...szerda volt a mélypont, amikor pont az évzáróra kellett mennie Zalánnak. Hirtelen negyed 4 körül akkora zuháré volt, hogy az egész utca viz alá került és mivel gumicsizmánk nem volt, Zalán nem tudott elmenni az évzáróra. Nagyon nem volt szomorú mondjuk....Azt tudom, hogy 4,89 kell az osztályátlag, no komment! Rékáék évzárója reggel volt, tiz órától, hozta az úgymond tőle kellemesen megszokott jegyeket, bár megmondom őszintén, nem vagyok maradéktalanul elégedett a szorgalmával, nem tudom, jövőre mi lesz. A fizika és kémiától is eléggé parázok, mi lesz, ha abból négyes lesz (biztos összedől a világ...), a tanárnőről is vegyeseket hallani. Hát mindenesetre bizom Réka vegyes érdeklődésében - még mindig nem tudni, hogy humán vagy reál érdeklődés kerülgeti...Majd kiderül, egyelőre pihi van.

A gyerekekre meglehetősen rászakadt a digitális oktatás alatt a laptop és telefon használat, úgyhogy most elvonón vannak. Az összes laptop kódot kapott, Zalánnak nincs telefonja és laptopja egyáltalán, mert olyan felháboritóan beszél, hogy az ember zsebében kinyilik a bicska...A youtube-ra igy is fel tud menni a tvről, szóval dugdoshatom a távirányitót is. Egyszerűbb lett volna jólnevelt gyerekeket kinevelni, de fájdalom, ebben nem értünk el sok sikert eddig. 

Rékának szoktam kisebb melókat adni, pl. ismerkedhet, hogy a konyhában mit hol tartok, kipakolhat , bepakolhat a mosógépbe, kiteregethet. Zalánnak olvasnia kell egész nyáron, mert azt az utóbbi időben elhanyagoltuk. Persze berzenkedik ellene, de hiába kapálózik.

Gondot okoz még az esti lefekvés és újabban a fürdés kikövetelése is, néha az eszem megáll, komolyan. Képes Zalán megkérdezni, hogy kell-e fürödni és ha a válaszom igen, akkor minek??? Én mindig azt hittem, hogy ez alap, soha nem jutott eszembe, hogy esetleg ellógom a fürdést. Viszketnék egész éjjel, mint a bolhás kutya. Hát neki ezek szerint nincsenek bőr problémái...

Pillanatok alatt képesek összekapni, majd összeverekedni, a végén még én vagyok a hibás, hogy valamelyik gyerek pártjára állok, pedig nem, mert egyik 19, a másik egy hiján húsz. Múltkor elvittem őket fagyizni, gyalog sétáltunk el a cukrászdáig, de nem birták ki azt a tiz perces utat sem, durva sértegetésekkel nyirták egymást, majd Zalán vissza is akart fordulni. Úgy kellett magammal rángatnom. Szép kis család, nem mondom! 

Net hiányában Réka ismeretlen dolgokkal molyol a szobájában, Zalán olykor kimegy bringázni, de inkább tévézik. Legózás sem jellemző vagy a lovazás, bár volt már rá példa.

Rotyog a töltött paprika, kései ebédünk, lassan készen is lesz. Anyósom palacsintát sütött és megyünk majd cseresznyét szedni. Nyugis hétvége lesz, remélem. 

Elméleti menünk:
- pizza a hűtőben cserbenhagyott sonkák és felvágottak felhasználására. Sajt is van bőven felbontva
- mogyoróvajas csirke- Angliában annó a kedvencem volt, de azóta sem készitettem. Most Tibi kiváncsi volt, milyen az a mogyoróvajas szendvics lekvárral...és hát maradt ki bőven mogyoróvaj. Mondjuk az kérdés, hogy a gyerekeknek izleni fog -e avagy nem...
- kijevi csirke rizzsel - de lehet, csak göngyölt sajtos csirkerolád lesz , majd kiderül
- cseresznyés pite , tejes pite, vagy valami ilyesmi
- borsóleves vagy borsófőzelék görög húsnyársakkal, imádom
- jó öreg bolognai spegetti street kitchen módra, az valami csodafinom
Tervezett nasi újdonság a panna cotta sós karamellás vagy karamellás öntettel

Aztán lehet ám, hogy egész héten hideget vacsorázunk, majd meglátjuk. Majd igyekszem finomakat sütni, főzni, legalább most, a szünetben kellene brillirozni. 


4 megjegyzés:

  1. Ja, ne is mondd - itt is oltogatják egymást, meg mindig ha tévéznek, akkor hárman háromfélét néznének - aminek az eredméyne rendszerint a nagy kiabálás, veszekedés és a TV kikapcsolása (részemről). Meg ahogy mondod, nagyon rákattantak a digitális eszközökre : amit kitoltam 10 évig (a mentességet, vagy a mértékletességet) az most totál fenékbe billentettük. Lehet én is lekódolom, mert igy birhatatlan. A menü jól hangzik :-)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk dettó tabletfüggés, Milán mocskosul beszél ( ugyancsak a videókból tanulta), és örökké, mindenen képesek összeveszni, ha meg épp nem, akkor kreálnak maguknak vmi duzzognivalót.
    Nehéz nyarunk lesz...

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is hasonlóan kütyüfüggők lettek... 3 hónapig hozzá voltak láncolva, nehéz a leválás de egyre többször kapom őket azon, hogy olvasnak, kártyáznak, legóznak.
    A kell-e fürödni itt is jött (honnan...?) Csípőből válaszoltam, hogy szagold meg a zoknidat és a gatyádat aztán eldöntheted. Nem volt többször kérdés 🤣

    VálaszTörlés
  4. Ugyanezek nalunk is, bar ezen a heten szabin voltam, igy vegig tudtam foglalkoztatni oket, ezert kicsit lejottek a szerrol. Borzaszto, h milyen fuggoseget okoznak ezek a jatekok. Es hiaba korlatozom rovid idore, a gondolataik csak ezek korul jarnak.

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!