2019. február 14., csütörtök

Szerda, az alagút közepe


Tegnap, azaz szerdán Zalán otthon maradt, súlyos hasfájásra hivatkozva. Szerintem egyszerűen fáradt volt és nem akart suliba menni,….Tibi leigazolta neki a napot, hát jó. Egész nap virgonc volt a fiú, csak este lett rosszabbul, amikor megkaptuk e-mailen a matek házit. És a környezetet. No meg a németet. Végül nem is tudom, hogy minden hiányosságát pótolta e, egy ideig noszogattam, aztán elvesztettem a fonalat, hogy befejezett e mindent. Végül is , ő baja. Most egyébként a kétjegyű számok összeadását, kivonását gyakorolják matekból, közben a háttérben ismételgetni kell a szorzótáblát – ajánlották szülőin – hogy rögzüljön, amit eddig tanultak. Már csak a 7-8-9 van hátra, abból is pár művelet. 7x7,7x8,7x9, 8x8, 8x9, 9x9, ennyi. Nyelvtanból folyamatosan írnak a tk hátuljában levő 3 oldalas szószedetből, imádom. (Amúgy nem.) Zalán gyenge pontja a köjök, bólya, májva és ilyenek…(rosszul írtam mindet, direkt, csak mondom.) A másolás viszont jobban megy már és ha akar, olyan szépen ír. (De nem akar) Németből elkezdték a memoriterek tanulását, most éppen az elsőt, ami a télről szól és hétfőre be kell vágni. Az első mondat már megy: a téli hónapok a január, február, március. Valami lapot is kaptak szavakkal, szóval gyanús, hogy jövő szerdára azt is be kell biflázni. Hurrá….még jó, hogy Rékáéknál pillanatnyi szélcsend van, mivel nem sokkal félév után megírtak minden TZ-t…
Réka megírt a töri TZ-t, ókori görögök, egy hét spéttel írta ugye, a betegsége miatt. Állítom, hogy mindent tudott, a jegy mégis kérdéses számomra, mivel az egyik az volt, hogy hasonlítsa össze az egyiptomi és az athéni társadalmi berendezkedést. Én erre nem voltam felkészülve, remélem, ő igen.
Este folytattam ebéd dobozolásos őrületemet, összedobtam gyorsan egy kis ragulevest és egy kis indiai curryt…..Amikor jelezték a srácok ,hogy éhesek, tálaltam is a vacsorát nagy lelkesen. A gyerekek kanalaztak némi levest, bár jelezték, hogy ők tulajdonképpen nem is éhesek….egyébként is hiányolták fájón a levesből a petrezselymes burgonyagombócot. Az tényleg nem volt benne. Egy órával később az apjuktól hideg kajáért sipákoltak. Lehetőség szerint téliszalámis kenyeret. Pff…… ezért aztán főzhetek. A tegnap esti zsákbamacska alapján, amit a fagyasztóból húztam ki, ma csirkepörkölt lesz tarhonyával vagy tésztával. Az indiait megeszem én. Kár beléjük!
Tervem egyébként, hogy még veszek dobozokat (csak nehogy úgy járjak a végén, mint Tóték) és elkezdek adagokat fagyasztani. Próba szinten, mert fene tudja, hogy egy csikós tokány tésztával ugyanolyan e olvadás után, mint frissen. Szerintem nem és a gyerekek elég finnyásak, úgyhogy kell még a kutatómunka. És sok doboooz…..

8 megjegyzés:

  1. ...és ha csak a húsos részt fagyasztod le, amikor sorra kerül az az adag, frissen főzöl hozzá tésztát? Mi így szoktuk, van kis adag (két gyereknek), meg nagyobb (négyünknek).
    Egyébként meg figyelem a projekted alakulását, mert nálunk is felmerült, hogy le kellene mondani a kaját, vagy legalábbis a reggeli-uzsonna részét, mert Ákos alig-alig eszik belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idegenkedem az egész fagyasztás történettől, nekem az nyers hús, fagyott zöldség egyelőre, de próbálom szokni a gondolatot, kísérletezni....

      Törlés
  2. Én Ferinek szoktam csak "előfőzni", az is elég nagy teher, hogy neki megmentsek egy adagot. Én is köret nélkül fagyasztok, és egy rizst, vagy tésztát pikkpakk kifőzök reggel uzsonnakészítés közben.
    Az enyémek egyelőre eszik a menzakosztot, vagy nem eszik, de nem ágálnak. Nálunk nem lehet vitt kaját melegíteni a suliban, szóval, ha nem eszik, akkor így jártak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is megoldható ez ,mármint az otthon ebéd, csak felsőben, amikor órák után hazamegy a gyerök, egyébként négy óráig kötelező napközi van alsóban.

      Hogy hogy ebédelnek a tanulószobások (felsős napközi), fogalmam sincs....gondolom, hideget.

      Általában fél kettőig van órája, pénteken egyig, utána 5 perc alatt otthon van és ebédelhet. Az egy másik kérdés, hogy a krumplifőzeléket fasirttal vagy bolognait kiveszi e a hűtőből és otthon megmelegíti e...de ez egy másik dilemma. :) Idővel biztosan helyére kerül minden.

      Törlés
    2. Mátéék órák után szoktak ebédelni, fél 2 körül. De náluk sztem még mindenki lemegy kajálni, a haverok legalábbis, nincs ekkora bojkott.

      Törlés
    3. Én azt nem értem, hogy hogy jöhetett létre ez az egységes felsős ebéd felmondás. Mindenkire főz a nagymama vagy mi van? Annyira nem rossz az ebéd. Tény, hogy nincs ebédszünet és ha 7 óra van, akkor szinte lehetetlen ebédelni, de ez ötödikben nem is jellemző még, csak később. Addigra meg már régen nem menzásak.

      Törlés
    4. Gondolom volt egy értelmi szerző, aztán szépen csatlakoztak hozzá a többiek. :-)
      Esetleg azt lehetne még csinálni, hogy megnézni az adott héten mi a menü, és a nemtetsző napokon lemondani az ebédet, a jól hangzóakon meg igenis egyen a suliban.
      Máté szerintem 5ből 3szor megeszi amit elé raknak, ha meg nagyon gáznak ítélem az aznapi ebédet, akkor estére készülök valami tartalmasabb vacsival.
      Milán szerencsére mindent megeszik a suliban, csak itthon válogat a nyavalyás :-)

      Törlés
  3. Nálunk is ez megy már asszem pont így ötödik második félévétől, mint nálatok, a gimiben pedig mint megtudtam már senki sem ebédel a suliban, pedig a mi időnkben :) anno ez azért máshogy volt... Megértelek a "doboz őrülettel" :) , én is dobozolnék, ha lenne értelme, de amikor hazajönnek enni itthon vagyok :) , viszont az uzsonnás dobozainkból Dunát lehetne rekeszteni :) ...

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!