2012. január 25., szerda

Zöld lábnyom

Hogy jutott ez eszembe?


http://www.greendependent.org/


http://hannamikoltaronlelle.blogspot.com/search/label/Z%C3%B6ldF%C3%B6ld


Avagy, hogyan takarékoskodunk mi /hogyan igyekszünk környezettudatosak lenni. 


Lássuk a terveket és ami már megvalósult:

- mosóport nem veszünk december óta, helyére mosószóda és mosószappan dara került + peroxid. Enyhe szépséghibája a dolognak, hogy egyelőre az öblítőmet, mely úgy hozzám nőtt, nem tudom mellőzni. Így bár talán felesleges, de azt használok. 
- háztartási olajat gyűjtjük (nálunk az Abonyi úti MOL kút veszi át)  illetve kevesebbet használunk belőle. A "deep fry"-os dolgokat lehetőség szerint mellőzzük, pl. a sült krumplit is a sütőben készítem, fűszerekkel, minimális olajjal. Szilveszter óta már azt is tudom, hogy ezt a gyerekek jobban is szeretik a szokásos sült krumplinál.
- szelektíven gyűjtjük: papír (szóróanyagok, reklámújságok), PET palackok és kupakjuk, fehér és színes üvegek, + befőttes üvegek mennek M. mamához
- tervezzük, hogy leszokunk a konyhai papírtörlőről.
- minimalizáljuk a popsitörlő használatát - eddig sajnos nem csak arra használtuk, amire elsősorban való
- rövidebb ideig zuhanyozom.....
- gyerekek egy vízben fürdenek, viszonylag kevésben
- amióta csak egy háztartásban élünk Tiborommal, csakis energiatakarékos izzókat használunk.
- Nagybevásárlásnál nem kérünk nejlon szatyrot, itthonról visszük a textil táskát (vagy legalábbis a sokszor felhasználhatót) 
- takarékoskodunk a fűtéssel. 20 fok az átlaghőmérséklet nálunk, éjszaka 17-18. Ha elmegyünk itthonról, minimumra vesszük a fűtést.
- Csak ott világítunk, ahol tartózkodunk. Csak úgy nem ég a lámpa sehol.
- Igyekszem a húst, zöldségféléket, gyümölcsöt nem a szupermarketből beszerezni, hanem ismerős, megbízható forrásból (szomszéd néni, M. mama tyúkjai, Tata malacai, Papa és Tata bio gyümölcsei....) 
- igyekszünk olyan kukazsákot venni, ami lebomlik magától
- Tibi nem magától érthetődő természetességgel huppan be reggel az autóba, ha munkába indul. Előkapta a bicaját (erről majd lesz egy bejegyzés) és olykor gyalog vág neki az útnak. No persze ebben segít az is, hogy hol jár manapság a gázolaj ára. Mert hát nanááá, hogy dízel autónk van....amikor vettük, még bőven olcsóbb volt a gázolaj, mint a benzin. 
- nyáron a klíma nem megy ész nélkül. Nem is tudna, mert lelki szemeim előtt folyton azt látom, hogy száguld a villanyóra számlálója, amikor a légkondi forog. Csak annyira használjuk, ami még megment bennünket attól, hogy megpárolódjunk a lapos tető alatt.
- Ősszel nyílászáró csere ill. felújítás történt nálunk. Hogy ezzel mennyit spóroltunk, jövő januárban derül ki.
- elektromos kütyük éjjel vagy ha házon kívül vagyunk nem állnak stand-by-on
- Szárítógépünk nincs (pedig olykor jó lenne...ahogy egy mosogatógép is. Különös tekintettel arra, hogy mindig folyó vízben mosogatok.)
- komposztáló de jó volna! És egy kemence is! 
- Cserépkályhát beüzemelhetnénk
- Mosódió milyen lehet?


Egyelőre ennyi....





3 megjegyzés:

  1. A mosószódás mosásról érdeklődnék.. tényleg mos olyan szépen, mint a mosóporok? Én jelenleg persil-lel mosok, de annyira drága már, hogy váltanom kéne. Erre gondoltam, hogy ha már váltunk, akkor legyen környezettudatos váltás, de félek, hogy nem mos szépen.
    Energiatakarékos izzókra cseréltünk mi is mindent.
    Mosogatás géppel, mert amúgy én is folyó vízben szeretek..
    És hát igen, gyalogolunk is.. mert azért a benzin is igen drága. :)
    Na és a szatyor is stimmel. Pedig régen mindig tele volt a lakás ezekkel a műanyag izékkel. :D

    VálaszTörlés
  2. Dius: Nekem is volt egy ilyen félelmem, csak én abból a kedvezőbb helyzetből indultam, hogy másfél évesem foltjai mellett a mosóporral sem voltam elégedett. :))
    Nos én mosószódát használok mosószappan reszelékkel és peroxidot. Bővebben majd írok erről neked facebook-on vagy gmail-en üzenetet, ha nem bánod. :)

    VálaszTörlés
  3. Ja, a lényeget itt is leírhatom azért: elégedett vagyok a mostani "mosóporommal".

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!